woensdag 9 juli 2014

Geboortegolf & ander nieuws

Er is een heuse geboortegolf gaande in de Nederlandse en Vlaamse dierenparken. In de voorgaande afleveringen de afgelopen maanden berichtte ik al over zeehondenpups, tijgerwelpjes, dolfijnenkalfjes en babygirafjes. De tijgerwelpjes groeien overigens als kool. Van de week werd op Hart van Nederland bekend gemaakt dat het om twee katertjes en een poesje gaat. Trotse mama Angara verzorgt haar drieling uitstekend. Via de websites van Hart van Nederland en DierenPark Amersfoort kun je mee doen aan een namenwedstrijd. Maar er is nog meer geboortenieuws! (foto welpjes: DierenPark Amersfoort)


Geboortenieuws
Het is alweer een tijdje geleden dat in GaiaZOO een gorillaatje werd geboren. De kleine telg van mama Shangha doet het goed en ook Mosi – haar zoontje van vier – gedraagt zich als een trotse broer. In Aquazoo Friesland kwam er eind juni een zeehondje ter wereld in de gevarieerde zeehondengroep van volwassen en jonge dieren.


Foto: GaiaZOO en Aqua Zoo Friesland

Dierenpark Emmen werd verblijdt met een baby waterbokje en er wordt een speelkameraadje voor Radza Junior verwacht, want tante Ma Yay Yee is hoogzwanger en kan ieder moment bevallen. In mei werd Burgers Zoo verrast met een cheeta zesling. Een zeer bijzonder geval, omdat cheeta’s meestal maar drie, hooguit vier welpjes krijgen. Gelukkig gaat het heel goed met de zes rakkertjes en konden ze vorige week worden gechipt door de dierenarts.


Foto: Dierenpark Emmen en Burger’s Zoo

Nieuwe bewoners voor Emmen
Naast geboortes zijn er ook weer nieuwe bewoners bij gekomen. Dierenpark Emmen verwelkomde twee nieuwe diersoorten. Zo wonen er nu vier Chinese alligators, overgekomen uit de Reptielenzoo te Vlissingen. De vier één meter lange alligators wonen nu in het Aziëhuis, maar zullen later hun intrek nemen in Jungola, de tropische wereld in Wildlands Adventure Zoo Emmen. Daarnaast verwelkomde het dierenpark drie jonge pelsrobben vanuit Dortmund. De drie dames zullen de komende weken geleidelijk aan publiek gewend worden, zodat ze het helemaal naar hun zin zullen hebben in Emmen.


Foto’s Dierenpark Emmen

Nieuwe verblijven
De opening van een nieuw verblijf, dat is toch wel een goede reden voor een feestje. DierenPark Amersfoort opende vorig weekend met veel kinderen verkleed als vreemde vogels de nieuwe vogelvolière en het nieuwste onderdeel van de Klim Alles Route: Snavelrijk – snavels, veren en natte kleren (foto: DierenPark Amersfoort). In deze grote doorloopvolière sta je oog in oog met kroeskoppelikanen, gieren en kaalkopibissen, terwijl kinderen (en volwassenen) niet bang moeten zijn om een nat pak te halen. In GaiaZOO werd het nieuwe doorloopgebied geopend, met centraal een Wolvenvallei en een Vreemde Vogel Volière. In het nieuwe gebied komt de bezoeker vogels, wolven, wasberen en andere dieren tegen die door de mens zijn verjaagd of juist zijn geïntroduceerd in de Nederlandse natuur. Tot slot zal volgende week dinsdag 15 juli op de eerste verjaardag van olifantje Thuya in Dierenrijk de nieuwe olifantenstal in gebruik genomen worden. Uiteraard wordt de eerste verjaardag van Thuya grootschalig gevierd. Als je daar bij wilt zijn, kijk dan voor het programma op de website van Dierenrijk.


Foto: GaiaZOO en Dierenrijk

En meer…
Tot slot nog twee bijzondere berichtjes. Ten eerste de uitzetting van de knoflookpadden door Dierenpark Emmen. Knoflookpadden behoren tot de meest bedreigde amfibieën in Nederland. Het dierenpark werkt samen met Stichting RAVON, de provincie Drenthe, Staatsbosbeheer en Landschapsbeheer Drenthe in een uitgebreid programma om deze padden te beschermen. De eerste padden zijn uitgezet en er zullen nog zeker 2000 ‘kikkervisjes’ worden uitgezet in verschillende Drentse natuurgebieden. En Ecomare heeft er een bijzondere blikvanger bij: de kop van een potvis. Het is een levensgroot model van een potvis die, met een inktvis in zijn bek, uit het water omhoog komt. De potvis die in december 2012 bij Texel aanspoelde is ervoor als voorbeeld gebruikt. De ruim drie meter hoge kop werd over de weg naar Ecomare gebracht en dat leverde toch wel bijzondere plaatjes op.


Foto: Dierenpark Emmen en Ecomare

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.