woensdag 19 maart 2025

Grand Dessert in Kunstmuseum Den Haag, een heerlijke tentoonstelling

Drilpuddingen, Mona Toetjes, koekjes, ijsjes, muffins, macarons, taarten met fruit en hazelnootschuim, wafels… O loopt het water ook al bij je in de mond als je aan toetjes, nagerechten of gewoon heerlijke zoete tussendoortjes voor bij de koffie denkt? En dan heb ik het nog niet gehad over chocola en bonbons… Zoetigheden en toetjes zijn tegenwoordig heel normaal. En als je een beetje handig bent, maken we gemakkelijk zelf een lekker taartje voor na de maaltijd. Maar waar komt dat fenomeen ‘toetje’ eigenlijk vandaan? Dat en meer ontdek je in het Kunstmuseum in Den Haag! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)



De geschiedenis van het toetje

Toetjes zijn er altijd wel geweest. Meestal als er een feestelijke gelegenheid was of op zondag. De rijkdom van het toetje werd vaak bepaald aan de rijkdom van het huishouden. Zo kon een koninklijke familie een heel dessertbuffet laten aanrukken, terwijl misschien een bakje yoghurt of appelmoes al heel wat was voor een simpel arbeidersgezin. En dan is er nog verschil tussen oer-Hollandse toetjes en die van Engeland, Frankrijk of elders in Europa. De geschiedenis van het dessert loopt als rode draad door de tentoonstelling en komt in verschillende stijlkamers, die overigens heerlijk zijn ingericht, tot uiting. Bijvoorbeeld door gedekte tafels, mooie displays en gebruiksvoorwerpen die al eeuwenlang hun weg naar de keuken hebben gevonden.



Toetjesplezier

Als je de geschiedenis van het toetje niet interessant vindt, maar wel houdt van kunst en van desserts, dan is deze tentoonstelling ook een echte aanrader. Want bij Grand Dessert zijn verschillende lekkernijen werkelijk tot kunst verheven. Van tassen tot tafereeltjes in pudding en van gehaakte taarten tot aan een muur vol bonbons. Je ziet in al deze werken het plezier en de inspiratie van toetjes terug. Wat ook heel plezierig is, is de geurtocht door de tentoonstelling heen. Geniet van de rijke geur van vanille, de gezelligheid van appeltaart en het zoete van baklava… Je krijgt echt meteen zin in allerlei lekkers!



Puur genot van kunstige toetjes

Het plezier spat werkelijk van de tentoonstelling af. Het begint al met een drilpudding die gezellig wiebelend je verwelkomt in het museum. Alles in de tentoonstelling is zo heerlijk zoet roze en superleuk tentoongesteld. Ook leuk zijn alle video’s met Janny van der Heijden. Wist je dat zij de gastconservator is van Grand Dessert? Geen wonder dat het er allemaal zo leuk en smakelijk uit ziet! Naast kunst zijn er ook voorwerpen opgenomen waarmee je puddingen, cakes en andere toetjes kan maken. Van vormen tot aan antieke bakspullen! Allemaal even leuk en bijzonder. Als kleinkind van een banketbakker kon ik heerlijk mijn hart ophalen en genieten van de kunststukken. En als haakster heb ik op en top genoten van de vitrine vol gehaakte en gebreide kunstwerken. Het ziet er allemaal ook zo smakelijk uit. Een echte aanrader dus!



Een zoetje toe…

Wegens groot succes is de tentoonstelling Grand Dessert verlengd en daarom te zien tot en met 26 oktober 2025. Je kan dus ook gaan genieten van de geschiedenis van het toetje en al die prachtige en smakelijke kunstwerken eromheen. Wil je meer weten over de tentoonstellingen van het Kunstmuseum of tickets kopen? Kijk dan op Kunstmuseum.nl. Hier vind je tevens informatie over tentoonstellingen die al zijn geweest, de menukaart van het Grand Café en welke bus en tram er bijna voor de deur stopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.