Voor mij is Het Bruidskleed van Genoveva een van de minder bekende sprookjes. En dat kan ook kloppen, want het is niet van Andersen of Grimm, het is geschreven door Bob Venemans van Efteling zelf. Dat maakt het sprookje eigenlijk nog mooier en magischer natuurlijk. Het wordt ook heel bijzonder verteld door middel van sierduiven op het plein bij Sneeuwwitje en Ezeltje Strek Je. De duiventil is er nog steeds en het verhaal van Genoveva kun je lezen in een Sprookjesboek op het Herautenplein. Een prachtig verhaaltje om eens in de spotlight te zetten. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Sierduiven
Ze zijn je vast wel eens opgevallen; de sierduiven op het Herautenplein in het Sprookjesbos. Prachtige witte duiven met van die sierlijke staarten! Je mag ze zelfs voeren met een zakje duivenvoer te koop bij de Kleyne Klaroen, het winkeltje op het plein, voor € 1. Op het zakje staat een afbeelding van het sprookje, getekend door Anton Pieck. Bij de Kleyne Klaroen kun je ook terecht voor een kop koffie, thee, frisdrank en allerlei lekkere dingen van de bakker, zowel zoet als hartig. Een perfect rustmoment om de duifjes (en andere vogels) te voeren en te genieten van de sprookjes om je heen. Het sprookje bestaat al sinds 1952. De duiven vormen het hart van het verhaal van het Bruidskleed van Genoveva. Sterker nog; zij verbeelden letterlijk het sprookje, want naast de duiventil, een Sprookjesboek en een plakkaat in de Kleyne Klaroen, is er geen andere uitbeelding van het sprookje. Best bijzonder toch.
Er was eens…
…een prins die zo dol was op de kleuren van de natuur dat hij graag zou willen dat zijn bruid, Genoveva, een bruidsjurk in al die prachtige kleuren zou dragen. De oude weefster in het koninkrijk kan dit wel, maar ze is blind en kan de kleuren niet meer zien. De duiven die ze dagelijks voert helpen haar, door de kleuren aan te geven. Genoveva is de mooiste bruid in dit
bruidskleed. En de duifjes? Hun veertjes hebben door hun hulp prachtige kleuren gekregen!

Van gekleurde naar witte duiven
Om het sprookje nog sprookjesachtiger te kunnen verbeelden, werden de duiven in bonte kleuren geverfd. Zo kon je dus op het plein rode, paarse en gele sierduiven tegenkomen. Hiervoor werd een speciale verf gebruikt, die langzaam zou vervagen. In 2000 stopte de Efteling hiermee vanwege klachten van publiek dat het dieronvriendelijk is om de vogels te verven. In 2005 kregen de duiven toch weer een kleurtje. Deze werd met een kwastje aangebracht en zou een stuk diervriendelijker zijn. Er vlogen toen een tijdje roze, cyaan en grasgroene sierduiven rond. Toch stopte dit in 2018 weer onder druk van buitenaf. Hoewel de gekleurde duiven natuurlijk magischer eruit zien, zijn de witte sierduiven net zo magisch. In plaats van het einde van het sprookje uit te beelden, vertellen ze nu het begin van het sprookje waar de duifjes nog wit waren. De foto’s hier zijn dus oud om toch nog even te illustreren hoe ze eruit zagen tussen 2005 en 2018. Zoals je ziet, zaten daar ook gewoon witte duiven bij.
Duiventil
De duiventil van deze bijzondere sprookjesduiven bevindt zich op het dak van de grot van Sneeuwwitje. Misschien is hij je helemaal niet opgevallen als je op een drukke dag een gouden munt bij ezel probeert te vangen. De til bestaat uit een torentje en een gebouw achter de grot waar de duiven via de toren kunnen bereiken. De toren viel lange tijd niet zo op vanwege begroeiing door een klimop. Deze is bij de renovatie van de til (inclusief het gebouw achter de grot) in 2018 verwijderd, waardoor je weer beter kan zien hoe de vogels in- en uitvliegen. Let er maar eens op als je op het plein bent!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.