dinsdag 15 april 2014

Efteling Leukste uitje van Nederland!

14 april, 13:30, hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag. Langzaam stroomde de centrale hal van dit gezellige gebouw vol met nerveuze en lachende gezichten. Medewerkers, oprichters en vrijwilligers van diverse uitjes in Nederland wandelden goedgemutst de hal binnen, haalden een kopje koffie of een glaasje sap bij de bar en zochten een plekje in de hal aan een tafeltje. Een gezellig geroezemoes vulde de ruimte en je hoorde heel veel om je heen: ‘He! Van welk uitje ben jij eigenlijk?’ Gelukkig droeg iedereen een badge. De concurrentie werd gedag gezegd, maar ook bekeken. En natuurlijk werd de vraag gesteld: ‘Gaan we het dit jaar winnen?’ Mijn tafelgezelschap bestond uit een gezellige, spontane delegatie van Kameleondorp in Terherne. Ze behoorden dit jaar weer tot de 10 leukste uitjes van de provincie Friesland. Maar gingen ze ook winnen?


Geluksmomenten
Helaas moesten ze even wachten op de uitslag op die prangende vraag, want voordat het verlossende woord werd gesproken, waren er eerst andere activiteiten aan de beurt. Nadat Anniko van Santen – de presentatrice voor de middag – iedereen heeft verzocht om plaats te nemen, nam vioolduo Stringcats het podium om de middag officieel te openen. Ook nam eerst Hoofddirecteur van de ANWB, Guido van Woerkom, het woord. Hij vertelde dat dit alweer het vierde jaar is dat het Leukste uitje werd verkozen door leden van de ANWB. Afgelopen stemperiode hebben maar liefst 24.000 ANWB-leden hun stem uitgebracht op de site van Het Land van ANWB. Ook heeft Het Land van ANWB onderzocht waarom wij Nederlanders zo graag erop uit gaan. De reden was eigenlijk heel mooi en simpel: we zijn op zoek naar Geluksmomenten. Dit kun je misschien niet direct omzetten in euro’s, maar gaat wel heel belangrijk zijn voor de sector.

Even echt vrij zijn!
Carin van Berkel, manager Vrije Tijd vertelde aan Anniko dat de Geluksmomenten ontstaan door drie elementen, namelijk verbondenheid met elkaar (je kunt een uitje met het gezin ondernemen en zo samen iets bijzonders beleven), verwonderen (iets nieuws beleven, zien of ervaren) en ontspannenheid. Vooral dat laatste werd veel genoemd om een moment van geluk te beleven. Echt even helemaal vrij zijn, geen gedoe aan je hoofd en weer helemaal opladen. Daarom gaan we graag met zijn allen een dagje weg. Samen met de organisaties van uitjes wil de ANWB hier nog meer nadruk op gaan leggen. Bijvoorbeeld door bijzondere uitjes aan te bieden door middel van partnerships. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat mensen veel vaker een uitje willen gaan ondernemen, liefst in de natuur, in een attractiepark of dierentuin. Maar… wel graag voor minder geld. Allemaal punten waar de afgevaardigden van de uitjes in de zaal hun voordeel mee kunnen doen. En dan is het tijd om de uitjes zelf wat geluksmomentjes te geven.

Leukste uitje per provincie
Eindelijk was het tijd om prijzen uit te reiken en iedereen ging er eens even goed voor zitten. Er werd begonnen met de uitreiking van de prijzen voor het Leukste uitje per provincie. Per provincie werd eerst de top 10 genoemd, daarna de top 3 om vervolgens een winnaar uit de bus te toveren. Dat leverde veel spannende en mooie momenten op, waarbij titels werden geprolongeerd of eindelijk binnengehaald. Veel applaus en vrolijke gezichten later zijn dit de gelukkige winnaars.

