

Leeuwenwelpjes verkennen het buitenverblijf
Op 4 oktober jl. werden er twee leeuwenwelpjes geboren in DierenPark Amersfoort. Heuglijk nieuws voor het park en de bezoekers, want het is alweer een tijdje geleden dat er leeuwenwelpjes in het park ronddartelden. Het is het eerste nestje van moeder Zaila en ze deed het meteen hartstikke goed. De zusjes Naya en Zola (wat ‘doel’ en ‘kalm’ betekent in het Swahili) waren eerst met moeders via een webcam te bewonderen in de kraamkamer, maar sinds vorige week kun je ze steeds vaker buiten spotten in het buitenverblijf. Ze hebben, aldus de dierverzorgers, nog geen keitje, bosje of heuveltje overgeslagen. Inmiddels hebben de kleintjes ook al kennisgemaakt met tante Sabi en papa Ramzes. Dit is allemaal vlot verlopen en vader Ramzes laat zijn dochters lekker hun gang gaan in het verblijf. Uiteraard houdt mama Zaila een oplettend oogje in het zeil.
Openingsdatum Chimpanseevallei bekend
Zet het maar in je agenda, want op maandag 16 december, vlak voor de kerstvakantie, gaan de spreekwoordelijke deuren open van het gloednieuwe themagebied: de Chimpanseevallei. Maanden is er hard gewerkt om deze avontuurlijke reis tussen de bomen te bewerkstelligen. De vallei bestaat uit een groots, groen gebied vol bomen voor de chimpansees, een binnenverblijf waar je als bezoeker een kijkje kan nemen, een tribune en een interactief onderzoekskamp. Uiteraard is er een Klim Alles-Route opgenomen in de vallei. De Chimpanseevallei bevindt zich aan de rand van het park, naast het Dinobos. Met 1.800 m² aan klim- en bewegingsruimte biedt de vallei de chimpanseegroep bijna drie keer zoveel ruimte als voorheen. Daar zullen de apen wel even aan moeten wennen, dus vindt in alle rust straks de verhuizing plaats van het oude naar het nieuwe verblijf. Vanaf 16 december kun je de chimpansees dan in hun nieuwe verblijf aanschouwen.
Pompoenen voor de stokstaartjes
Op 31 oktober was het Halloween en dat werd in het park gevierd met pompoenen bij de stokstaartjes. De dierverzorgers hebben de pompoenen uitgehold en vervolgens volgestopt met lekker hapjes, zoals insecten. Om deze hapjes te pakken te krijgen, moesten de stokstaartjes wel uitvinden hoe ze erbij konden komen. Deze vorm van verrijking prikkelt hun nieuwsgierigheid en stimuleert het natuurlijke gedrag van de dieren. Overigens doen de verzorgers dagelijks hun best om het voedsel op creatieve wijze aan te bieden door het te verstoppen of op te hangen. Dat is goed voor de dieren, want zo blijven ze actief. Daarom krijgen ze in de zomer vaak ingevroren lekkernijen (zoals ijsjes bij de beren en ringstaartmaki’s) of wordt er fruit en ander lekkers verstopt in dennenbomen.
Doeroecoeli, biggetjes en geitenlammetjes geboren
Naast de leeuwtjes is er nog meer geboortenieuws te melden uit het Amersfoortse park. Zo is er een doeroecoeli-jong geboren in De Nacht. De eerste paar maanden zal de kleine op de rug van zijn vader zitten, voordat het zelf een beetje op onderzoek zal uitgaan in het verblijf. Bijzonder aan de doeroecoeli is dat de zorg voor de jongen grotendeels door het mannetje wordt uitgevoerd, zodat het vrouwtje haar energie kan bewaren voor het voeden. Mannetjes en vrouwtjes vormen een koppel voor het leven. Om te laten merken dat ze bij elkaar horen, plast het mannetje iedere morgen over zijn vrouwtje heen. Op het Boerenerf zijn er onlangs acht biggetjes en twee lammetjes geboren. Moeders Lotje (Bont Bentheimer) en Els (Nederlandse melkgeit) bevielen kort na elkaar. Hierdoor is het een gezellige beestenboel in de stal. De biggetjes en lammetjes zijn gezond en drinken goed. Alle jongen hebben hun eerste stapjes buiten gezet.


