woensdag 23 mei 2012

Het zonnetje schijnt - Blijven smeren!

O wat is het al genieten de afgelopen week! En wat vervelend om vanuit huis te werken. Kantoor in de tuin? Ja natuurlijk. Maar ik moet wel blijven smeren hoor, want anders ben ik zo verbrand. En dan zoek ik toch wel mijn heil even binnen zo tussen de middag.

Want de zon is erg krachtig op dit moment, zo laat ook VSM weten via Twitter. Dat betekent dat je minder lang in de zon kunt vertoeven zonder te verbranden. In mijn geval is dat heel kort – wanneer ik geen maatregelen neem natuurlijk. Verbranden is heel schadelijk voor de huid. En dan niet voor dat eventjes dat je er echt last van hebt, maar op de lange termijn. Vooral kinderen die verbranden kunnen hier later heel veel hinder van ondervinden.


Natuurlijk doet de zon ook veel goede dingen. Dankzij de zon maakt de huid vitamine D aan (meer hierover in het Maandag Mini Magazine van aankomende maandag) en geeft het je een goed gevoel. Ook staat zo’n zongekuste huid wel sexy. Toch is het fijn wanneer deze voordelen niet tegen elke prijs worden behaald. Namelijk door vroegtijdige huidveroudering door een te veel aan UVA straling (met de A van Aging) en verbranding door UVB (B van Burning). En zeg nu zelf, zo’n uitgedroogde, verbrandde huid, dat is niet heel aantrekkelijk.

Wat te doen? Want we willen nu eenmaal lekker op dat terrasje zitten, of in de tuin, op het balkon of in het park… Lekker genieten van het prachtige weer. En het liefst met blote armen en benen.

Om verstandig te zonnen in Nederland (of elders in Europa) is het belangrijk dat je weet wat je huidtype (soms ook zontype genoemd) is. Er worden er 6 onderscheiden:
Huidtype 1: zeer lichte huid, ogen en haar. De huid wordt snel rood en bruint amper. Ook de zelfbescherming van de huid tegen de zon is zeer laag. Onbeschermd kan huidtype 1 hooguit vijf tot tien minuten in de zon verblijven – minder bij een hoge zonkracht. Gebruik een goede sunblock met spf (sun protection factor) 50+.
Huidtype 2: lichte huid, met blauwe, groene of grijze ogen en blond tot rossig haar. De huid maakt onder invloed van zonlicht snel zomersproetjes aan. De huid bruint licht. Ook huidtype 2 heeft een korte zelfbescherming van tien tot twintig minuten. Factor 50+ of 30 is zeker aan te raden.
Huidtype 3: licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar met blauw of bruine ogen. De huid went snel aan de zon en bruint makkelijk. De huid heeft een zelfbeschermingstijd van twintig tot dertig minuten. Sportende mensen met dit huidtype wordt aangeraden minimaal factor 25 te gebruiken.
Huidtype 4, 5 & 6: qua uiterlijk verschillen typen 4 (Mediterraan), 5 (Aziatisch) en 6 (negroïde) wel van elkaar, maar de zelfbescherming van de huid is hetzelfde: hoog. De huid zal in de zon niet snel verbranden, maar veroudert natuurlijk wel. Een gezichtscrème of bodylotion met spf kan al voldoende zijn. Anders een antizonnebrandcrème met factor 15 tot 25.

Als je weet welk huidtype je hebt, dan weet je ook welke factor je moet kiezen. Eigenlijk kan een 50+ nooit kwaad. Je verzekert de huid met een goede bescherming én je wordt gewoon bruin – hoewel men daar soms anders over denkt, is dat niet het geval. Wees niet te zuinig met smeren, smeer om de twee uur de huid weer in en ga tijdig in de schaduw zitten.
Veel zonplezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.