maandag 14 augustus 2017

Hond Gezond: ontwormen

Als je een puppy in huis haalt, dan komt daar veel bij kijken qua verzorging. Een van de belangrijke onderdelen van het verzorgen van je hond is het ontwormen van je maatje. Ontwormen is heel belangrijk, de larven van de wormen kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen in huis. Maar voor je maatje is het ook belangrijk om de wormpjes te verwijderen. Deze wormen houden zich meestal op in de darmen. Soms heeft je hond jeuk, maar heel vaak kun je niet zien dat honden wormen hebben. Daarom is het belangrijk om je hondje zelf te ontwormen. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

4x per jaar
Puppy’s worden ontwormd via een strikt schema. Al wanneer een hondje 2 weken oud is, zal hij zijn eerste kuurtje krijgen. Daarna met 4, 6, 8, 10 en 12 weken. Daarna met 4, 5 en 6 maanden oud. Daarna kun je je hondje om de 3 maanden een wormenkuurtje geven. Het is het beste – zo luidt het advies van de dierenarts – om iedere 3 maanden te ontwormen. Vooral honden die veel in contact komen met andere honden of op vakantie gaan in het buitenland hebben dit hard nodig.

Verschillende soorten wormen
Wormen bij honden zijn vervelende parasieten. Er zijn verschillende soorten.
- De meest voorkomende zijn de spoelwormen die je hondje van puppy af aan kan hebben. De wormen zijn niet schadelijk voor de hond, maar de larven zijn dit wel voor mensen. Ontworm je je hond, dan doodt je ook de larven in de omgeving.
- Heeft je hond (met name puppy) vlooien gehad? Dan kan hij daarna last krijgen van lintwormen. De vlo neemt deze namelijk mee en laat die dan bij je hond achter. De lintworm houdt zich op in de darmen van je hond.
- Ga je op vakantie naar landen rondom de Middellandse zee of Frankrijk, dan moet je uitkijken voor hartwormen. De larven worden via muggen aan je hond overgebracht. Als een hartworm eenmaal in het hart zit van je hond, is dit moeilijk te genezen. Voorkomen is beter en dat kan met bijvoorbeeld Milbemax of Stronghold (verkrijgbaar bij je dierenarts). Laat daarom altijd weten aan de dierenarts of je op vakantie gaat en waarheen.
- Haakwormen zijn wormen die worden overgebracht van hond op hond of via larven in levende prooi. Bij een ernstige besmetting kan je hond last krijgen van bloedarmoede en diarree. Mensen krijgen er huidontstekingen van.
- Zweepwormen zijn lastig te behandelen, maar een goede hygiëne voorkomt dat je hond er mee besmet raakt. Een badje af en toe, goed borstelen en het kontje schoonhouden helpt dit voorkomen.

Wat houdt ontwormen in?
Ontwormen doe je door middel van druppels, een tabletje of een pasta met daarin wormdodende middelen. Ik zelf geef de voorkeur aan een tablet – maar dat is persoonlijk. Laat je goed adviseren bij de dierenarts over de verschillende toedieningsvormen en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Nadat je het middel aan je hond hebt gegeven, zal het middel zijn werk gaan doen. Dit kan resulteren in een rommelend buikje en wat dunnere ontlasting. Het is goed om dan even in de ontlasting te kijken of er wormpjes in zitten. Dit zal heus niet altijd het geval zijn. Het kan zijn dat je hondje wat vaker uit moet om een poepje te doen.

Overleg met je dierenarts
Ga je met vakantie naar het buitenland? Geef dit dan altijd aan bij de dierenarts. Hij of zij zal je de juiste voorzorgsmaatregelen adviseren om nare ziektes bij je hond te voorkomen. Dat geldt voor wormen, maar ook voor ziektes overgebracht door vlooien, teken, zandvliegen en meer. Bescherm je hond altijd met een goed middel tegen vlooien, teken en dergelijke en ontworm vier keer per jaar om problemen zoveel mogelijk te voorkomen. Ga je op vakantie naar een risicoland dan ontworm je een keertje extra. Dit uiteraard in overleg met je dierenarts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.