zaterdag 12 april 2014

Beleef de Gouden Eeuw bij het Zandsculpturenfestijn

De Gouden Eeuw is een eeuw van ondernemen. Het is de eeuw van oorlogen en de VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie). De eeuw waarin Rembrandt van Rijn zijn mooiste creaties schilderde. Waarbij de wetenschap een vlucht nam. En het normaal was dat er kapers op de kust waren. De Gouden Eeuw is een van de belangrijkste periodes uit de Nederlandse geschiedenis, omdat in die tijd ons land zich ontpopte met ontdekkingsreizigers, kunstenaars en wetenschappers. En juist deze periode is zo prachtig gevangen door de zandsculptuur kunstenaars in Garderen. In De Beeldentuin van Garderen vindt alweer de zesde editie van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn plaats. Vandaag gaat het open voor publiek, maar gisteren mochten genodigden, medewerkers en de pers al genieten van dit prachtige schouwspel. En aangezien de Gouden Eeuw een periode is die mij zeer aanspreekt (heb er bij geschiedenis zelfs eindexamen in gedaan) wilde ik dat natuurlijk niet missen.


De hoogtepunten van de Gouden Eeuw
Als je aankomt bij de Beeldentuin kun je er eigenlijk al niet omheen, kleine mannetjes van zand gekleed in de mode van de Gouden Eeuw wijzen met bordjes al de weg naar het Zandsculpturenfestijn. Vervolgens loop je een kasteelpoort door het donker in. Tegeltjeswijsheden van weleer hangen aan de muren en ineens hoor je het klotsen van de zee… het ruisen van de wind… het wapperen van de zeilen… Een immense schildering van de grote Nederlandse schepen verwelkomt je, terwijl een moeder met kinderen aan het strand haar man uitzwaait… De toon is meteen gezet. Het jaartal klopt en het voelt alsof je terug gaat in de tijd. Hierbij sta je oog in oog met voor Nederland bekende historische figuren, zoals Hugo de Groot (met de boekenkist waarin hij is ontsnapt), Michiel de Ruyter, Prins Maurits, Antonie van Leeuwenhoek en natuurlijk Willem van Oranje…De zeventiende eeuw in al zijn pracht, praal en rijkdom wordt vertolkt in unieke zandsculpturen, gemaakt door de beste kunstenaars.




Kinderliedjes
Maar dat is niet alles. De Gouden Eeuw is ook de tijd waarin veel kinderliedjes en rijmpjes zijn ontstaan, die we nu nog steeds zingen.. In de muziekhal loop je langs de klassiekers van Berend Botje, de Zilvervloot, en het Aapje op een stokje - om er maar drie weg te geven. Alle beelden worden verbonden door middel van een muziekbalk met noten, die speels langs alle beelden kronkelt. Maar liefst 27 kinderliedjes en -versjes passeren de revue. Ken jij ze allemaal? Want als jij weet welke liedjes er worden uitgebeeld kun je leuke prijzen winnen. Wedden dat je, net als ik, bij ieder zandsculptuur zachtjes gaat staan zingen?



Kunst
Om het hele plaatje van de Gouden Eeuw compleet te maken, moeten er ook heuse olieverfschilderijen zijn. Hoewel enkele schilderijen (zoals de Anatomie les) buiten in zand zijn vertolkt, hangen binnen reproducties van de mooiste schilderijen die de Gouden Eeuw rijk was. Waan je even in een mini Rijksmuseum met modelschepen en de prachtigste werken uit die tijd. Met als hoogtepunt een reproductie van de Nachtwacht. Dit doek heeft de imposante afmetingen van 4,37 meter bij 3,63 meter en zal tijdens de expositie dagen van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn te bewonderen zijn.

Mis het niet!
’t Veluws Zandsculpturenfestijn is een echte aanrader voor jong en oud. Beleef de geschiedenis door te lezen en te kijken. Ontdek de verhalen waarin een klein land groot kan zijn. Van de tulpenmanie tot de specerijen uit de Oost… alle facetten worden belicht en laten geheid een grote indruk achter op de bezoeker. Op mij heeft het in ieder geval een grote indruk achtergelaten. Echt geweldig.
’t Veluws Zandsculpturenfestijn is te bezoeken van 12 april t/m 1 november 2014 in de Beeldentuin in Garderen. Het is maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur, op zondag is het spektakel helaas gesloten. Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis naar binnen, voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar kost de toegang € 4,50 en voor 13 jaar en € 8,50.

Voor meer informatie kijk je op Zandsculpturen.nl. Meer foto’s van dit evenement vind je op Facebook, maar het is veel mooier om de beelden natuurlijk in het echt te gaan bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.