Eindelijk weer te zien: Rode panda
DierenPark Amersfoort is een van de tien dierenparken in Nederland waar je kan genieten van een rode panda. Dit dier is in menig dierenpark een publiekslieveling en dat geldt ook zeker voor Amersfoort. Na enkele maanden van afwezigheid nam eind september de eenjarige Shanti haar intrek in het park en woont nu samen met de pauwen. Het park hoopt dat er mettertijd ook een mannetje naar het park mag komen. Shanti heeft het duidelijk naar haar zin in het verblijf en klimt er op los. Je kan haar daarom ook vaak hoog in de bomen vinden.
Jane Goodall Instituut Nederland ontvangt cheque van Chimpanseetours
In aanloop naar de opening van de nieuwe Chimpanseevallei kon je afgelopen zomer via Ticketveiling.nl bieden op een bijzonder kijkje achter de schermen bij de chimpansees. De zogeheten Chimpanseetour gaf een unieke kijk op de verzorging van de mensapen en de leefwijze van hun soortgenoten in de natuur. De opbrengst van deze veiling is, samen met een ophoging vanuit het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund opgehoogd tot € 10.000 euro, en in zijn geheel gedoneerd aan het Jane Goodall Instituut Nederland. De cheque werd op 4 oktober overhandigd in het park aan het instituut. Het Jane Goodall Instituut Nederland is ontzettend dankbaar voor de financiering en gaat deze financiering investeren in de bescherming van de chimpansee in Tanzania en het planten van bomen in het leefgebied. Het Jane Goodall Instituut Nederland is overigens nauw betrokken bij de ontwikkeling van het interactieve onderzoekskamp dat naast de Chimpanseevallei wordt gebouwd. In dit kamp ontdekken kinderen hoe zij samen met de natuurorganisatie kunnen bijdragen aan bescherming van de chimpansees en hun natuurlijke leefgebied.
Grévy zebraveulen geboren
Dan nog een geboortenieuwtje om mee af te sluiten: begin september werd er op de Savanne van het park een zeldzaam zebraveulentje geboren. Het meest bijzonder van deze geboorte is dat het veulen op klaarlichte dag, onder toeziend oog van dierverzorgers en bezoekers plaatsvond. Normaal vindt de geboorte plaats rond schemertijd en op een rustig plekje. Het veulen is een merrie en ze doet volop mee in de kudde op de Savanne. Ook doet ze het goed met de andere dieren, zoals de impala’s en beisa oryxen. En natuurlijk heeft ze inmiddels kennisgemaakt met de giraffen. Wat de geboorte ook bijzonder maakt, is dat de Grévy zebra in het wild wordt bedreigd. Om de dieren in het wild te helpen steunt het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund plaatselijk Marwell Wildlife, een natuurorganisatie die zich inzet voor de bescherming van deze zebrasoort.
Nieuwe eikelmuizen
Het is alweer een tijdje geleden, want in augustus verwelkomde DierenPark Amersfoort twee nieuwe eikelmuizen in hun verblijf in de Dassenburcht. Deze eikelmuizen zijn een stuk actiever en dus makkelijker te spotten dan de vorige bewoners, aldus het park. Het gaat om een jong stelletje mannetjes wat graag rondscharrelt, springt en op onderzoek uitgaat. Eikelmuizen eten alles, vooral fruit, noten, zaden, jonge vogeltjes en insecten. In de winter zijn de dieren minder actief, omdat ze dan winterslaap houden. Wellicht is het dus een goed moment om de dieren weer in het voorjaar te spotten. Wist je dat eikelmuizen in Nederland ook in het wild voorkomt? De diertjes wonen in het zuiden van Limburg. Helaas worden ze door aanleg van landbouw, chemische bestrijdingsmiddelen en de winterse kou zonder genoeg schuilplaatsen ernstig in hun voortbestaan bedreigd.DierenPark Amersfoort is het gehele jaar geopend. Voor tickets, openingstijden en meer informatie kijk je op DierenPark Amersfoort.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.