woensdag 23 april 2014

Goed nieuws uit de dierenparken

Gisteren was het Earth Day. Op deze dag staan we allemaal even stil bij onze aarde en wat we kunnen doen om het leefmilieu te verbeteren. Zo zijn er gisteren veel bomen geplant, hebben mensen à la Earth Hour minder energie verbruikt en zijn er meer acties geweest tegen Wildlife Crimes. Earth Day is ingesteld om ons bewust te maken om weer meer in harmonie met de natuur te gaan leven. En daarbij hoort ook de verantwoordelijk voor de dieren die in dierenparken leven. Gelukkig kwam er vandaag veel mooi nieuws uit die hoek. (foto: Berry de Nijs)


Koninklijke geboorte in GaiaZOO
De Limburgse dierentuin GaiaZOO werd vanmorgen verrast met de geboorte van een Koninklijke drieling. Mamaleeuw Raya beviel onder toezicht van verzorgers en gelukkige bezoekers voor het raam van een prachtige gezonde drieling. Omdat deze ‘koninklijke kleintjes’ zo vlak voor Koningsdag zijn geboren, krijgen ze straks de namen van de dochters van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Omdat het nog niet duidelijk is of het om jongens of meisjes welpjes gaat kan het zijn dat de namen kunnen veranderen in een mannelijke variant. Raya is voor het eerst moeder geworden en krijgt hulp van haar zus en van papa Ashrad. Door een dranghek hoopt GaiaZOO Raya de rust te geven die ze nodig heeft om voor haar kroost te zorgen. Anders kan het zijn dat ze haar kleintjes mee naar binnen neemt. (foto: GaiaZOO)

Orka Morgan terecht naar Tenerife
Het zal altijd een discussiepunt blijven, maar de Raad van State heeft vandaag uitgesproken dat Dolfinarium terecht heeft gehandeld met de opvang en overplaatsing van orka Morgan. ‘We zijn trots op het feit dat het ministerie van Economische Zaken en wij nu de bevestiging hebben gekregen dat we volgens de wet én in het belang van het dier hebben gehandeld,’ aldus directeur Marten Foppen. De opvang van de doodzieke orka heeft de gemoederen vanaf het eerste moment dat ze uit de Waddenzee is gered tot aan nu niet losgelaten. Maar het Dolfinarium heeft nu eindelijk de bevestiging gekregen voor de buitenwereld dat ze alles rondom Morgan goed hebben afgehandeld. Morgan is op 29 november 2011 verhuist naar Loro Parque op Tenerife, waar ze het enorm naar haar zin heeft. Toen ze doodziek werd gered door medewerkers van SOS Dolfijn en Dolfinarium woog ze slechts 430 kilo, nu – bijna vier jaar later – is ze een gezonde jonge orka van ruim 2000 kilo. Meer over Morgan kun je lezen op de website van Dolfinarium. (foto: Dolfinarium)

Lesbisch Kwakkenstel voedt kuiken op
DierenPark Amersfoort heeft al een homoseksueel pinguïnstelletje in huis, maar nu is er ook een lesbisch Kwakkenstelletje gesignaleerd. In de groep met Kwak-vogels leven meer vrouwtjes dan er mannetjes zijn, waardoor twee vrouwtjes besloten hebben samen een nestje te bouwen. Samen legden ze – helaas – negen onbevruchte eieren in het nest. Toch voeden ze nu samen een kuiken op. Hoe dat kan? Simpel: de dierverzorgers hebben ongeveer twee weken geleden een kuiken van een ander stel in het nest van de twee dames gelegd. ‘De biologische ouders hadden twee jongen, maar voerden hen niet voldoende,’ vertelt hoofddierverzorger Bas Aalders. ‘Om de taak van de ouders te verlichten, hebben wij één jong in het andere nest geplaatst. Beide kuikens groeien nu als kool.’ Het kan zijn dat volgend jaar de twee dames – als zij een man weten te strikken – niet meer samen een stelletje zullen vormen, maar niets is natuurlijk zeker. (foto: Dierenpark Amersfoort)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.