Dit jaar is nu al een achtbaan van emoties; en we zijn pas in maart aangeland. Het begon natuurlijk met het afscheid van Sammie, mijn maatje die ik bijna 13 jaar bij mij mocht hebben. Een intens verlies met net zo een intens verdriet (wat nog wel even gaat duren). Omdat wij thuis nu eenmaal niet zonder hondje kunnen (lees: ik ben niet compleet zonder hondenkind), zijn we eigenlijk best snel op zoek gegaan naar een nestje. En die vonden we bij heel lieve mensen. Lang verhaal kort: op 14 februari kwam mijn nieuwe hondenkind bij ons wonen. Een Tibetaanse Terriër, met een supertrouw, lief en ondeugend karakter. En tja… het is een pup. En een pup (nu bijna 3 maanden) kost veel energie. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)
Heel veel leren
Puppy’s zijn superleuk om te zien. Zacht, fluffy, nog een beetje lomp in de motoriek en koddig. Ze moeten de hele wereld nog ontdekken en daarom moet een pup heel veel leren. Zindelijk worden, simpele commando’s opvolgen (zoals ‘zit’ en ‘af’), wandelen aan de riem… er zijn tal van dingen op te noemen waar je mee bezig gaat met een puppy. Hoewel hondjes heel slim zijn, is het niet binnen een dag allemaal aangeleerd; ongelukjes gebeuren en het onderscheid tussen je kleding en een speeltje is er nog helemaal niet. Geloof me, het is volop genieten van mijn lieve kleine rakker en we hebben zo onze momenten dat hij zo lekker tegen je aan ligt te slapen, maar… het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het opvoeden van een puppy kost heel veel energie, maar daar krijg je dan ook weer heel veel voor terug.
Het boek waarvan je hond wil dat je het leest is een echte aanrader voor alle aanstaande en bestaande hondenmama’s en -papa’s. Het geeft onder meer opvoedtips, leuke anekdotes en raseigen karaktertrekjes.
Puppy opvoeden
Het opvoeden van een pup is niet zo moeilijk, maar kost gewoon tijd en energie. Ga er vooral niet vanuit dat je harige baby het met een dag geleerd heeft om buiten een plasje te doen. En hem er met zijn neus induwen heeft ook helemaal geen nut. Wil je je hond zindelijk maken, dan moet je er tijd insteken. Na een slaapje? Even naar buiten. Gegeten? Weer naar buiten. Druk gespeeld? Weer naar buiten. En dan gebeuren ook nog wel ongelukjes hoor, want je bent er gewoon even mee bezig. Dat geldt ook voor het leren zitten, wachten, afblijven of af en meer. Onderschat het niet, want het kost gewoon tijd. Consequent blijven is hierbij het allerbeste. En als je minder ervaring hebt met puppy’s ga dan gewoon naar een puppycursus of vraag advies aan andere hondenbaasjes. En hoewel het doldwaze speel- en bijtuurtje hier ook soms om moedeloos van te worden is, weet ik altijd: het gaat over als de tandjes zijn gewisseld en de groeipijntjes overgaan.
Pup vs. baby: net zo vermoeiend
Uit een onderzoek van AniCura uit 2023 blijkt dat de eerste maanden met een puppy als net zo zwaar worden ervaren als de eerste maanden met een pasgeboren baby, aldus 60% van de ondervraagde baasjes. Dus maak je geen zorgen als je het even niet ziet zitten. Tijdens dit onderzoek gaf 41% aan zich zorgen te maken over de opvoeding van de pup, 38% over de gezondheid en 37% over de omgang met andere honden. In dit onderzoek worden ook handige tips gegeven door AniCura. Wees je bijvoorbeeld bewust van de kosten die komen kijken bij de aanschaf en verzorging van een pup. Qua kosten kun je denken aan een gezondheidsverzekering, de vaccinaties, voeding, speeltjes, bezoek dierenarts en eventuele puppytrainingen/-cursussen.
Maak je huis puppy proof
Onze kleine Tibetaan houdt ons zeker heel erg bezig in huis. En dat vind ik alleen maar leuk. Bovendien weet hij goed aan te geven wat ik ben vergeten op te ruimen, want als je niet uitkijkt gaat hij er met je slof of oplader vandoor. Voordat je een puppy in huis haalt is het goed om je huis puppy proof te maken en als de kleine er is ervoor te zorgen dat gevaarlijke objecten niet rondslingeren, zoals kabels en stekkers, maar ook plastic zakjes en touwtjes. Puppy’s ontdekken de wereld met hun bekkie, dus het is aan ons om ervoor te zorgen dat hij geen verkeerde dingen oppakt.
Normaal puppygedrag
En onthoud: het is normaal dat je hondje er met je sok, slof of schoen vandoor gaat. Het ruikt immers naar jou en je geur is belangrijk voor hem. Het is ook normaal dat hij in je handen bijt of in je broek hangt, want dat is speels gedrag en hij of zij weet niet beter. Blijf consequent in de opvoeding en geef zonodig je hond een time-out door hem of haar in de bench te plaatsen of zoals ik doe in mijn benchloze huis, even een momentje in de keuken te doen met een dekentje en een waterbak of gewoon even vasthouden terwijl je zelf rustig gaat zitten. Een wandeling maken en toegeven door even lekker wild te spelen, kan ook helpen. Iedere pup is anders, volg je gevoel of vraag om raad. Vergeet ook niet dat de puppy net uit zijn warme nest en bij zijn moeder is weggehaald. Hij moet wennen aan de nieuwe mensen, nieuwe omgeving en het gebrek aan broertjes, zusjes en moeder. Hou daar dus ook een beetje rekening mee als je een pup in huis haalt.
Gezelligheid
Ga er vooral vanuit dat het hebben van een hondje veel liefde en gezelligheid geeft. Ik ben heel blij met deze rakker. Hij is al zo anders dan mijn vorige hondje en heeft in de paar weken dat hij bij ons woont al zoveel geleerd. Natuurlijk ga ik daar meer over vertellen. Waar ik in januari niet wist of ik ooit nog een Hond Gezond zou schrijven, weet ik nu zeker dat de rubriek met dit nieuwe gezichtje en bijbehorende perikelen verder gaat. Vandaar ook die achtbaan aan emoties. Maar ook dat hoort er gewoon bij – gelukkig. ❤️
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.