maandag 24 maart 2014

Hond Gezond: Vlooientijd

Het is alweer een paar dagen officieel lente, maar we hebben daarvoor al mogen genieten van een paar heerlijk warme (rokjes)dagen. Zelf heb ik al menig mok koffie in de ochtend- en middagzon gedronken in de achtertuin, terwijl mijn kleine boef de uitgelopen planten en bloemen onderzocht en ‘water’ gaf. Het enige nadeel aan de vroege voorjaarswarmte is het ongedierte dat met grote getalen wakker wordt of uit de gelegde eitjes komt kruipen. Vooral vlooien en teken laten al veelvuldig weten dat ze er zijn.


Vlooien: kleine bloedzuigers
Qua soort parasieten zou je vlooien kunnen vergelijken met hoofdluis. Ze zijn tamelijk onschuldig, zeer klein, maar kunnen grote overlast bezorgen. Vlooien leven van bloed en zitten graag op harige huisdieren, want dat is lekker warm zo tussen de vacht. Vooral in de liezen, achter de oren en in de nek mogen vlooien zich graag ophouden. Vlooien bijten in de huid van de hond om zo bloed te kunnen opzuigen. Van de beet zal je hond weinig merken, maar van de gevolgen des te meer. Net als bij hoofdluis, muggen en andere bloedzuigende parasieten, spuit de vlo een speciaal goedje in het beetwondje, zodat het bloed wat hij wil opzuigen niet meteen stolt. Dit goedje zit in het speeksel van de vlo en dat vormt een reactie in de huid. Deze reactie geeft enorm veel jeuk.

Onrustig gedrag
Ligt je hond lekker te slapen en springt hij ineens op om zichzelf hardnekkig te bijten aan de poten of kont alsof hij gebeten wordt, dan zou het kunnen zijn dat je hond last heeft van jeuk – en dus vlooien. Ook veelvuldig rollen en schuren over de vloer en natuurlijk krabben (vooral achter de oren) kan duiden op een vlooienfamilie. Dit gedrag geldt overigens ook voor andere huisdieren met vacht.

Zwarte korreltjes
Wanneer je vermoedt dat je hond vlooien heeft, leg je hond dan eens op zijn rug en kijk eens of hij of zij rode puntjes in de huid heeft, dit kunnen namelijk beetwondjes zijn. Ook zwarte korreltjes in de liezen of achter de oren kunnen duiden op vlooien – dit worden ook wel vlooienpoepjes genoemd. Wanneer je hond ineens opspringt en begint te bijten of krabben, kijk dan meteen of je iets ziet wegspringen tussen de vacht. Anders dan hoofdluis kunnen vlooien namelijk springen. Zo verplaatsen ze zich overigens ook van hond naar hond (of kat).

Behandelen
Vlooien zijn voor honden heel vervelend, want het geeft heel veel jeuk en onrust, waardoor je hond een tikkeltje chagrijnig kan worden. Bescherm je trouwe viervoeter daarom met een vlooienband of vloeistof (zoals Advantix) om vlooien op afstand te houden. Heeft je hond vlooien dan is het belangrijk om eerst de hond met antivlooienshampoo of -spray te behandelen. Dit doodt namelijk de aanwezige vlooien, zodat je hond direct verlost is van deze nare parasieten. Vervolgens bescherm je je trouwe viervoeter met een vlooienband of vloeistof. Het voordeel hiervan is dat de omgeving ook meteen is beschermd. Kies bij voorkeur voor een product dat je hond ook meteen beschermt tegen teken, steekvliegen en muggen, zodat je hond optimaal kan genieten van het buitenleven, zonder lastig te worden gevallen door deze vervelende beesten.

Iedere maand
Ik gebruik voor mijn kleine vriend altijd vloeistof die hem goed beschermt tegen vlooien, teken en andere bloedzuigers. Deze vloeistof moet je om de vier weken opnieuw aanbrengen voor de beste bescherming. En ga je net als ik graag wandelen in het park of bos, bescherm dan ook jezelf tegen teken, door middel van een antitekenspray van Picksan. Want teken nemen het nu eenmaal niet zo nauw als het gaat om bloed zuigen.

Lees voor gebruik altijd de verpakking, laat je goed adviseren door de dierenarts of dierenspeciaalzaak en volg de aanwijzingen goed op. Voor de beste bescherming herhaal je de beschermingsbehandeling zoals aangegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.