zondag 10 augustus 2014

10 augustus: Wereld Leeuwen Dag

Koning Leeuw. Wanneer ik in DierenPark Amersfoort ben moet ik even buurten bij het koningskoppel Tonga en Sabari. Hij heeft een prachtige, markante kop met manen die zo mooi zijn dat je er met liefde even door heen zou willen woelen. En als hij vanaf zijn heuvel minachtend op mij neerkijkt en zijn geweldige brul laat horen, dan zou ik willen knielen voor de koning. Ook in andere zoo’s kan ik uren kijken naar leeuwen en leeuwinnen. We staan er doorgaans niet zo bij stil, maar het is eigenlijk fijn dat we deze majestueuze dieren in een dierentuin kunnen aanschouwen. Het gaat namelijk niet goed met zijn familie in Afrika. Leeuwen worden met uitsterven bedreigd. Vooral als we er niet snel iets aan doen. (foto: Berry de Nijs, DierenPark Amersfoort)


Aandacht voor de leeuw
Op 29 juli is het Internationale Tijger Dag en vandaag is het Wereld Leeuwen Dag. Een dag om stil te staan bij Koning Leeuw en de problematiek waarin hij verkeert. Er wordt namelijk volop gejaagd op leeuwen. Stropers zetten vallen om trofeeën te bemachtigen en er wordt gejaagd door middel van Canned Hunting projecten. Stichting Spots probeert dit probleem op allerlei manieren onder de aandacht te brengen. Het begint met de zogeheten knuffelfarms waar leeuwinnen aan de lopende band nestjes werpen om vervolgens haar kroost aan de mens te moeten afstaan. Je kunt op deze boerderijen spelen en knuffelen met de welpjes – uiteraard tegen betaling. Dit lijkt heel onschuldig, maar als je weet dat deze zelfde welpjes een paar jaar later als ze groot zijn voor de lol kunnen worden doodgeschoten door hobbyjagers, tja… dan denk je misschien nog wel twee keer na. Deze leeuwen hebben geen schijn van kans, ze zijn immers gewend aan mensen. (foto: Berry de Nijs, Safaripark Beekse Bergen)

Help mee!
Via speciale programa’s van onder meer WNF en eerder genoemde Stichting Spots kun je mee helpen Knuffelfarms, Canned Hunting en Wildlife Crime tegen te gaan. Check de websites en help mee, bijvoorbeeld door te letten op welke souvenirs je meeneemt uit Afrika. Ook de diverse dierentuinen in Nederland ondersteunen de programma’s voor het behoud van leeuwen in het wild. Help mee, zodat de dierentuin straks niet de enige plek is waar we deze prachtige dieren kunnen bewonderen. Daar zullen alle leeuwen je heel erg dankbaar voor zijn. Namens de leeuwen, hartelijk dank! (foto: Berry de Nijs, GaiaZOO)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.