maandag 19 september 2016

Hond Gezond: Samen spelen

Mijn Sammie kan echt uren spelen met zijn tennisbal. Hij kruipt er zelfs mee in zijn mandje of neemt het mee als hij gaat slapen op de bank. Hij loopt er vaak zelf mee te spelen. Dan stuitert hij de bal tegen de muur of je voet en rent er dan achteraan of probeert de bal te vangen. Maar stiekem vindt Sammie het nog leuker om samen te spelen. Meestal betrekt hij mij bij zijn spel door de bal vakkundig onder bank te stuiteren en dan al kwispelend te gaan liggen piepen dat hij er niet bij kan. Het is echt een kleine ondeugd, maar een lieverd. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Leuk spelletje
Ik vind het heerlijk om met Sammie te spelen. Al is het ‘de bal ligt onder de bank’-spel soms erg vermoeiend, vind ik het niet erg om zijn bal meerdere malen per dag eronderuit te vissen. Soms ga ik op de grond liggen en dan ligt Sammie meteen kwispelend naast me ook onder de bank te loeren. Soms pak ik de bezem om de bal onder de bank uit te schuiven met de steel. Ook dan huppelt Sammie vrolijk om de bank heen in afwachting van zijn tennisbal. Ook spelen met zijn touw (voor een maatje bouvier omdat meneer anders alle knopen zo loshaalt) vind ik erg leuk. Maar zelf rent hij toch het liefst achter zijn bal aan.

Versterkt de band met je hond
Uit onderzoek blijkt dat het spelen met je hond, jullie dichter bij elkaar brengt. Samen over het strand rennen, een bal gooien in huis of buiten op een speelveld voor honden of samen touwtrekken zijn allemaal activiteiten die voor het sociale gedrag van je hond heel goed is. Want door samen met je hond te spelen, leert je hond ook wat spelen is, zodat hij of zij buiten gemakkelijker met andere honden kan spelen. Een win-winsituatie dus.

Spelen met een jonge hond
Een jonge hond kan onvermoeibaar zijn en maar door willen gaan. Dan is het aan jou als zijn baasje of vrouwtje om er op een gegeven moment mee te stoppen. Maat leren houden is namelijk ook heel belangrijk voor een hond. Pak rustig het speelgoed even af en ga van rennen over tot lekker knuffelen op de grond of de bank. Door je hondje te leren dat het soms even klaar is, zal hij op den duur ook uit zichzelf stoppen met spelen.

Spelen met een oude hond
Een oude hond die niet zo gemakkelijk meer uit zijn mandje komt, zal niet veel plezier beleven aan apporteerspelletjes. Uit ervaring weet ik dat ook oudere hondjes van spelen houden, maar het is van een veel kortere duur. Wil je hond toch nog achter een bal aan huppelen, gooi deze dan niet te ver weg. Zorg ook dat er geen snellere honden aanwezig zijn om het speelgoed af te pakken. Op de grond spelen met een lampje, een speelgoedje aan een touwtje of een balletje rollen is ook al genoeg voor je ouwe bok.

Veilig speelgoed
Het belangrijkste voor de hond is dat je veilig speelgoed aan je hondje geeft. Dat betekent dat er geen kleine onderdeeltjes aan moeten zitten die hij of zij eraf kan slopen en inslikken. Let met kunststof speelgoed op dat je hondje dit niet sloopt en opeet, want dat is zeer schadelijk voor de gezondheid. Gebruik bij voorkeur stevig speelgoed of speelgoed van stof. Wordt je hond helemaal gek van een piepertje in speelgoed en gaat hij net zo lang door, totdat het speeltje niet meer piept… kies dan voor speelgoed zonder piepertje. Sammie opereert piepspeelgoed altijd, waardoor het speeltje met een uur helemaal kapot is. En dat leer je niet zomaar af. Hij houdt meer van piepvrij speelgoed, zoals het touw en de bal.

Met welk speelgoed speelt jouw hond het liefst?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.