vrijdag 16 september 2016

Vakantie is goed voor kinderen & jongeren

Oh zomervakantie, waar ben je toch weer gebleven? Het is precies twee maanden geleden dat ik mijn koffertje inpakte om twee weken naar Frankrijk te vertrekken. Twee heerlijke weken die voorbij zijn gevlogen… Voor volwassenen is vakantie goed om optimaal te ontspannen. Even de rompslomp van de dagelijkse dingen van je af zetten. Heerlijk. Kinderen en jongeren beleven op vakantie gaan heel anders, zo blijkt uit onderzoek van TradeYourTrip, ze voelen zich na de vakantie dichterbij hun ouders en sluiten vele vriendschappen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Grootschalig vakantieonderzoek
Aan het Vakantieonderzoek van TradeYourTrip deden maar liefst 850 respondenten mee uit Nederland, waarvan 649 ouders met kinderen tussen de 10 en 16 jaar en 201 kinderen in dezelfde leeftijdsgroep. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen juli en augustus 2016 door MSI via een online vragenlijst.

Intense beleving
De onderzoekers concludeerden uit de resultaten dat jongeren en kinderen een vakantie heel intens beleven. Ze kunnen er zelfs heimwee naar hebben wanneer ze eenmaal thuis zijn. Daarom keert 79% van de gezinnen zeker één of meerdere malen terug naar dezelfde vakantiebestemming. In bijna de helft van de gezinnen (46%) wordt die beslissing met de kinderen gemaakt. Dat is erg veel, meldt het onderzoeksbureau, want slechts 47% van alle ondervraagde gezinnen vragen de input van hun kinderen voor het beslissen waar de reis naar toe gaat.

Vakantie is goed voor de sociale contacten
Vakantie is essentieel voor het sluiten van nieuwe (langdurige) vriendschappen, zo blijkt uit het TradeYourTrip onderzoek. 4 op de 5 kinderen geeft aan dat ze nieuwe vriendjes maken op vakantie en maar liefst 65% houdt na de vakantie contact met elkaar. Vooral via WhatsApp (76%) en Facebook (62%) wordt de vriendschap vastgehouden. Maar er worden niet alleen nieuwe vriendjes en vriendinnetjes gemaakt, ook zegt 71% van de kinderen dat ze na de vakantie een hechtere band hebben gekregen met hun papa en mama. Waar een ontspannen vakantie al niet goed voor is!

Blijvende herinneringen
Ik ben er al heel lang schuldig aan dat ik graag foto’s maak op vakantie. Ik had als klein meisje al snel een camera in mijn handen en eigenlijk heb ik deze niet meer weggelegd. Echter moest ik toen fotorolletjes kopen, laten ontwikkelen en afdrukken… Een dure hobby. Nu maken bijna alle kinderen en jongeren (91%) zelf video’s en foto’s op reis. 96% van de kinderen doen dit met smartphones. Er wordt vaak direct gedeeld met de achterban op social media (72%). Het meest bijzonder is wellicht dat eenmaal thuis de foto’s en filmpjes nog heel veel worden teruggekeken. De meeste ondervraagde kinderen zeggen dat ze hier blij van worden.

Souvenirs
Ook worden er nog veelvuldig souvenirs meegenomen van de vakantiebestemming, zo’n 69% van de vakantiegangers doet dit. 83% van de kinderen doet dit voor zichzelf, tegen 62% van de ouders. Meisjes (48%) nemen vaak ook souvenirtjes mee voor vrienden en vriendinnen, zo blijkt uit het onderzoek. Samen met de foto’s en filmpjes op social media kunnen de kinderen en jongeren hun vakantie keer op keer beleven én delen met vrienden thuis.

Ga wat vaker op vakantie of een dagje uit
Een vakantie brengt gezinnen dus dichter bij elkaar. Een druk leven tussen school, werk en dergelijke kan er voor zorgen dat je wat langs elkaar af leeft. Met een vakantie of een dagje uit kom je weer nader tot elkaar. En dat is goed voor ouders en kinderen. Neem daarom vaker de tijd voor elkaar om die band hecht te houden en nieuwe levendige herinneringen te vormen die jullie altijd bij zullen blijven. Bijvoorbeeld door een dagje naar een pretpark of dierentuin te gaan, een weekendje uitwaaien op Texel of door tijdens de schoolvakanties wat vaker een vakantie te boeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.