maandag 10 november 2014

Sint Maarten: in ’t donker met een lampionnetje

Morgen is het weer 11 november! Tijd voor de kinderen om zingend en met lampionnen de straat op te gaan. Zo nu en dan mogen ze aanbellen bij de huizen in de straat om hun lied ten gehore te brengen. En misschien krijgen ze in ruil voor het zingen dan wel wat lekkers! Want ja, het is immers Sint Maarten.


Sint Maarten in het kort
Op 11 november herdenken we Sint Maarten van Tours, een heilig verklaarde Romeinse soldaat. Hij is vooral beroemd geworden door zijn goede daad: het delen van zijn mantel met een bedelaar. Dit is slechts een van de goede daden die Maarten heeft gedaan in zijn leven, maar het maakte zoveel impact dat dit eigenlijk het meest beroemde verhaal is over hem. Daarnaast is Sint Maarten de beschermheilige van de stad Utrecht. Wil je meer weten over Sint Maarten? Klik dan op de volgende link: Sint Maarten: lampionnen, liedjes en snoepjes. Hier lees je ook meer over het bedelritueel dat gepaard gaat met de Sint Maartenvieringen.

Lampionnen maken
Wanneer je meedoet aan een Sint Maartenoptocht met je kind, dan moet iedereen wel in het bezit zijn van een lampion om je pad in het donker te verlichten. Je kunt bij woonwarenhuizen, zoals Blokker, Action en Xenos, speciale lampionlampjes kopen, zodat je geen kaars nodig hebt. Overigens kun je hier ook kant-en-klare lampionnen kopen. Toch is het veel leuker om zelf een lampion te maken. Veel kinderen doen dit al op school. Mocht dit niet het geval zijn, verzamel dan karton, schaar, lijm, glitters, transparant papier, (glas)verf, glazen potten of plastic flessen en kijk op Knutselidee.nl voor heel veel leuke lampion ideeën. Hier vind je overigens nog meer leuke ideeën om zingende kinderen (en hun ouders) mee te verrassen.

Poster bij de deur
Niet iedereen viert Sint Maarten of doet mee aan het uitdelen van lekkers. Deelnemende huizen hebben vaak een poster voor het raam hangen of het licht aan in de gang, ten teken dat men deelneemt aan dit feest. Doe je ook mee? Haal dan snel wat lekkers in huis. Klein fruit, zoals mandarijntjes, kleine appeltjes en peertjes zijn naast snoepjes ook heel welkom!

Fijne Sint Maarten… ♪Sint Maarten, de koeien hebben staarten… ♪

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.