woensdag 25 november 2015

De Kleine Keuken: zoet zonder suiker

Tijdens het Lifestyle Lab herfst 2015 maakte ik kennis met de producten van De Kleine Keuken. Vooral de Appel/peerstroop die ik vond in de goodybag was een feestje voor mijn smaakpapillen, want het smaakt zo heerlijk eerlijk. Drie jaar geleden begonnen Kirsten, Ieke, Wieke en Anne met De Kleine Keuken. Zij waren overtuigd dat kindervoeding gezonder kon, zonder geraffineerde suikers, zonder zout en zonder schadelijke vetten. Iedere dag werken zij vanuit De Bosschuur in Austerlitz met passie aan hun producten. En dat was te merken tijdens het gezellige en zeer interessante Bloggersevent op 24 november jl., waar ik – samen met een aantal andere bloggers – een kijkje kreeg in De Kleine Keuken. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)


Geraffineerd: suiker
Het belangrijkste onderdeel van het event was suiker. En dan hebben we het over geraffineerde suikers, waar helemaal niets meer inzit alleen maar koolhydraten. Verschillende vooraanstaande mensen zijn inmiddels al op een missie tegen suiker, waaronder chef Jamie Oliver die als een moderne James Bond achter de geraffineerde boef genaamd Suiker aan zit. Ook de dames van De Kleine Keuken vinden dat het wel wat minder kan. Een beetje suiker kan helemaal geen kwaad, want snoepen is best lekker. Maar deze geraffineerde suikers zijn wel slecht voor een mens. Al helemaal voor een kinderlijfje. Want om geraffineerde suikers af te kunnen breken, onttrekt het lichaam vitaminen en mineralen aan zichzelf. En deze heeft een kind juist zo hard nodig om te kunnen groeien en een goede weerstand op te bouwen.

28 klontjes suiker
Wist je dat we in Nederland zo’n 38 kilo suiker per jaar eten per volwassene? En dat terwijl je waarschijnlijk geen suiker in je koffie of thee doet of suiker toevoegt aan je yoghurt. Kinderen krijgen per dag ook veel te veel geraffineerde suikers binnen. Hoeveel dat is ongeveer per dag? Zo’n 28 (!) klontjes suiker. En dat is nog zonder snoep en frisdrank. Het zit in veel producten waarvan je niet eens verwacht dat het erin zit. Wist je dat populaire ontbijtgranen al goed zijn voor 6 suikerklontjes per bakje? En dat een kant-en-klaar fruithapje 4 suikerklontjes bevat? Een Snelle Jelle ontbijtkoek is goed voor 5 suikerklontjes en een pyjamapapje voor 2. Dat is best wel even schrikken als je die suikerberg ziet staan.

Verborgen suikers
Suiker is niet alleen geraffineerd van suikerbiet tot een witte kristalsuiker, de fabrikanten zijn ook vaak geraffineerd als het gaat om het vermelden van suiker op de verpakking. Geraffineerde suiker heeft namelijk vele schuilnamen, te weten: dextrose, maltose, glucosestroop, fructosestroop, invert stroop en saccharose.

Suiker is lekker, maar ongezond
Af en toe wat snoepen of een beetje suiker in een lekker koekje is helemaal niet erg. Maar iedere dag zoveel suikers binnen krijgen kan op den duur voor overgewicht zorgen. Suiker werkt verslavend. Het geeft je weliswaar kortstondig energie door je bloedsuikerspiegel te laten stijgen, maar het zakt ook net zo snel weer in, waardoor je weer meer suiker wil. En hier wordt je zeer rusteloos van. Kinderen kunnen geraffineerde suikers slecht verteren, waardoor het snel omzet in vetten. En wil je dan toch suiker gebruiken voor het bakken van de eigen koekjes? Kies dan voor kokosbloesemsuiker, oerzoet, een beetje appelstroop of honing.

Even proeven…
Na al het praten over de verschillen tussen gezoet met geraffineerde suikers of natuurlijke producten (zoals appel), werd het tijd om het te proeven. Nu vertelde Kirsten al dat een baby maar liefst 3000 smaakpapillen heeft en een volwassene nog maar 600 (dit vermindert met de jaren, vanaf je 21ste ongeveer), dus het beloofde wel een uitdaging te worden. Om het proeven nog intenser te maken kregen we een blinddoek om. Heel spannend natuurlijk, want wat krijg je nu weer in je handen? Het verschil tussen een bewerkte gedroogde abrikoos en een biologische, onbewerkte abrikoos was goed te proeven (al hou ik niet van de smaak van abrikoos). Ook het verschil tussen het babykoekje van De Kleine Keuken (lekker zacht, je proeft de appel) en het gewone babykoekje dat daarna heel zoet is. En dan het klapstuk: wortelthapjes. De eerste van een gesteriliseerd merk, smaakt chemisch en het duurt even voor de echte smaak van wortels vrijkomt. De tweede is van De Kleine Keuken en smaakt naar… wortel. Compleet met de textuur van een wortel. Probeer het zelf maar eens uit en proef zelf van het potje zonder te kijken en je merkt gewoon het verschil.



Eettips van De Kleine Keuken
Gebruik goede vetten en volle producten (volle yoghurt, cacao boter, kokosolie, olijfolie of roomboter) want dat vult en is vol van smaak.
Kies voor volkoren producten vol vezels. Op het etiket staat het vermeld als volkorenmeel.
Vermijd zoveel mogelijk geraffineerde suikers.
Water is lekker (ook een Gouden regel van de SPA Waterclass)
Maak het zelf en laat je kind meehelpen in de keuken. Want wat een kind zelf heeft helpen maken, zal het ook gemakkelijker eten.

Vervolgens hebben we genoten van een overheerlijke lunch (gemaakt door de dames van De Kleine Keuken zelf!), want na al dat praten over eten hadden we best trek gekregen. Wil je meer weten over De Kleine Keuken? Kijk dan op DeKleineKeuken.com. Maar ook voor productsuggesties kun je terecht op de website. Ieke, Wieke, Anne en Kirsten staan namelijk altijd open voor lekkere suggesties om eten voor je kind nog leuker en smaakvoller te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.