Dit weekend is het weer zover: dan gaat de zomertijd weer in. Hoewel de natuur nog aan het ontwaken is en over moet gaan in de lente, gaat toch de klok dit weekend van 30 op 31 maart een uur vooruit. In de Europese Unie loopt zomertijd van het laatste weekend van maart tot en met het laatste weekend van oktober. Maar waarom veranderen we de tijd eigenlijk?
Daglicht sparen
In de Romeinse tijd deelde men de dag in van zonsopgang tot zonsondergang. Dit dagdeel werd ingedeeld in 12 uren. Echter waren de uren in de zomer langer dan in de winter. In de Middeleeuwen werd voor het gemak de lengte van een uur vastgesteld op 60 minuten. Hierdoor waren er minder uren zon in de winter dan in de zomer. Toch is het niet altijd normaal geweest om het aantal daguren te veranderen door de klok te verzetten. Hoewel het goed was voor energiebesparing en je had in de zomer meer tijd om bij daglicht te werken, is het niet gewoon geweest om aan zomertijd te doen. Eigenlijk werd sinds de oliecrisis in 1973 de zomertijd weer ingevoerd. In 1976 werd in Nederland de zomertijd ingevoerd zoals we die nu kennen. Dus niet vergeten: van zaterdag op zondagnacht om 2 uur mag je de klok weer een uurtje naar voren zetten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.