

Uiterlijke kenmerken Colombiaanse slingeraap
De Colombiaanse slingeraap is vooral gemakkelijk te herkennen aan hun zwarte vacht. Het gezicht is vaak roze tot zwart gekleurd en haarloos. Behalve op de kin dan, daar bevinden zich vaak witte haartjes. Over het algemeen zijn deze dieren zeer slank, waarbij mannetjes ongeveer 9 kilo en vrouwtjes 8 kilo wegen. Zeer kenmerkend voor slingerapen zijn de lange armen, benen en staart. Deze staart is een soort vijfde hand waarmee ze dingen kunnen vastpakken. De staart is zelfs zo sterk dat de Colombiaanse slingeraap er met zijn (of haar) hele gewicht gemakkelijk aan kan hangen. Hoewel mannetjes ietsjes groter zijn dan vrouwtjes is er nog een makkelijke manier om de geslachten uit elkaar te houden. Vrouwen hebben namelijk een soort roze aanhangsel aan hun achterwerk; dit is de clitoris.


Leefgebied Colombiaanse slingeraap
Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, kun je Colombiaanse slingerapen tegenkomen in Colombia. Ze houden zich vooral op in de tropische regenwouden van West-Colombia en Oost-Panama. Slingerapen zijn gebouwd om in de bovenste lagen van de bomen te wonen. Je zal ze daarom ook zelden op de grond zien. Dat is ook helemaal niet zo vreemd als je weet dat deze apen graag vruchten, bladeren en zaden eten die ze zo uit de boomtoppen kunnen plukken. Leuk om te weten is dat de zaden die ze hiervan uitpoepen weer zorgt voor nieuwe fruitbomen. Zo verspreiden ze de zaden én houden ze hun voedsel in stand. Handig!
Lekker knuffelen!
De slingeraap is verslingerd aan knuffelen! Ze knuffelen liever dan dat ze elkaar vlooien en dat wil wat zeggen. Omhelzingen worden gebruikt als begroeting, vooral als men elkaar weer terugziet na een tocht door de bomen op zoek naar voedsel. Wist je trouwens dat er één vrouwtje is die de voedselspeurtochten coördineert? Ze leidt de groepjes door de bomen. De andere groepsleden onthouden dan, dankzij het goede slingeraapgeheugen, wat de beste route naar de lekkerste hapjes is, zodat ze die later zelf ook kunnen maken. Naast knuffelen communiceren slingerapen ook met allerlei geluiden.

Sociaal leven Colombiaanse slingeraap
Colombiaanse slingerapen leven in sociale groepen, waarvan de samenstelling steeds verandert. Zo een groep kan uit 3 tot 35 dieren bestaan, jong, oud, man en vrouw. Vrouwtjes zijn de baas in de groep en kennen per geslacht een eigen rangorde. Vrouwtjes zorgen voor eten en de jongen, de mannen zijn verantwoordelijk voor het bewaken van hun leefgebied. Tijdens het korte regenseizoen in Colombia worden de meeste aapjes geboren. Een jong ziet er wat verfrommeld uit en is nog vrij kaal. Daarom blijft hij in de eerste drie maanden ook heerlijk om mama’s buik zitten om warm te blijven. Na zo’n drie maanden heeft een jong haar en een maandje later verhuist de kleine van de buik naar de rug. In tegenstelling tot veel andere dieren, verlaten de vrouwtjes de groep om een gezin te stichten en blijven mannetjes in hun geboortegroep. Jonge vrouwtjes verlaten de groep rond het vijfde tot zesde levensjaar.


Bedreigd in het wild
Colombiaanse (en alle andere) slingerapen zijn heel leuk om te zien. De interactie tussen de dieren is heel bijzonder. Het is daarom triest om te weten dat deze apensoort met uitsterven wordt bedreigd. De mens is daar verantwoordelijk voor, want zij kappen de bossen en jagen op de slingerapen voor hun vlees en de handel als huisdier. Dit heeft een enorme impact op de populatie in het wild. Apenheul werkt daarom met andere dierenparken mee aan het populatiemanagementprogramma en het Apenheul Natuurbehoudfonds (ANF) zet zich actief in om deze en andere apen in het wild te helpen.
Colombiaanse slingeraap in de dierentuin
Apenheul, het apenpark van Nederland, is de enige dierentuin waar je de Colombiaanse slingeraap kan bewonderen. Er zijn in andere dierenparken ook slingerapen te zien, maar dat zijn andere soorten en ja, die zullen ook zeker een keer de revue passeren hier in Dier van de Maand.Colombiaanse slingerapen wonen in:
Apenheul

Ontbreken er dierentuinen in dit lijstje waar Colombiaanse slingerapen te bewonderen zijn? Laat het mij weten door middel van een berichtje via het contactformulier of een reactie onder dit artikel. Het gaat hier alleen om dierentuinen in Nederland.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.