woensdag 21 september 2016

Internationale Dag van de Rode Panda

De rode panda is o zo schattig om te zien! In de dierentuin mag ik deze kleine, rossige rakker graag bekijken. Of ze nu heerlijk liggen te slapen op een bolletje tussen de takken of juist met die koddige voetjes behendig over de dunste stammetjes stappen. En dan dat koppie… te lief gewoon. Hoewel deze dieren heel schattig eruit zien, kunnen ze best gevaarlijk zijn. Helaas is het aantal in het wild levende rode panda’s sterk afgenomen de afgelopen jaren, waardoor dit diertje de status ‘bedreigde diersoort’ heeft gekregen. Dit komt voornamelijk door ontbossing. Daarom is de Internationale Dag van de Rode Panda in het leven geroepen, om aandacht te vragen voor deze koddige dieren en voor het behoud van hun natuurlijke leefgebieden. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – boven: Dierenrijk)

Wist je dat…

…de rode panda ook bekend staat onder de namen kleine panda en katbeer? Hoewel men vroeger dacht dat deze panda een soort beer was, is de rode panda eigenlijk beter in te delen onder de katberen en is hij verwant aan de wasbeer.

Dierenrijk

…de rode panda vooral bekend staat om zijn rode, koperen kleur vacht? De kleur kan variĆ«ren tussen warmoranje en diepkastanjebruin. Het gezichtje van de rode panda is wit en rondom het snoetje lopen zogeheten ‘huilstrepen’ van de ogen naar beneden. De staart heeft verschillende donkere en lichtere ringen.

GaiaZOO en Ouwehands Dierenpark

…de rode panda zijn klauwen half kan intrekken? Deze klauwen zijn vooral heel handig om mee te klimmen. En klimmen, dat kan de rode panda heel erg goed.

Ouwehands Dierenpark

…het lievelingskostje van de rode panda bamboe is, net als van de reuzenpanda? Misschien is daarom wel de verwarring ontstaan dat deze kleine panda ook een beer zou zijn. Echter eet een rode panda meer dan alleen bamboescheuten en bamboebladeren. Het dier houdt ook van grassen, wortels, diverse vruchten, larven, eieren, muizen, hagedissen en kleine vogeltjes. Daarom heeft dit kleine dier van die scherpe tandjes in de bek.

Diergaarde Blijdorp

…de rode panda vooral in de nacht actief is? Natuurlijk komt het diertje overdag ook wel eens uit zijn slaapholletje gekropen, maar het wordt pas ondernemend in de avonduren. Geen wonder dat de meeste rode pandaatjes zo heerlijk liggen te slapen als ik ze in de dierentuin bezoek.

DierenPark Amersfoort en GaiaZOO

…een nestje rode pandaatjes vaak uit twee tot vijf jongen bestaat? Mama rode panda brengt ze na 90 dagen op de wereld in een nest in een boomholte bedekt met mos, takjes en bladeren. Vervolgens blijven moeder en kindjes een aantal jaren bij elkaar.

Dierenrijk

…de rode panda eigenlijk een solitair levend dier is dat alleen in de paartijd bij elkaar komt? Toch zie je in dierentuinen vaak koppeltjes rode panda’s in een verblijf bij elkaar wonen. Vaak zijn dit broers en zusjes van elkaar of moeder met kindjes. Meestal is een verblijf groot genoeg voor de dieren om elkaar – zonodig – te ontlopen.

GaiaZOO en Ouwehands Dierenpark

Foto’s
Alle foto’s geplaatst bij dit artikel zijn gemaakt door mij, in de volgende dierentuinen:
- DierenPark Amersfoort
- Ouwehands Dierenpark
- Dierenrijk
- GaiaZOO
- Diergaarde Blijdorp

1 opmerking:

  1. Yeeeh ik houd van panda's en de rode panda is ook erg cool.Ik ga binnnkort de panda's bekijken!

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.