dinsdag 13 augustus 2013

Nieuws uit de Natuur: viespeukendag & liftende leeuw

Het was weer een bewogen week in de dierentuinen van Nederland. Veel geboortes, bijzondere projecten en leuke nieuwtjes wisselden zich in rap tempo af. Zo is afgelopen zaterdag Shenzi, de liftende leeuw, op pad gegaan de wereld rond, zagen in GaiaZOO diverse dieren het levenslicht en mocht een dierentuin de Golden Green Key in ontvangst nemen. Je leest het allemaal – en meer – in deze aflevering van Nieuws uit de Natuur.



Babyboom
Dierentuin GaiaZOO heeft te maken met een heuse babyboom dit jaar. Zo werd er al een Kudu geboren en zagen verschillende vogeltjes het levenslicht. Twee augustus werden er vier stokstaartjes geboren in het warme binnen verblijf, drie augustus werd het eerste doodshoofdaapje geboren (foto links, GaiaZOO) en zijn er stekelvarkentjes ter wereld gekomen. Ook andere dierenparken werden verblijd met geboortes, zo is er in Diergaarde Blijdorp een klein olifantje geboren en ontdekten de verzorgers van de Keizertamarin (een besnord dwergaapje uit het regenwoud) in Dierenpark Wissel dat ze was bevallen van een tweeling (foto onder, Dierenpark Wissel). En dolfijn Nynke is afgelopen vrijdag 9 augustus bevallen van een dochtertje in Dolfinarium (foto onder, Dolfinarium). Moeder Nynke beviel in slechts 41 minuten voor het raam van Onder Odiezee waardoor de verzorgers direct konden zien dat het kalfje van Nynke een meisje is. Baby Baya – de dochter van Maaike – is al op kraambezoek geweest bij haar ‘nichtje’.



Bijzonder: Liftende Leeuw
‘Hoi, ik heet Shenzi, mag ik jou wat over mijn familie vertellen?’ staat er te lezen op het kaartje van knuffelleeuw Shenzi die afgelopen zaterdag 10 augustus op World Lion Day aan een bijzondere reis begon. Knuffel Shenzi is eigendom van Stichting Spots, de organisatie die zich heeft toegelegd alle grote katten in de wereld te beschermen. Met de wereldreis van Shenzi wil Stichting Spots aandacht vragen voor het lot van de leeuw. Deze koning der dieren wordt namelijk met uitsterven bedreigd. Knuffel Shenzi staat symbool voor het lot van de echte Shenzi, een leeuwenwelp waarvan de moeder is doodgeschoten in Namibië. Shenzi gaat al liftend mee op wereldreis. Op de website kun je de reis van de knuffel volgen. Maar je kunt ook nog steeds een filmpje insturen om voor de leeuw te brullen. (foto Stichting Spots)

Kort nieuws
Andere leuke nieuwtjes zijn dat de stekelvarkens weer terug zijn in Dierenpark Amersfoort. Door de komst van de Klim Alles route waren de dieren achter de schermen verhuisd, maar nu zijn ze in hun nieuwe verblijf in de Stad der Oudheid getrokken. (foto links, Dierenpark Amersfoort).
Apenheul was vorige week donderdag het decor voor een bijzondere muziekavond, getiteld Gorilla’s en Violen. De gorilla’s waren al naar bed toen het park volstroomde met muziek- en Apenheulliefhebbers, maar dat mocht de pret niet drukken. Diverse ensembles en een soloartiest lieten mooie composities horen verspreid over een gedeelte van het park. De doodshoofdaapjes (foto onder en filmpje, beide Berry de Nijs) vonden het blazerstrio erg interessant en zongen volop mee.
En tot slot: felicitaties voor Dierenpark Emmen met het behalen van de Gouden Green Key. Hiermee is er onafhankelijk bevestigd dat het dierenpark duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.




Viespeukendag in Dierenrijk
Ben je nog op zoek naar een leuk uitje met de kinderen dit weekend? Lees dan verder! Zondag 18 augustus is het weer Viespeukendag in dé kinderdierentuin van Nederland Dierenrijk. Deze dag mag je lekker op je blote voeten door de modder rennen, een wedstrijdje ‘Spugen als een kameel’ doen en olifantendrollen stapelen. Met deze laatste activiteit zal er zelfs een recordpoging worden ondernomen! Ook mag je tussen 12:00 en 16:00 uur mee met de Viespeukentocht waar je allerlei vieze opdrachten mag doen. Dierenrijk ligt vlakbij Eindhoven in Nuenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.