zaterdag 29 maart 2014

Uniek familiedier: de Afrikaanse wilde hond

Een tijdje terug vulde ik – geheel voor de lol – de vragenlijst van de My Herd Personality test in. Het dier waarmee ik de meeste karaktertrekken mee deelde was de Afrikaanse wilde hond. Een vrolijk gevlekt groepsdier uit Afrika. Omdat ik niet zo bekend was met de Afrikaanse wilde hond besloot ik mij daar eens meer in te verdiepen en vond het daarom extra leuk om deze vrolijke, mooie dieren in Safaripark Beekse Bergen tegen te komen. Hier leerde ik onder meer dat deze dieren ernstig bedreigd worden. Gelukkig zijn er mensen die in Zimbabwe – de woonplaats van deze dieren – er alles aan doen om de Afrikaanse wilde honden te beschermen, namelijk de Painted Dog Conservation of PDC. Tijdens een bijeenkomst in het Event Center op Beekse Bergen vertelden medewerkers over hun werk in Afrika. (foto's: Berry de Nijs - genomen in Safaripark Beekse Bergen)


Fotogeniek
Voordat de lezing begon, mocht ik eerst even op bezoek bij de Wilde Honden in Beekse Bergen. Jasper – medewerker van Beekse Bergen – reed mij naar het verblijf waar de jonge en oudere dieren net een lekker hapje hadden gehad. Bij het uitkijkpunt bij de wandelroute (want je kunt in Beekse Bergen de Wilde Honden zowel bij de autosafari als bij de wandelsafari bewonderen) hapte de Afrikaanse wilde honden een lekker stuk lever weg. Af en toe wierpen ze een guitige blik in de camera of rolden ze al spelend over elkaar heen. Wat een mooie dieren! Dat iemand zulke mooie dieren zomaar iets aan willen doen… dat begrijp ik niet. En gelukkig heel veel mensen met mij.




Liefde voor de dieren
De sprekers van de middag waren Greg Rasmussen, Jaelous Mpofu en Peter Blinston. Greg trapte af met een inspirerend verhaal over zijn werk in Zimbabwe waar hij de Afrikaanse wilde honden observeert door middel van speciale halsbanden. Zo leert hij waar de dieren heen gaan en kunnen ze de honden vaak terugvinden in het grote land. Greg zijn liefde voor de Afrikaanse wilde honden (of Painted Dogs, zoals ze in Afrika genoemd worden) begon toen hij eens als jonge man op het toilet zat en ineens allerlei honden om zich heen had. Hij kwam er al snel achter dat de verhalen die rondgaan over de dieren niet waar bleken. Bijvoorbeeld dat het valse moordmachines zijn. Integendeel: het zijn heel sociale dieren. Zo vertelde Greg over een troep Afrikaanse wilde honden die in het nauw waren gedreven door leeuwen. Eén was zwaar gewond en er werd tegen hem gezegd dat het dier was opgegeven. Een paar weken later stond er een hond met een geheelde wond in zijn nek. Blijkbaar heeft de troep de hond meegenomen naar huis en hem net zolang verzorgd totdat hij weer beter was. Dat leidde ertoe dat Greg alles over de Afrikaanse wilde honden wilde weten. Zijn Painted Dog Research Center volgt daarom de honden zoveel mogelijk en daarbij ontdekt hij heel veel over de dieren. Zo is er niet alleen een alfa mannetje, maar ook een alfa vrouwtje in de troep aanwezig – en zij is de baas – en wordt de alfa hond niet gekozen op dominantie, maar persoonlijkheid.

Onderwijzen
Nelson Mandela zei al ooit dat educatie het belangrijkste wapen is. Kennis is macht. Greg heeft dat ter harte genomen en daarom is hij vaak op scholen te vinden om kinderen te onderwijzen over de Wilde Hond. Een van de kinderen is nu (jaren later) een student bij Greg’s research center. Door kennis over te brengen op de bevolking, kunnen de dieren beter beschermd worden. Dat beamen Jealous en Peter van de Painted Dog Conservation uit Zimbabwe ook. Zij vertellen over speciale kinderkampen waar kinderen gratis meer respect leren krijgen voor de dieren en de natuur om hun heen. Daarnaast betrekt de PDC de gemeenschap bij de projecten voor conservatie, door ook veel voor de gemeenschap te doen. Zoals waterpompen aanleggen, een kliniek bouwen en nog veel meer. Hierdoor krijgt de lokale bevolking ook meer respect voor de dieren. Want dankzij de PDC heeft de gemeenschap het een stuk beter, dus het is ook heel noodzakelijk dat de dieren blijven.

Kunstwerken
Een onderdeel van conserveren is het zoeken naar vallen. Er worden veel stroppen gezet voor verschillende soorten dieren, waar de Afrikaanse wilde hond zelf op jaagt. Er wordt dus niet zo zeer gejaagd op de Afrikaanse wilde hond, maar het dier is wel heel kwetsbaar voor deze laag gezette vallen. Kinderen, jongeren en volwassenen halen de vallen vaak weg. Jealous en Peter zijn vooral blij dat de bevolking inziet dat stropers criminelen zijn en meestal zijn ze ook nog eens betrokken bij heel veel andere criminele activiteiten. Dus hoe meer stropers er worden opgepakt, hoe meer andere activiteiten worden opgerold. Om dit alles te kunnen blijven doen en de mensen te onderwijzen is er natuurlijk geld nodig. De Vrienden van Beekse Bergen en Dierenrijk schonken vanmiddag € 4.000,- aan PDC. Maar er was ook een kunstmarkt met kunstwerken gemaakt van gevonden koperdraden en stroppen! Zo krijgen deze akelige dingen een beter doel.

Wil je meer weten over PDC en ook een steentje bijdragen aan het behoud van deze prachtige dieren? Kijk dan op PaintedDogConservation.nl en zie wat jij kunt doen.

Meer foto’s van de Afrikaanse wilde honden vind je op Facebook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.