maandag 11 december 2017

Hond Gezond: Koude hondenpootjes

Het sneeuwt in Nederland! Al twee dagen mogen we genieten van het zachte, witte dekbed dat zo over het land heen wordt gelegd… En hoewel het verkeer stapvoets aan ons voorbij trekt, vinden mijn hondje en ik het wel leuk om lekker buiten te wandelen. Hij heeft heel wat te snuffelen tussen het witte spul. Pas wel op met gepekelde wegen en laat je hondje niet te lang buiten op zijn blote voetjes lopen: want dat kan schade geven aan zijn kussentjes. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

K-k-k-koud
Okay, de anatomie van een hond is heel anders dan die van een mens. Wij zouden het niet heel fijn vinden om op blote voeten nu door de sneeuw en ijzige kou te moeten lopen. Hondenpootjes kunnen wel ergens tegen, maar dat wil niet zeggen dat zij uren buiten kunnen lopen. Honden kunnen namelijk ook onderkoeld raken. Vooral kleine honden en honden met lange haren, waarbij de sneeuw in balletjes aan hun buik en pootjes blijft hangen, lopen een groter risico hierop. Let daarom altijd op je hond, ga op tijd naar binnen en ontdooi de pootjes bij binnenkomst. Mocht je het idee hebben dat je hond toch onderkoeld is geraakt, bel dan direct een dierenarts. Vorig jaar kon je ook al meer lezen over wandelen in winters weer met de hond.

Zoute pootjes
Een ander winters probleem – voor honden dan – is strooizout. Wij zijn er blij mee, want zo kunnen we de weg nog oversteken. Maar hondenpootjes houden er niet zo van. Strooizout kan namelijk de voetjes doen uitdrogen, waardoor er kloofjes in de kussentjes kunnen ontstaan. En als je zelf wel eens kloven in je voet hebt gehad, dan weet je dat dit niet prettig aanvoelt. Laat staan als er pekelzout in komt. Eerder dit jaar schreef ik een artikel over pekelvoetjes in de rubriek Hond Gezond met daarin enkele tips. Het beste kun je bij binnenkomst de poten van de hond even afspoelen. Bijvoorbeeld door al een wasteiltje in de gang te zetten waar je viervoeter in kan stappen. Droog de voeten daarna goed af en hou in de gaten of er geen kloofjes ontstaan. Dan komt het vast goed. En het helpt natuurlijk ook om gebieden met strooizout te vermijden.

Winterse foto’s
Al dat geravot in de sneeuw, dat moet natuurlijk vastgelegd worden. Fotograferen in de sneeuw is hartstikke leuk en het levert mooie plaatjes op van je hond die plezier beleeft aan de winterse wonderwereld. En wie weet maak je wel de foto van je nieuwe kerstkaart.

Ik hoop dat het nog even blijft liggen al die sneeuw, dan kunnen mijn hondje en ik er nog lekker van genieten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.