dinsdag 9 juli 2013

Zomer Zoo uitjes: klimmen, klauteren, bewonderen & relaxen

De zomervakantie is zo zoetjes aan overal aan het beginnen, massaal trekken we bepakt en bezakt Nederland uit om vakantie elders te vieren. Of we gaan er even helemaal tussenuit in eigen land. Heerlijk! Het is tijd om te relaxen. Of hou je wel van een beetje spanning en sensatie? Er is deze zomer namelijk genoeg te doen voor volwassenen en kinderen in de dierentuin. Ga mee op avontuur of laat je verwonderen door al het moois wat je in een van deze (en natuurlijk andere dierenparken in Nederland) kunt tegenkomen. Oog in oog met een giraf, dolfijn of orang oetan? Dat kan!



Kraamvisite
Ga je mee op kraamvisite in de Dolfijnen delta van Dolfinarium, de Savannah van Dierenpark Amersfoort of kom naar de babyboomers kijken in Zoo Parc Overloon. In het Dolfinarium is afgelopen weekend een dolfijntje geboren. Moeder Maaike beval voor het raam waardoor het live op de webcam was te volgen. Mama en kalf maken het goed en zijn van een afstandje te bewonderen in Onder Odiezee en in de Odiezee zelf. Wil je wel eens een baby zebra van dichtbij zien? Dat kan dus in Dierenpark Amersfoort. Begin deze week werd op de Savannah een Grévy zebra geboren. Mama Flappie en haar veulen maken het goed. Deze geboorte is heel bijzonder omdat Grévy zebra’s met uitsterven worden bedreigd en ook in dierentuinen zijn deze dieren schaars. Het is lang geleden dat er een gezond veulen ter wereld kwam. Zoo Parc Overloon is dit jaar overladen met babydieren, waaronder ringstaartmaki’s, rendieren en strohalsibissen (zie foto). Ook kun je nog steeds op bezoek bij dwergnijlpaardjong Kiara. Je moet wel goed zoeken, want als het warm is vertoeft ze liever in het water.


(foto’s: Dolfinarium, Dierenpark Amersfoort & Zoo Parc Overloon)

Nieuwe bewoners
Naast schattige ukkies zijn er ook wat dieren binnen de verschillende parken verhuisd. Daarom mochten onder andere Dierenpark Emmen en Dierenpark Wissel nieuwe bewoners verwelkomen in hun midden. De giraffen en zebra’s op de Afrikasavanne van Dierenpark Emmen mochten vijf witschoudercapucijnaapjes welkom heten in het nieuwe buitenverblijf. In dit verblijf woonden eerst de servals, maar deze zijn naar de Spaanse zon vertrokken in het kader van het Europese fokprogramma. De aapjes komen uit Apenheul en hebben het al reuze naar hun zin in Emmen. Dierenpark Wissel verwelkomde vorige week tapir Henk in hun midden. De tapir nam een hofhouding van vijf capibara’s mee, terwijl de drie capibara’s uit Dierenpark Wissel naar Aqua Zoo Friesland verhuisde – waar de vijf en Henk ook vandaan kwamen. De Zuid-Amerikaan met de Hollandse naam heeft het al zeer naar zijn zin in Dierenpark Wissel, vooral nadat hij – zoals het een goede tapir betaamt – zijn verblijf had onder gesproeid. Op deze manier gaf hij aan dat het verblijf nu van hem was.


(foto’s: Dierenpark Emmen & Dierenpark Wissel)

Avontuur
Vind jij rondlopen en rondkijken al een avontuur? Stuur je kinderen er dan eens op uit voor wat actie. Zo kunnen de kinderen in Dierenpark Amersfoort via de Klim Alles-route nu ook over het verblijf van de hyena’s klauteren. Natuurlijk mogen papa’s en mama’s, ooms en tantes en opa’s en oma’s ook mee klimmen, maar let wel: iedere klauterroute eindigt meteen glijbaan. Daarnaast zijn er deze zomer ook speciale rondleidingen alleen voor kinderen vanaf 6 jaar te volgen in Amersfoort. Kinderen gaan met de verzorgers mee, krijgen een uniek kijkje achter de schermen en leren van alles over de dieren. Dat is avontuurlijk! In Apenheul zijn de orang oetan-weken nog in volle gang. Ga samen met je kinderen en het doe-boek op zoek naar koning Amos. Hebben je kinderen even geen zin om te zoeken dan kunnen ze in de speciale Playmobil huisjes lekker spelen. Ook in Zoo Parc Overloon is er een overvol programma voor kinderen tijdens de zomervakantie. Ga bijvoorbeeld op zomerspeurtocht en leer alles over de zomerse gewoontes van dieren of speel mee met ‘de Zoojongens tegen de Zoomeisjes’. En voor volwassenen is er ook genoeg te zien en te doen. Wil je bijvoorbeeld meer weten over de cheeta, dan neem je natuurlijk een kijkje bij de Cheetakar. Met het hele gezin kun je op speurtocht in de duinen rondom Ecomare. Kom dichter bij de natuur in De Slufter en De Muy en ga op een intensieve ontdekkingstocht door het bijzondere kwelder- en duingebied.


(foto’s: Apenheul, Ecomare – Salko de Wolf & DierenparkAmersfoort)

Bijzondere beelden
De dierenparken in Nederland bieden vele bijzondere uitzichten op natuurgebieden en de dieren die erin leven. Maar wat als je de dieren niet of nauwelijks kunt zien door een visuele handicap? Dan plaats je speciale voelbeelden in het park. GaiaZOO gaat deze beelden onder het mom van ‘Komt dat voelen…’ in het park plaatsen. Tijdens de zomermaanden wordt er door de Zimbabwaanse kunstenaars Rearson en Cemet Chakawa hard gewerkt aan vier voelbeelden die ieder een deel van de dierentuin zullen gaan vertegenwoordigen. De muskusos (zie foto) zal prijken in de Taiga, het varken zal centraal staan in het gedeelte Limburg, terwijl de giraffe bij de Savanna zal staan en de bongo de Rainforest zal vertegenwoordigen. Blinde en slechtziende bezoekers kunnen aan de hand van de beelden voelen wat de karakteristieke kenmerken van ieder dier zijn. De beelden worden gemaakt van steensoorten uit Zimbabwe. Op zondag 14 juli wordt er een unieke workshop gehouden om zelf voelbeelden te maken. Voor meer informatie kun je terecht op de website van GaiaZOO.


(foto’s: Gaiazoo)

Meer weten over deze dierenparken en opvangcentra? Je vindt openingstijden, entreeprijzen en andere informatie op de desbetreffende websites:
Apenheul, Dierenpark Amersfoort, Dierenpark Emmen, Dierenpark Wissel, Dolfinarium, Ecomare, GaiaZOO & Zoo Parc Overloon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.