maandag 8 juli 2013

Help een mug!

De zomer is afgelopen weekend echt begonnen! Met heerlijke temperaturen werd er volop verkoeling gezocht aan het strand (heb je het wel goed schoongehouden?), aan diverse meren of op de vele terrassen die Nederland rijk is. Lekker aan de barbecue aan het water, ontbijten en lunchen op het balkon of in de tuin, neerstrijken voor een zomeravondborrel in het park… heerlijk… Tot dat de avond begint te vallen, want als je dan je blote benen uitstrekt onder de tafel of in het gras word je bijna direct aangevallen door een mug. Met jeukende bulten tot gevolg.



Vampiertjes
Muggen zijn kleine vampiertjes die bloed nodig hebben om te overleven. Althans, alleen de vrouwtjes mug heeft bloed nodig om haar eitjes te kunnen maken. Een mannelijk exemplaar zal je dus niets doen, maar aan de buitenkant kun je niet zien of je met een dame of heer te maken hebt. Dat kun je alleen ervaren door gestoken te worden. De dames mug zal zich echter niet zo makkelijk aan je kenbaar maken. Alleen het hoge gezoem geeft aan dat ze in je buurt is, maar je zal haar amper op de huid voelen landen. Ook van de beet zelf zal je weinig merken… totdat het is geschiedt – maar dan is deze ninja mug allang weer verdwenen. Want om ervoor te zorgen dat het bloed niet stolt tijdens het opzuigen, spuit de dame een antistollingsgoedje in je huid wat plaatselijk een soort ontstekingsreactie veroorzaakt. Gevolg? Jeukende bulten.

Niet krabben!
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, want de irritante jeuk vraagt er gewoon om, toch is het heel verstandig om vooral niet te krabben. Door te krabben beschadig je de huid en de bult alleen maar waardoor de ontstekingsreactie erger wordt – en de bijbehorende jeuk ook. Ben je gestoken? Zoek dan allereerst een beetje verkoeling door er zachtjes water over te laten stromen. Vervolgens gebruik je een zalf, crème of lotion wat de jeuk bij insectenbeten verzacht. Dat lucht op…

Onweerstaanbaar
Wanneer je net als ik erg onweerstaanbaar bent voor muggen kun je behoorlijk ziek worden van deze stekers. Je bent de klos omdat je voor de vrouwtjesmug gewoon ontzettend lekker ruikt. Daarbij maakt ze geen onderscheid tussen jongens, meisjes, jong, oud of huisdieren. Om ervoor te zorgen dat mevrouw je niet meer ruikt, is het verstandig je lichaamsgeur te maskeren. Met citroenolie bijvoorbeeld of insectenwerende producten met DEET. Deze producten veranderen tijdelijk je geurpaspoort, waardoor de mug gedesoriënteerd raakt en een ander slachtoffer gaat zoeken. Heeft je hond of kat last van muggen? Veel vlooien- en tekenbanden hebben ook een mugwerend effect. Of gebruik een insectenwerend product in lotion vorm. Dit zit in een pipetje en spuit je eenvoudig in de nek van je hond of kat. Zijn ze meteen beschermd tegen ander stekend en bijtend gespuis.

Ziekmakend
Naast het feit dat je figuurlijk ziek kan worden van muggenbulten, zijn er ook veel mensen die er echt ziek van worden. Deze mensen krijgen een allergische reactie op de beet en zijn mogelijk ook allergisch voor steken van wespen en bijen, beten van kwallen of hebben een andere allergie. De allergische reacties kunnen variëren van echt heel ziek worden tot zeer grote en hard aanvoelende bulten. Wanneer je allergisch reageert is het verstandig zo snel mogelijk de bulten te behandelen en daarnaast een antihistamine tablet te gebruiken. Om het zeker te weten, laat je natuurlijk eerst een test doen bij de huisarts.

Blauwe lampen & citroen kaarsen
Om muggen te vangen of juist te weren kun je ook ander afweergeschut gebruiken. Zo bestaan er speciale insectenlampen met een neutraal blauw licht waar ze naar toe getrokken worden. Eenmaal in de lamp krijgen de insecten een elektrische schok. Dit is makkelijker dan midden in de nacht met een vliegenmepper of een opgerold tijdschrift op jacht te gaan. Ook kun je speciale vloeistoffen of geluidsgolven krijgen die je in het stopcontact doet. Of sprenkel wat citroenolie op een insectenhor voor het raam en in het raamkozijn. En wanneer je lange avonden in de tuin vertoeft, is het verstandig om de vuurkorf of een paar heerlijke citronella kaarsen aan te steken, want ook dat houdt muggen (tijdelijk) op afstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.