Limburg: De Miljoenenlijn (voor Discovery Center en Kasteelpark Born)
Noord Brabant: Streekmuseum de Acht Zaligheden (voor Dierenrijk en Hullie Speelboerderij)
Zeeland: Berkenhof’s Tropical Zoo (voor Neeltje Jans en Waternoodsmuseum)
Zuid-Holland: Plaswijckpark (voor Boerderij ’t Geertje en Naturalis)
Noord-Holland: Sprookjeswonderland (voor Marine Museum en Zuiderzeemuseum)
Utrecht: Waterlijn Rondvaarten Amersfoort (voor Botanische Tuinen Universiteit Utrecht en Spoorwegmuseum)
Gelderland: Veluwse bron (voor Klimbos Veluwe en MuZIEum)
Flevoland: Orchideeënhoeve Luttelgeest (voor Aqua Mundo Eemhof en Bataviawerf)
Overijssel: Kinderboerderij Dondertman (voor Hellendoorn en Taman Indonesia)
Drenthe: Attractiepark Drouwenerzand (voor Gevangenismuseum en Grolloo Klimpark)
Friesland: Kameleondorp Terherne (voor Dagje Ameland en Woudagemaal)
Groningen: Fontana Bad Nieuwe Schans (voor Zeehondencrèche Pieterburen en Vesting Bourtange)


Links het Leukste Uitje van Zeeland en rechts het Leukste Uitje van Friesland

Meeste uitjes per vierkante meter
Mijn tafelgezelschap was natuurlijk uitzinnig van blijdschap! En terecht. Ze waren al drie keer genomineerd en nu mochten ze zich eindelijk het Leukste Uitje van Friesland noemen! De directeur van Berkenhof’s Tropical Zoo won al eerder een award, maar kon het dit jaar niet geloven dat hij alweer gewonnen had. En op de vraag of de Orchideeënhoeve nog nieuwe attracties in petto had, werd er gretig geantwoord: ‘Jazeker. We hebben nu papegaaitjes en vlinders, maar van de week hebben we de dierentuinvergunning binnengehaald. We zijn in gesprek met Stichting AAP om wat aapjes naar de hoeve te halen.’ Plannen genoeg dus om te titel misschien voor volgend jaar ook weer te verzekeren. Er werd tijdens de presentaties meerdere keren gezegd dat we in Nederland gezegend zijn met zoveel verschillende, leuke uitjes. ‘Ja,’ zegt Anniko, ‘als je al die uitjes zo bij elkaar ziet, dan kun je je toch niet voorstellen dat je niet weet wat je in het weekend moet gaan doen.’Innoveren
Innoveren. Vernieuwen en jezelf opnieuw uitvinden. Dat is een heel belangrijk onderdeel van ondernemen. Dat geldt ook voor uitjes. Daarom is er een vakjury onder leiding van Greet Loquet, directeur Reizen, ingesteld om de meest innovatie nieuwe attractie te kiezen en het meest innovatieve uitje te benoemen. Vorig jaar won het MuZIEum de prijs voor het meest innovatieve uitje. Dit jaar mocht Verzetsmuseum Junior deze titel mee naar huis nemen. Hiermee lieten ze het Landgoed van Sinterklaas en de Pendelboot Gelderland achter zich. Hoewel Sinterklaas met een politie Piet speciaal voor deze nominatie naar Nederland was gekomen, ging hij er niet met de prijs vandoor. Maar volgens mij vond hij dat helemaal geen probleem. De meest innovatieve nieuwe attractie ging naar de Mosquito Slide van Bad van Hessingen. De interactieve glijbaan met licht, muziek en social media mogelijkheden liet daarmee Aqua Bella van Dolfinarium en De Magische Vallei van Attractiepark Toverland achter zich.Zeg Roodkapje waar ga je heen?
Niet alleen Sinterklaas was aanwezig, ook Roodkapje was binnengehuppeld met haar mandje vol lekkers voor oma. En niet voor niets, want uitzinnig van vreugde nam zij de prijs voor het Leukste uitje van Nederland in ontvangst namens de Efteling – en natuurlijk alle andere Sprookjesbosbewoners. De trofee zou ze aan de baas van de Efteling geven, maar de bos bloemen mocht ze van Guido aan haar oma in het Sprookjesbos geven. Efteling liet Apenheul en Attractiepark Toverland achter zich.


Alle gelukkige winnaars bij elkaar: over een Geluksmoment gesproken!

Meer foto’s van deze leuke middag vind je uiteraard op de Facebook pagina van Writing Berries.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.