woensdag 27 november 2013

Vitamine D: vrolijk de winter door

Hè gezellig, het is rond een uur of vier al donker buiten. Binnen steken we de kaarsjes aan en kruipen we lekker met een kop warme chocolademelk, thee of koffie onder een dekentje op de bank. De donkere avonden van de winter bieden de mogelijkheid het binnen extra gezellig te maken. Maar aan de andere kant… veel mensen worden er een beetje somber van als buiten de zon niet schijnt. En lusteloos… Met een beetje vitamine D ben je er echter weer zo bovenop.



Zonlicht
Onder invloed van zonlicht maakt de huid zelf vitamine D aan. Dit wordt opgeslagen zodat je vrolijk en vol energie de winter doorkomen. Echter komen we in Nederland Рzelfs met een goede zomer Рsnel zonuren tekort. Aan de ene kant omdat we natuurlijk overdag meestal binnen zitten op kantoor of school, aan de andere kant smeren we antizonnebrandcr̬me om de huid te beschermen. Echter kan de huid dan moeilijker zijn taak verrichten. Hierdoor is het lastig om voldoende vitamine D aan te maken. Uit een onderzoek is gebleken dat veel mensen in Nederland, van kinderen tot volwassenen, baat hebben bij extra vitamine D.

Vooral vrouwen
Wist je dat vooral vrouwen –alle leeftijden vanaf de puberteit –nogal grote tekorten schijnen te hebben aan vitamine D? Dit blijkt uit een Britse studie. Hieruit kwam ook naar voren dat meer dan 70% van de tienermeisjes een tekort heeft. Vooral tienermeisjes met een donkere huid. In Nederland blijken het ook vooral de vrouwen te zijn die een matig tot een ernstig tekort hebben aan deze vitamine. Dat wil echter niet zeggen dat mannen geen baat zouden hebben bij extra suppletie.

Weerstand
Vitamine D is heel belangrijk voor een positief goed gevoel. Maar het is ook een belangrijke vitamine voor de weerstand, voor sterke botten en tanden en voor het beter opnemen van calcium en fosfor. Het kan zelfs ondersteunen bij het afvallen. Omdat het een zeer belangrijke vitamine is voor je lichaam, is het verstandig een supplement te gebruiken. Gebruik vooral in de maanden met een r in de naam extra vitamine D om je weerstand te ondersteunen.

Heel normaal bij baby’s
In Nederland is het normaal om een kindje vitamine D te geven. De Gezondheidsraad raadt dit aan voor kinderen tot vier jaar. Zolang de moeder borstvoeding geeft of het kindje opvolgmelk krijgt, is extra vitamine D erbij geven niet nodig, maar daarna kunnen er tabletjes of druppeltjes worden gegeven. Wist je dat de inname van vitamine D op jonge leeftijd je gezondheid van de rest van je leven goed kan doen?

Moe? Probeer vitamine D
Voel je je tijdens de wintermaanden moe en lusteloos? Probeer dat dan eens door middel van een vitamine D supplement te verminderen. Wil je zeker weten of je een tekort hebt, dan is het verstandig eerst een bloedtest te laten doen via de huisarts.

Herfst- of winterzonnetje
Naast een vitamine D supplement is het ook heel belangrijk vitamine D-rijke voeding op het menu te zetten. Denk hierbij aan champignons, vette vis (paling, makreel, zalm, tonijn en haring) en groene bladgroente. En ga lekker naar buiten als de zon schijnt. De UV-stralen zijn misschien niet zo sterk als in de zomer, maar een kwartiertje in de herfst- of winterzon kan echt wonderen doen voor je humeur. Zorg er wel voor dat je huid de stralen kunnen opvangen door geen handschoenen te dragen en je gezicht onbedekt te laten. Als je uit de wind zit kan de zon nog lekker warm zijn ook! Zo kom jij de winter wel door.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.