maandag 10 juli 2017

Hond Gezond: gras op het menu

Zo nu en dan is mijn Sammie net een koe of een schaapje. Of een bontgekleurd geitje. De reden is simpel: dan staat hij te grazen in de tuin of veldje voor het huis. Dat honden zo nu en dan gras eten, is heel normaal. Echter zijn er gevallen waarbij je wel even moet opletten. Maar waarom eet je hond eigenlijk gras? (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Gras voor de maag
Jonge honden vinden gras grappig en eten het vaak uit speelsheid. Honden eten meestal gras als ze zich niet lekker voelen. Een te lege maag, misselijkheid, pijn in de buik of opgeblazen darmpjes zijn redenen voor je hond om een paar flinke happen gras te nemen. Gras bevat een soort stofje dat helpt om je hond te laten overgeven. Laat je hond dus gerust gras eten. Hij weet zelf wel of hij het nodig heeft.

Chronische maag- en darmproblemen
Eet je hond een keertje gras om te kunnen spugen, dan knappen ze daar vaak van op. Meestal hoef je daarna niets te doen en gaat je hond vanzelf weer eten en drinken en is het in orde. Echter moet je opletten dat er meer aan de hand is dan een acute misselijkheid wanneer je hond dagelijks of meerdere malen per dag gras gaat staan grazen. Dit gaat vaak (maar lang niet altijd) in combinatie met symptomen als: het (vaak) uitspugen van eten, het (vaak) spugen op een nuchtere maag, diarree, borrelende darmpjes, buikpijn en afvallen. Heb je het idee dat je hond te vaak gras eet en dat hij zich niet zo lekker voelt, schakel dan de dierenarts in. Er kan dan namelijk meer aan de hand zijn dan een acute misselijkheid.

Gewoon lekker
Overigens kan je hond vers gras ook gewoon heel lekker vinden. Een soort salade zeg maar. Vooral die frisse grassprieten in de lente zijn zeer geliefd. Eet je hond soms gras zonder te spugen of last te hebben van maag en/of darmen, dan vindt hij het dus gewoon lekker. Je hoeft je geen zorgen te maken. Maar je mag vast je dierenarts bij twijfel en vragen altijd bellen, net als ik, om het zeker te weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.