maandag 17 juli 2017

Pas op! Brandnetels

Het is volop zomer. Na iedere zomerse regenstortbui zie je het gras buiten exponentieel groeien. ’s Morgens ligt dit gras vol prachtige dauwdruppels. Maar niet alleen het gras groeit. Ook de hortensia staat er van in bloei. De klavertjes in de wei. En… de brandnetels. En dat zijn nu net vervelende plantjes. Vooral als je – zoals ik – er tegenaan zit met je huid. Hoewel brandnetels een brandend gevoel geven, zijn ze ergens ook goed voor je. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

AUW!
Als de huid in aanraking komt met een brandnetel, dan voelt dit als een branderig, tintelend, naar gevoel. Dit komt omdat aan de uiteinde van de bladeren zogeheten brandharen zitten. Deze brandharen bevatten verschillende zuren en histamine, die in aanraking met de huid voor de pijnlijke, jeukende en vreemd aanvoelende huidirritaties zorgen.

Weegbree & hondsdraf
Ben je buiten aan de wandel en strijk je tegen de brandharen aan met je blote huid, dan zijn er ook plantjes die je kunnen helpen om de huidirritatie te stoppen. Weegbree en hondsdraf groeien meestal in de buurt van de brandnetel, want ze houden allemaal van dezelfde bodem. Kneus deze bladeren en wrijf het sap over de huidirritaties heen. Het helpt!

Azijn & tandpasta
Ben je al in de buurt van huis en kun je de netelbrand nog weerstaan, dan kun je er thuis azijn op de aangetaste huid wrijven met een doek of watje. Azijn neutraliseert namelijk de brand veroorzaakt door de brandharen. Het maakt niet uit of je inmaak- of wijnazijn gebruikt, als het maar azijn is. Ook tandpasta schijnt te helpen.

Zuiverende plant
Brandnetels steken. Dat is dus een feit. Maar als thee of soep is het heerlijk. Het werkt namelijk zuiverend voor de nieren en de huid. En het is heerlijk op warme, zomerse dagen als dorstlesser. Wist je dat brandnetels eenmaal gedroogd of gekookt hun brandharen verliezen? Je kan dus met een gerust hart – zonder angst voor netelige situaties – brandnetel als kruid in de keuken gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.