woensdag 21 januari 2015

Meer tijgers in India & ander nieuws

De winter is nu echt in volle gang met hier en daar wat voorzichtige sneeuw en ijskristallen die het gras, bomen en de autoruiten in de ban hebben. En dan af en toe met zo een strakblauwe lucht en een ijskoud waterig zonnetje erbij! Ideaal weer om ook lekker naar een dierentuin te gaan of om gewoon de natuur in te trekken. Bovendien zijn er weer wat leuke, winterse weetjes uit de natuur! Ik zet er een aantal voor je op een rij. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Meer tijgers in het wild!
Er zijn meer tijgers geteld in India! Het heuglijke nieuws werd door het Wereld Natuur Fonds op social media groots aangekondigd. Tientallen jaren ging het aantal getelde tijgers schrikbarend achteruit, maar de beschermingscampagnes lijken hun vruchten af te werpen. Het aantal tijgers is namelijk de afgelopen vier jaar met bijna een derde toegenomen! Werden er in 2010 nog 1706 tijgers geteld, waren dit er bij de laatste telling inmiddels 2226, zo maakte de Indiase minister van milieu gisteren bekend. Zeer heuglijk nieuws, maar dat betekent niet dat de natuurorganisaties de handen nu van de tijger aftrekken; integendeel, het WNF en de Indiase regering zullen zich in blijven zetten voor het behoud van deze prachtige dieren. (foto: Wereld Natuur Fonds)

Dierentuindieren op dieet
In januari hebben verschillende voedingsexperts van tientallen Europese dierentuinen de achtste editie van De European Zoo Nutrition Conference bijgewoond. Dit keer kwam men bij elkaar in de Koninklijke Burgers’ Zoo, wat ook een van de organisatoren was (samen met Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL) en EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Voeding is namelijk heel belangrijk voor dierentuindieren, ze krijgen het immers van de mens. Tijdens het programma werd er onder meer besproken hoe je obesitas bij dierentuindieren kunt voorkomen, maar ook de effecten van fruitloze diëten bij (mens)apen en de specifieke voedingseisen van kraakbeenvissen (zoals haaien en roggen) kwamen aan bod. Wist je namelijk dat veel apen geen bananen krijgen, vanwege het hoge aantal koolhydraten en suikers in de vrucht? En dat olifanten ook last kunnen hebben van overgewicht? Dankzij de internationale samenwerking tussen dierentuinen en onderzoekers worden de dieren extra goed verzorgd als het gaat om hun voeding. (foto: Sri Lanka panter, Koninklijke Burgers’ Zoo)

Pinguïns naar de crèche
In DierenPark Amersfoort heeft er een ware geboortegolf plaatsgevonden bij de pinguïns. Vijf kuikens zijn onlangs naar de speciale crèche gebracht waar ze in alle rust kunnen opgroeien en leren om vis aan te pakken van de verzorgers. Het is niet de eerste keer dat er kuikens in de crèche zitten, want de zwartvoetpinguïns planten zich het hele jaar door voor. Maar het is wel voor het eerst dat het zo druk is in de crèche. In de crèche leren de pinguïns ook voorzichtig wennen aan water in het speciale peuterbad. Gemiddeld blijven de kuikens drie weken in de crèche en dat is maar goed ook, want er komen binnenkort weer nieuwe kuikens bij. (foto: DierenPark Amersfoort)

Succesvol jaar voor GaiaZOO en DierenPark Amersfoort
Het is al weer even geleden dat we 2014 hebben weg getoost met champagne, maar de dierentuinen zijn nog wel even een feestje aan het vieren. De meeste parken in Nederland hebben namelijk 2014 perfect afgesloten. GaiaZOO blikt met 477.000 bezoekers terug op een succesvol 2014 (dat is maar liefst 22% meer dan in 2013). De WolvenVallei en vele geboortes – waaronder op de valreep van 2014 de geboorte van leeuwenwelpen – hebben mede gezorgd voor het beste jaar in de historie van GaiaZOO. Ook DierenPark Amersfoort heeft meer bezoekers in het park mogen verwelkomen in 2014. Het bezoekersaantal kwam uit op 792.152 bezoekers (een groei van 15% ten opzichte van 2013). De opening van SnavelRijk – het vierde deel van de Klim Alles-route – de DierenUITdagen en de geboorte van de tijgerdrieling hebben hier zeker aan meegeholpen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries - GaiaZOO)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.