donderdag 10 april 2025

Uitgelicht Arbeider aan het werk in een tulpenveld van Anton Koster

Vorig jaar bezocht ik Museum De Zwarte Tulp in Lisse voor een heel speciale tentoonstelling waarin de werken van Anton L. Koster centraal stonden. Tussen de Bollen vertelde het verhaal van zowel de landschapsschilder als hoe het was om in die tijd bollenteler te zijn door middel van animaties en objecten. De schilderijen van Anton weerspiegelen die tijd in een kleurrijke, stralende manier. Het wekte bij mij hetzelfde gevoel op wat ik krijg als ik de bollenvelden zelf mag aanschouwen. Tijd om een zo een werk van Anton eens nader te bekijken. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Arbeider aan het werk in een tulpenveld, Overveen

De werken van Anton L. Koster zijn eigenlijk een soort momentopnames, zoals wij nu vooral fotootjes schieten met een smartphone. Een stukje uit het leven van, in dit geval, een arbeider in een tulpenveld. Als landschapsschilder kwam Anton op verschillende plekken waar hij het werk van de arbeiders vastlegde, maar vooral ook de tulpenvelden in al hun glorie. We zien hier een meneer aan het werk in een overall en een blauw shirt. Op zijn hoofd draagt hij een pet. Voor hem staat een soort mandje. Geen idee wat hij daar in doet of uithaalt. Het kan zijn, omdat merendeel van de tulpen in volle bloei zijn, dat er onkruid wordt weggehaald of inmiddels al tulpen worden gekopt om de bol te laten groeien. Het schilderij geeft daarnaast heel mooi de verschillende velden met tulpenvariaties weer. Precies zoals kwekers de bollen planten om ze later weer te kunnen oogsten. De prachtige kleuren en de serene voorstelling geeft zo mooi weer hoe het in die tijd ging – en bij sommige ambachtelijke telers nog steeds gaat.



Anton L. Koster, landschapsschilder

Antonie Lodewijk Koster werd geboren op 8 augustus 1859 in Terneuzen en stierf op 28 mei 1937 in Haarlem. Als kunstenaar stond (en staat) hij bekend onder de naam Anton L. Koster, want zo signeerde hij zijn werk, of gewoon als Anton Koster. Naast kunstschilder was hij ook vormgever, maar hij is vooral bekend geworden van zijn weergaves in olieverf van bloembollenvelden. Anton groeide op in Zeeland en verhuisde in 1880 naar Den Haag om daar aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te gaan studeren. Na deze studie trok hij twee jaar door Frankrijk en de Pyreneeën waar hij zijn inspiratie voor zijn werk in het impressionisme vond. Een vluchtige toets samen met warme, sprekende kleuren kenmerken ook de bloembollenvelden van Anton. om zich vervolgens in 1902 te vestigen in bloemenstad Haarlem. Al eeuwen het epicentrum van de bloementeelt en tulpenhandel. Anton vond hier de liefde voor de bollenvelden en schilderde er vele, waardoor collega’s hem Anton Tulp gingen noemen. Het was niet zijn enige bijnaam, want hij stond ook bekend als de Rembrandt van de Hollandse bloembollenschilders genoemd. De werken van Anton waren in zijn tijd al populair. Koningin Juliana kocht er een aantal, maar ze gingen ook overzee naar de VS. De tentoonstelling in Museum De Zwarte Tulp was een overzichtsexpositie van zijn werk. Kunstwerken van Anton zijn in Nederland onder meer te zien in Kunstmuseum Den Haag, in Haarlem in het Teylers Museum en Frans Halsmuseum, in Kröller-Müller Museum te Otterlo, het Singer Museum in Laren (NH) en uiteraard in het Zeeuws Museum te Middelburg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.