zaterdag 24 september 2016

Boekreview: Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?

De herfst is begonnen en hoewel we verwend zijn met een heerlijke nazomer, kan het zomaar zijn dat de regen zichzelf gaat aandienen. Hoewel een dagje bos of dierentuin ook tijdens de herfst heel gezellig zijn, is het ook goed om een paar uitjes binnenskamers uit te zoeken. Neem de (klein)kinderen ook eens mee naar een museum en laat je verbazen door hun eigen kijk op kunst. Ter voorbereiding kun je het boek ‘Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst’ van Susie Hodge doornemen. Zo ben je ook voorbereid op wellicht wat gênante vragen over kunst.

Kinderen & Kunst
Kinderen hebben een hele andere kijk op kunstwerken dan volwassenen, en juist daarom is het zo leuk om ze mee te nemen naar een museum vol schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunst objecten. Laat ze maar kijken naar een boot op zee of een portret en er vragen over stellen. Misschien kun je je (klein)kind ook vragen stellen over wat er te zien is. Laat hem of haar de fantasie maar eens gebruiken, dan wordt het nog leuker.

Bereid je voor
‘Mama, waarom is de mevrouw bloot?’ Het zal niet de eerste keer zijn dat een kind dat hard door de stilte van een museumzaal verkondigd. Tja, waarom is die mevrouw bloot, een goede vraag waar je kind graag antwoord op wil krijgen. Met het boek ‘Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst’ van Susie Hodge – kunsthistorica, kunstenaar, illustrator en journalist – ben je goed voorbereid op deze en andere veel gestelde vragen van kinderen over kunst.

Uitdagen met vragen
Het vrolijk geïllustreerde boek staat vol bekende en wellicht minder bekende kunstwerken, verdeeld over verschillende hoofdstukken. Het legt in een paar korte alinea’s heel gemakkelijk uit wat bijvoorbeeld kubisme en pointillisme is, maar ook waarom kunstenaars vaak fruit en naakte mensen schilderen. Daarnaast daagt het boek zowel volwassenen als kinderen uit om anders naar kunst te kijken. Wat zou het verhaal kunnen zijn achter het schilderij of juist het verhaal op het schilderij? Aan het einde van het boek weten zowel jij als de kinderen meer over kunst. En zo wordt een bezoekje aan het museum nog leuker.

Stevig & vrolijk boek
Het boek – uitgegeven door Uitgeverij Lemniscaat – is gemaakt van lekker stevig karton, waardoor het makkelijk in de hand ligt voor kinderen. De grote pagina’s bevatten precies genoeg tekst om de kunststroming uit te leggen, vragen te stellen en de kunstwerken te tonen. De pagina’s zijn op een speelse manier opgemaakt, zodat kinderen het leuk vinden om te lezen. Ook de vrolijke tekeningen van Claire Goble dragen hier aan bij. Achterin het boek is een woordenlijst opgenomen waar je snel de diverse kunststromingen kunt opzoeken. Het boek is geschikt voor kinderen van 9 jaar en ouder.

Aanrader!
Een echte aanrader voor iedereen die kinderen een goede introductie willen geven in de wereld van de kunst, maar ook voor wie met een goed antwoord wil komen als je met je kind in een museum bent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.