maandag 25 maart 2013
Christelijk feest & eieren zoeken
Zondag 31 maart en maandag 1 april vieren we Pasen. Hoewel het voor velen een excuus is om gezellig met de familie om de tafel te zitten of gewoon een lang weekend vrij is, waarbij we de tuincentra ingaan om nieuwe plantjes te kopen voor de tuin. Veel mensen weten niet precies wat we vieren met Pasen. Toch – dankzij bijvoorbeeld het spektakel in Rotterdam waarbij een moderne versie van de Mattheus Passion werd gespeeld – weten ook veel mensen wel wat we vieren. Pasen is een Christelijk feest en heeft eigenlijk weinig met eieren zoeken te maken.
Het overlijden van Jezus
We zeggen wel ‘Vrolijk Pasen’ maar zo vrolijk is dit Christelijke feest eigenlijk niet. Het is een herdenking aan de laatste uren van Jezus tot aan zijn kruisiging op Goede Vrijdag en de wederopstanding (verrijzenis) uit zijn dood drie dagen later – met Pasen zelf. Het Christelijke feest is een van de meest emotionele gedenkdagen en ook een van de meest belangrijke. Het is een feest van bezinning, maar ook van vergeving schenken.
Pesach
Het Christelijke Pasen stamt voor een deel ook uit de Joodse traditie van Pesach. Met Pesach wordt de uittocht uit Egypte – de Exodus – herdacht. Hierbij staan vergiffenis en bevrijding centraal. Tijdens het Joodse Pesach was het in de tijd van Jezus ook gebruikelijk om met Pesach een veroordeelde crimineel gratie te verlenen. Via deze weg probeerde Pontius Pilatus Jezus vrij te krijgen. Toen het volk – opgehitst door tegenstanders van Jezus – kozen om de echte moordenaar vrij te laten en Jezus alsnog te kruisigen. Door deze samenloop van omstandigheden zijn Pesach en Pasen aan elkaar verbonden.
Matzes
Het is gewoon om tijdens het Joodse Pesach en het Christelijke Pasen matzes te eten. Matzes zijn stukken ongerezen brood. Toen het Joodse volk namelijk de benen nam uit Egypte hadden ze geen tijd om zuurdesum aan het brood toe te voegen. Waardoor zeer platte broden ontstonden. Omdat matzes ook gewoon lekker zijn worden ze nu nog steeds traditioneel bij het Paasontbijt gegeten.
Waarom de datum verschuift
Hoewel Kerstmis altijd gevierd wordt op 25 en 26 december, verschuift de datum van Pasen ieder jaar. Waarom dat is, heeft te maken met hoe de kalender vroeger in elkaar stak. In oude culturen werd er gebruik gemaakt van de maan als aanduiding van een nieuwe maand. Een maankalender bestaat uit 28 dagen. Paus Gregorius XIII voerde in 1582 een kalenderhervorming door en voegde nog een paar maanden toe aan de huidige kalender. Hierdoor ontstonden de maanden januari en februari. Maar hierdoor verschoven er ook een aantal belangrijke dagen in het jaar. Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Omdat de Gregoriaanse kalender niet de omloop van de maan volgt, verschuift de datum dus steeds. Pasen kan daarom in een periode van 35 dagen vallen van 22 maart tot en met 25 april.
Vier de lente
Voordat men met Pasen de dood en verrijzenis van Jezus ging herdenken, werd er rond het begin van de lente andere feesten gevierd. Namelijk diverse lentevieringen. Vooral in de Germaanse cultuur werd de komst van een nieuwe lente groots gevierd. Met versierde palmtakken bijvoorbeeld en met optochten door de straten. Het ontwaken van de natuur na de winter wordt hierbij groots gevierd, onder andere met picknicks en andere heerlijkheden. Omdat deze Germaanse lentefeesten later samenvielen met de Paasvieringen van de Christelijke kerk zijn beide feesten samengesmolten.
Eieren zoeken
Met Pasen mag je dus een paastak neerzetten. Dit is een wilgentak die je versierd met bijvoorbeeld eieren, strikken en andere vrolijke elementen. Hier komen ook de Paashaas en de bontgekleurde eieren vandaan. Eieren, kuikens en jonge konijntjes staan symbool voor een nieuw begin, net als de lente. Deze lentefeesten gingen vaak gepaard met het zoeken van kippeneieren of eieren van andere vogels in nestjes in de bomen of op de grond. Omdat het leuker is om chocolade-eieren te zoeken, verstoppen wij deze nu in de tuin of op het balkon
Maar hoe je Pasen ook viert, ieder excuus om samen met je vrienden of familie door te brengen is natuurlijk een goed excuus!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.