maandag 1 december 2014

Makkers staakt uw wild geraas…

Nog maar vier nachtjes slapen en dan is het Pakjesavond! Sinterklaas is al op diverse locaties bezocht door ouders en kinderen, maar Pakjesavond, dat is toch wel iets heel speciaals. Terwijl jij nog gestrest de laatste cadeautjes, gedichtjes en strooigoed in huis haalt, lopen je kinderen te stuiteren van de spanning. Met alle slapeloze nachten van dien. Is je kind heel gespannen voor de leukste dag van het jaar? Help hem of haar dan om de nervositeit een beetje binnen te perken te houden. Want van 5 december wil toch iedereen intens genieten? (foto: Berry de Nijs)


Bouw voldoende rust in
Met een spannende dag in het vooruitzicht is het goed om voldoende rustmomenten aan te brengen in de week. Maak niet al te veel afspraken voor je kind – en jezelf – en zorg dat je regelmaat aanhoudt in huis. Op tijd naar bed, voorlezen uit Sinterklaasboeken en de tijd nemen voor alles helpen enorm om wat rust in de dagelijkse spanning aan te brengen. Probeer dit tevens voor jezelf ook te doen. Want een gestreste mama of papa, dat helpt natuurlijk niet.

Eet gezond
Ook heel belangrijk: blijf gezond eten, vooral als het druk is. Een patatje mag natuurlijk best – is eigenlijk best lekker makkelijk met Pakjesavond – maar de rest van de week is het goed om gezond te eten. En ook op regelmatige tijden. Heb je weinig tijd? Maak dan eens een grote pan soep of stamppot. Daar kun je makkelijk twee dagen van eten.

Praat met je kind
Is je kind zo nerveus voor het bezoek van Sinterklaas en Zwarte Piet dat het bijna niet kan eten of slapen en het huilen nader staat dan het lachen? Probeer dan eens een serieus gesprek met je kind aan te gaan over waarom hij of zij zo nerveus is. Wordt het bang gemaakt op school? Heeft je kind onlangs iets gedaan wat misschien niet mocht? Of is je kleintje erg geschrokken van die ene Piet op het winkelcentrum? Neem je kind hierin ook serieus. Wat wij als volwassenen raar vinden of aanstellerij noemen is voor een kind heel belangrijk. Probeer de angst en nervositeit weg te nemen door je kind gerust te stellen. Het helpt.

Valeriaan of Bach Bloesems
Als laatste redmiddel voor een goede nachtrust kun je valeriaan druppels of tabletjes gebruiken. Valeriaan kalmeert de zenuwen, waardoor je makkelijker en beter kunt slapen. Gebruik altijd voor kinderen een variant geschikt voor kinderen, zodat je altijd de juiste dosering geeft. Er zijn ook Bach Bloesems die kunnen helpen om je kind (en wellicht jezelf) tot rust te brengen in deze spannende tijd. Want een goede nachtrust is heel belangrijk om vrolijk op te staan en ultiem te kunnen genieten het grote Sinterklaasfeest!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.