maandag 7 april 2014

De taal van bloemen en kleuren

De lente vormt een bloemenpracht, zo hebben we eerst de sneeuwwitte sneeuwklokjes en kleurrijke krokussen gezien en nu staan overal de tulpen, hyacinten, blauwe druifjes en narcissen in bloei. Wat een kleurenpracht en wat een heerlijke geuren. Daar word je toch spontaan blij van. Toch wordt de een blijer van het zien van rozen, terwijl de ander meer van hyacinten of korenbloemen houdt. Wist je dat dit zelfs sterrenbeeld gebonden is? En wist je dat je met de kleur en de soort bloem ook een boodschap kunt geven aan iemand?


Verschillende manieren
Het is mogelijk om iemand een boodschap te geven door middel van bloemen en kleuren. Om de juiste boodschap te kunnen geven moet je eerst weten wat de kleuren en bloemen precies zeggen. Uiteraard hoef je dit niet heel letterlijk te nemen – je mag zogezegd een vrije vertaling toepassen. Dat geldt ook voor de bloemen en kleuren die perfect bij de 12 sterrenbeelden passen.

Kleuren
De kleuren van bloemen (en kleuren op zich) hebben een eigen betekenis. Bij bloemen betekent blauw trouw en overpeinzing en geel staat voor haat, smart en beproeving. Groen is de kleur van hoop, jeugd en vruchtbaarheid, oranje zegt warmte en rijkdom, paars staat voor weemoed en ernst en wit voor reinheid en onschuld. Rood is de kleur van de liefde en hartstocht. En roze staat voor tedere liefde. Kies de kleuren van de bloemen daarom zorgvuldig.

Bloemlezing
Maar de bloemen zelf spreken ook een boodschap uit. De roos staat bijvoorbeeld voor vreugde en geluk, de olijftak betekent verzoening en de lelie voor onschuld. Het sneeuwklokje staat voor blijde verwachting, het viooltje voor deemoed en bescheidenheid, waar de anjer juist voor grilligheid staat. Gerbera’s en tulpen staan voor vrolijkheid en uitbundigheid. Als je niet zeker weet welke bloem het beste je boodschap doorgeeft, kun je altijd kiezen voor rozen, gerbera’s of tulpen, omdat deze altijd een positieve uitstraling hebben.

Kleuren & bloemen samen
Wist je dat een gele roos een gemengde boodschap geeft? Geel staat voor haat, maar de roos voor geluk. In dat geval zou je kunnen zeggen dat de bloem voor de kleur gaat en je iemand dus een vrolijk bosje vreugde geeft (in plaats van een bosje haat). Een rode roos staat voor liefde, vreugde en hartstocht en gemengd met wit of roze geef je er een lieflijke, onschuldige draai aan.

Sterrenbeeld
Wil je iemand een passende bos bloemen geven en net even een stapje verder gaan dan de veilige keuze van rozen, gerbera’s en tulpen? Dan is het goed om te weten dat ieder sterrenbeeld zijn bijpassende kleuren heeft, maar ook bloemen en bijbehorende kleuren. Zo hoort wit bij het sterrenbeeld Maagd en houdt de Leeuw van (hoe kan het ook anders) bruin en goudtinten. Je hoeft dus eigenlijk alleen achter het sterrenbeeld te komen van de ander om een speciaal boeket uit te kunnen kiezen. Hieronder vind je de favoriete kleuren per sterrenbeeld, samen met de combinatie van kleuren en bloemen.

Vissen houdt van watertinten, zoals groen en groenblauw. Qua bloemen ziet dit sterrenbeeld graag rozen, fresia’s en trosanjers in de kleuren blauw, roze of violet.

Waterman houdt van blauw en blauwe tot lila bloemen vormen voor dit sterrenbeeld een ideaal boeket. Vooral wanneer er hortensia, kogeldistel, sier aar en anemoon in zit.

De Steenbok houdt van zwart, wit en grijs en kiest voor zijn bloemen graag serieuze kleuren uit, zoals donkerblauw, wit en bordeauxrood. Vooral de hortensia, dahlia en hyacint zijn geliefd bij steenbokken.

Een Boogschutter hult zich het liefst in koninklijk paars of purper. Qua bloemen ziet dit sterrenbeeld het liefst chrysanten, tulpen en rozen in een diepe rode kleur, maar dit mag met een beetje geel worden gecombineerd.

Een Schorpioen houdt van zwart en rood, en maak je blij met gestekelde plantensoorten in rood, violet en blauw. Ridderspoor, orchidee en anemoon staan op het verlanglijstje.

De Weegschaal houdt van pastelblauw en roze. Qua bloemen ziet dit teken graag geel, blauw en wit terug in een boeket van monnikskap, hortensia en chrysanten.

De Maagd houdt van wit en de bonte kleurenpracht van de herfst. Je maakt een Maagd blij met witte bloemen, zoals lelies en rozen. Samen met zachte groene tinten versterkt zo’n boeket de onschuld van dit sterrenteken.

De gerbera, zonnebloem en narcis zijn echte bloemen voor een Leeuw en dan vooral in de kleuren oranje en geel. De lievelingskleuren van dit sterrenbeeld zijn bruin en goud.

Zilver en gebroken wit zijn kleuren waar de Kreeft warm voor loopt. Maar qua bloemen mag het naturel en in zandkleuren zijn uitgevoerd. De hortensia, anemoon en hyacint horen bij dit sterrenbeeld.

Tweelingen houden van geel, maar zien het liefst tweekleurige bloemen (in blauw en geel) in een boeket zodat dit sterrenteken niet hoeft te kiezen. Anemoon, distel en het viooltje zijn daarom goede bloemen voor Tweelingen.

De stoere Stier houdt van stevige kleuren zoals donkerblauw en koper. Qua bloemen mag het een bonte kleurenpracht zijn van anemonen, tulpen en korenbloemen.

Een Ram houdt van rood en ziet deze kleur daarom graag met geel terug in een boeket met verdoornde bloemen, zoals rozen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.