donderdag 24 september 2015

Munch: Van Gogh – indrukwekkend, inspirerend, intrigerend

Afgelopen dinsdag 22 september mocht ik als lid van de pers aanwezig zijn bij de pers preview van de tentoonstelling Munch: Van Gogh in het Van Gogh Museum aan het Museumplein in Amsterdam. Een prachtige, indrukwekkende tentoonstelling verdeeld over drie verdiepingen, waarbij je door de ogen van twee geniale kunstenaars kijkt die in dezelfde tijd hebben geleefd… maar elkaar nooit hebben ontmoet. (sfeerfoto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – kunstwerken & details: Van Gogh Museum)



Zelfportretten van Edvard Munch en Vincent van Gogh

Heropening tentoonstellingsgebouw
Het Van Gogh Museum bestaat uit twee delen dat wordt verbonden met het deze maand in gebruik genomen entreegebouw. Links is de vaste tentoonstelling in het Rietveld-gebouw en rechts vind je de ingang naar het Kurokawa gebouw. De tentoonstelling betekende niet alleen een nieuwe primeur voor het museum, maar ook de heropening van het tentoonstellingsgebouw. Directeur Axel Rüger was met recht trots op deze gebeurtenis en natuurlijk op de nieuwe tentoonstelling. Er hangen namelijk werken die je niet zo snel in Nederland zal zien, zoals bijzondere werken van Vincent van Gogh uit privébezit. En wat dacht je van alle werken die in bruikleen zijn verhuisd naar Amsterdam. Niet alleen de Van Gogh werken komen uit verschillende collecties, ook die van Edvard Munch. De meeste daarvan zijn afkomstig uit het Munch Museum in Oslo.

125 jaar inspiratie
De tentoonstelling (en een aantal andere theater- en kunstvormen) staat in het teken van het Van Gogh jaar. 125 jaar geleden is de kunstenaar overleden, maar in al die jaren wist hij – en ook tijdens zijn leven – anderen te inspireren. Munch: Van Gogh gaat ook over inspiratie. Namelijk de inspiratie die Edvard Munch vond in de werken van Vincent van Gogh. En deze inspiratie komt duidelijk naar voren als je de werken van beide expressionisten naast elkaar ziet hangen in deze tentoonstelling. Maar niet alleen Van Gogh vormde een inspiratiebron. Beide mannen lieten zich ook inspireren door andere kunstenaars, waaronder Monet en Gaugin. Daarom zie je naast de iconische werken van Vincent en Edvard ook diverse werken hangen van andere kunstenaars. Het mooie van deze tentoonstelling is dus dat je een zeer duidelijk beeld krijgt van de tijd waarin beide kunstenaars leefden en hoe de kunst in die tijd is veranderd door deze heren.


Twee sterrennachten: links Vincent van Gogh, rechts Edvard Munch

Bijzondere wandeling door kunstgeschiedenis
De tentoonstelling bestaat uit drie zalen, verdeeld over drie verdiepingen. Begeleid door quotes (voornamelijk uit brieven van Munch en Van Gogh) wandel je door de geschiedenis van twee bijzondere kunstenaars. Hoewel Munch en Van Gogh elkaar nooit hebben ontmoet – en nergens uit blijkt dat Vincent van het bestaan van Edvard afwist – zie je vele paralellen tussen de levens van beide mannen. Maar ook heel veel verschillen. Wanneer je langs de schilderijen wandelt komen deze allemaal naar voren. Via de trap – maar je kunt ook met de lift – lees je nog meer bijzondere quotes over liefde, angst, leven en dood. Thema’s waar beiden mannen zeer mee bezig waren. En als je wil, mag je op een kaart ook een kreet opschrijven en aan de muur hangen. Laat je inspireren door deze kunstenaars, met stempels en tekst.



Indrukwekkend & inspirerend
De werken zijn stuk voor stuk bijzonder en indrukwekkend. Vooral de schilderijen die met angst te maken hebben, komen helemaal tot hun recht in deze indrukwekkende tentoonstelling. Hier hangen de bijzondere werken De Schreeuw (versie 1 wel te verstaan) van Munch en De brug van Trinquetaille van Van Gogh. Maar eigenlijk is iedere muur inspirerend en indrukwekkend. Laat je verrassen en ga zelf kijken. De tentoonstelling gaat open voor het publiek vanaf 25 september en het bezoek is bij de prijs van een gewoon ticket inbegrepen. Als je van kunst houdt dan is dit echt een aanrader!



Officiële opening
Gisteren vond overigens de officiële opening plaats van Munch: Van Gogh. Dit werd uitgevoerd door Prinses Beatrix en Koningin Sonja van Noorwegen. Uiteraard een zeer bijzonder moment. Zij kregen vervolgens een rondleiding van Axel Rüger en de directeur van het Munch Museum uit Oslo Stein Olav Henrichsen.


Prinses Beatrix en Koningin Sonja van Noorwegen samen met directeur van het Van Gogh Museum Axel Rüger (l) en directeur van het Munch Museum Oslo Stein Olav Henrichsen bij De Sterrennachten. Foto: Jan-Kees Steenman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.