maandag 4 juni 2012

Zomer! Haaaatsjoe…



De lente is bijna voorbij, de wereld staat in bloei. Als het niet regent dan gaan we graag naar buiten. Lekker naar het park, dierentuin, pretpark, of juist een terrasje in een pittoresk dorpje of juist de binnenstad. Dat kan zo genieten zijn… daar kun je geen niesbuien of tranende ogen bij gebruiken.



Wist je dat veel mensen last hebben van hooikoorts? Wist je ook dat hooikoorts niet alleen in de lente voorkomt? Ook in het heel vroege voorjaar en zelfs nog in de herfst kun je er last van hebben. Dat heeft namelijk maar net te maken met voor welke soort pollen je allergisch bent. Als je de handige A.Vogel hooikoorts app download op je smartphone (zowel voor Android als iPhone) kun je een lijst van bomen, planten en grassen zien en de actuele stand van de concentratie aan pollen in de lucht.

Hooikoorts heeft eigenlijk weinig met hooi of koorts te maken. Hoewel je er soms flink ziek van kunt zijn, ontstaat er geen echte koorts in het lichaam. Ook heeft het weinig met hooi van doen. Hooi verspreid immers geen pollen. Wel waren er tijdens de hooitijd veel andere pollen rond die met het hooien zelf verspreid kunnen worden. De naam hooikoorts komt niet uit de lucht vallen. Deze allergie is zo genoemd door de Engelse arts John Bostock, die zelf altijd tijdens de hooitijd last kreeg van de symptomen.

Hooikoorts lijkt op een verkoudheid: verstopte neus of juist een loopneus, tranende en brandende ogen, zere keel, soms ook hoesten en hoofdpijn. Het enige verschil is dat een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en hooikoorts door pollen in de lucht. Het wordt ook wel pollinose, rhinitis vasomotorica of allergische rhinitis genoemd.

Dankzij pollen kunnen grassen, bloemen, bomen en planten zich voortplanten in de natuur. Zij laten stuifmeel – pollen – los en de wind voert deze mee, naar andere velden, tuinen en weilanden. Deze pollen ademen wij in als we buiten zijn, of wanneer ze door een openstaand raam naar binnen worden geblazen. Op zich is dat helemaal niet erg, behalve als het lichaam de pollen aanziet voor een ziektekiem. Net als bij een verkoudheidsvirus zal het lichaam pollen aanvallen. Hierbij komt histamine vrij in de hersenen en ontstaan de typische verkoudheidsverschijnselen. Gelukkig kan een antihistamine helpen om de symptomen te verminderen – dit remt namelijk de aanmaak van histamine. Er zijn oogdruppels, neussprays en tabletjes te krijgen.
Om zeker te weten dat je last hebt van hooikoorts is het verstandig om naar de huisarts te gaan voor een allergie test. En lees voor gebruik van een antihistaminicum altijd de bijsluiter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.