woensdag 28 mei 2014

The Art of the Brick: unieke kunsttentoonstelling van Lego

Kunst is er in allerlei vormen en wordt gemaakt van verschillende materialen. Zo zijn er kunstschilders die graag werken met aquareltechnieken of olieverf. Maar er zijn ook beeldhouwers die zweren bij marmer, de ander bij hout… En wat dacht je van fotografen, zij creëren kunst met hun camera. Nathan Sawaya is ook kunstenaar in hart en nieren. Zijn materiaal is misschien voor sommigen een beetje vreemd, maar als je er over na gaat denken eigenlijk heel geniaal. Want ook jij en ik hebben vroeger met dit materiaal nieuwe werelden gebouwd. Ik heb het over Lego. The Art of The Brick is een unieke kunsttentoonstelling in de Amsterdam Expo en laat 75 prachtige werken zien, allemaal gebouwd van Lego door Nathan. Hij was er overigens zelf ook om zijn werken aan de pers te presenteren. (foto’s door Berry de Nijs, boven: Yellow)



Links praat Nathan vol overgave over hoe hij dit schilderij van Monet heeft gerecreëerd met Lego blokjes, rechts een detail van dit prachtige werk

Alleen maar Lego
Nathan Sawaya is fulltime kunstenaar en hij bouwt alleen maar kunstwerken met duizenden blokjes Lego. ‘Mijn werkplaats is net een regenboog van op kleur gesorteerde bakken met blokjes,’ vertelt hij voorafgaande aan de highlight tour die hij zelf geeft aan de aanwezigen. Zijn liefde voor dit bouwmateriaal was er meteen nadat hij zijn eerste Lego doos kreeg. ‘Eigenlijk bleef ik er heel lang mee bouwen, maar na de middelbare school moest ik toch iets kiezen. Ik ging rechten studeren en ging daarna aan de slag bij een advocatenkantoor. Maar ik bleef zoeken naar een uitlaadklep. En die vond ik in mijn jeugdliefde: Lego. Ach, de een gaat naar de sportschool, ik bouwde thuis met blokjes.’ Hij begon met het nabouwen van gebruiksvoorwerpen om hem heen en al snel startte hij met het creëren van eigen kunstwerken die hij in zijn schetsboek – dat hij altijd bij zich heeft – had getekend. De liefde voor het blokje bleek groter dan voor zijn werk en toen hij zo links en rechts merkte dat zijn kunst werd bejubeld besloot hij de knoop door te hakken en zijn dromen te volgen. Hij ging weg bij het advocatenkantoor en is nu de eerste kunstenaar die Lego tot kunst heeft verheven.


Links: Swimmer (Durf tegen de stroom in te zwemmen!) / rechts: ijsbeer

Pure passie
Gepassioneerd vertelt Nathan tijdens de tour over de verschillende werken, zijn werktechnieken en inspiratie. ‘Ja ik lijm de blokjes voor extra stevigheid aan elkaar,’ vertelt hij, ‘kun je je voorstellen dat ik een werk naar een museum stuur en zij het krat openen en alleen een krat met losse blokjes terugvinden?’ Soms moet hij als hij een foutje heeft gemaakt met een beitel de blokjes van elkaar halen. Naast het recreëren van bekende kunstwerken met blokjes, zoals het zelfportret van Rembrandt, Meisje met de parel van Johannes Vermeer, een kleinere versie van David en een levensechte versie van de Venus van Milo (om slechts een paar van de vele hoogtepunten te noemen), maakt Nathan als echte kunstenaar originele werken, waarvan Yellow een van de bekendste is. Maar ook Skulls, vier doodshoofden, bijvoorbeeld of Sing, een muzieknoot met een gezicht. Hij haalt zijn inspiratie uit de menselijke anatomie, maar ook uit de verhalen om zich heen en zichzelf. Een groot deel van de tentoonstelling vertelt hoe hij heeft gevochten om zichzelf als kunstenaar te kunnen profileren. Het losbreken van negativiteit bijvoorbeeld en het volgen van je eigen dromen. Zo geeft de kunstenaar inspiratie aan zijn bezoekers.


Van links naar rechts: Venus van Milo, The Grasp (losbreken van negativiteit) en Hands (Nathans grootste nachtmerrie)

Kunstwerken komen tot leven
The Art of the Brick biedt werken voor iedereen. Van groot tot klein kan genieten van deze expositie. Zo heeft Nathan speciaal voor kinderen drie torso’s met gekke hoofden gemaakt, namelijk een vierkant blok, een bol en een piramide hoofd. En zijn T-Rex skelet is ook een echte liefhebber bij kinderen. Zijn nieuwste werk is Street Art. In een aparte zaal zie je de kleine Hugman staan die de straten van New York onveilig maakt door bomen, bankjes, bruggen en lantaarnpalen te knuffelen. ‘Het brengt mensen een glimlach op hun gezicht als ze Hugman in het straatbeeld zien staan. Ze maken er foto’s van en plaatsen deze veel op Instagram en Facebook. In New York verdwijnt Hugman meestal binnen een uur,’ aldus Nathan. Ook in Nederland is deze kleine knuffelaar gespot.


Links: een echt skelet van Legoblokjes /rechts: Hugman

Interactief
Aan het einde van de tentoonstelling zit er een blauwe man op een fauteuil. Hij is diep in gedachten, maar wel heel sympathiek. Naast hem staan twee lege stoelen heel uitnodigend op je te wachten. Ga jij ook met hem op de foto zoals ik zelf en Nathan? Tot slot kunnen volwassenen en kinderen in de Play Zone nog zelf aan de slag met Lego. Want als je zoveel mooie dingen hebt gezien, kriebelt het wel om zelf iets moois te bouwen.


De sympathieke Blue Man met links Nathan en rechts mijzelf

The Art of The Brick is vanaf 29 mei tot en met 14 september 2014 te bezichtigen in Amsterdam Expo. Voor openingstijden en ticketprijzen kun je de website raadplegen. Meer foto’s van deze unieke tentoonstelling vind je in de loop van deze week op Facebook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.