Heb jij ook zo een leuke Pakjesavond gehad? Hier zijn we weer goed verwend met allemaal leuke cadeautjes. Jammer toch dat de Sinterklaasperiode zo kort is… Nu is de goede man weer op de terugreis naar Spanje, samen met Ozosnel en alle Pieten. Toch is er een plek waar je Sinterklaas altijd even kan begroeten en dat is in de Efteling! Het park vond het namelijk niet meer dan normaal om een plekje in te richten voor de Goedheiligman. Je hebt hem vast wel eens gezien op de fontein onderweg naar de Stoomtrein, Raveleijn, Villa Volta of de Droomvlucht. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)
Legende van Sinterklaas
Je bent vast wel eens onder de poort doorgelopen vanaf het Witte Paard in de Efteling richting de Droomvlucht. Op deze gevel zie je de titel ‘Sint Nicolaasplaets’ staan, compleet met een geveltafereel waarop Sinterklaas is afgebeeld met een tobbe waar drie kindjes inzitten. Dit verwijst naar een van de vele Sinterklaas legendes over een herbergier die drie studenten doodde en hun lijken in een ton verstopte. Toen Sint Nicolaas bij de herberg kwam en de dode jongeren vond, wekte hij ze weer tot leven. Door de jaren heen werd dit verhaal mondeling overgeleverd, waarbij de studenten steeds jonger en jonger werden tot het kleine kinderen waren. Het is slechts een van de vele legendes van de Goedheiligman.
Fontein met Sinterklaas
De Sint Nicolaasplaets is sinds 1974 aangelegd in het park. Voorheen behoorde het grasveld wat daar was tot de oefenplek voor voetbalclub DESK, maar rond 1970 verhuisde de club naar een andere locatie bij Efteling en kon het sprookjespark dit veld toevoegen aan het park. In 1973 werd het een picknickveld en in 1974 wordt het aangekleed. Het treinstation werd aangelegd en het veld krijgt een eigen toegangspoort. Het kreeg de naam ‘Sint Nicolaasplaets’ en het station werd ‘Station St. Nicolaasplaets’ genoemd. De Sint Nicolaasfontein wordt in 1975 gerealiseerd. Deze fontein is een eerbetoon aan Anton Pieck die in 1975 afscheid nam van het park. Bovenop de fontein staat een mooi beeldje van Sinterklaas die je met een waarschuwend vingertje aankijkt.
Nieuwe inrichting van het gebied
De Sint Nicolaasplaets was vroeger een groot plein. Het hele stuk erachter hoorde erbij. Maar in de jaren 90 van de vorige eeuw ging dat veranderen. Vanaf 1992 werden er namelijk nieuwe attracties gebouwd achter de fontein van Sinterklaas. In dat jaar werd de Droomvlucht geopend. De fontein stond voor die tijd pal voor het station, maar werd in 1992 verplaatst naar de huidige plek direct achter de poort. Dit bood ruimte om het plein anders in te richten. Een groot deel van het grasveld werd verruild voor bestrating om de infrastructuur te verbeteren. In 1995 sloot Ingang West, zodat in 1996 Villa Volta op die plek neergezet kon worden. Daarnaast werd het plein en de attracties ingelijfd bij het Marerijk van het park en kreeg het station in 1999 de naam 'Station Marerijk'. Ondanks de nieuwe naam zijn er nog genoeg Sinterklaaselementen te ontdekken op het station.
Ton van de Venplein
Anton Pieck (1895-1987) is nog altijd heel belangrijk voor de ontwikkeling van Efteling, maar Ton van de Ven (1944-2015), zijn opvolger, is dat nog altijd net zo goed. Hij heeft na het vertrek van Anton heel veel prachtige attracties ontworpen en is jarenlang ook creatief directeur geweest. In 2003 nam Ton afscheid van het park en kreeg hij zijn eigen Ton van de Venplein. Dit haalde een groot stuk af van de Sint Nicolaasplaets, omdat het plein gelegen is tussen het station en de belangrijke Ton-attracties: Droomvlucht en Villa Volta. De Sint Nicolaasplaets is hierdoor aanzienlijk verkleind en bestaat eigenlijk alleen nog maar uit het gebied van de poort samen met de Sint Nicolaasfontein. Is dat erg? Zeker niet, want als je Droomvlucht of een van de andere attracties daar wil bezoeken, zal je toch echt even langs Sinterklaas moeten wandelen. En het is hartstikke leuk om aan het begin van het plein begroet te worden door de Goedheiligman.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.