dinsdag 18 november 2014

Meer najaarsnieuws uit de natuur

Het waren weer enerverende weken in de Nederlandse dierenparken. Geboortes, trieste sterfgevallen en diverse verhuizingen zorgen ervoor dat er weer veel te vertellen valt. Want of dierentuinen hun deuren nu gesloten hebben of nog steeds bezoekers ontvangen, het leven gaat door. En het nieuws dus ook. Maar ik trap af met wel een heel unieke actie, bedacht door Marjo Hoedenmaker en mede mogelijk gemaakt door DierenPark Amersfoort, kijk het filmpje en doe mee!


Nagels knippen voor de neushoorn
arjo Hoedemaker – bekend van DierenPark Amersfoort en de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation – heeft een geniale actie op poten gezet om de neushoorns te redden. Neushoorns zijn met uitsterven bedreigd. Waarom? Omdat stropers denken dat de hoorn op zijn neus magische krachten heeft. De hoorn bestaat uit niets anders dan keratine. Wist je dat onze nagels ook van keratine zijn gemaakt? Zitten daar magische krachten in? Ik dacht het ook niet. Daarom vraagt Marjo om je nagels te laten groeien en deze vervolgens af te knippen en in te leveren in DierenPark Amersfoort. Ook de afgeknipte nagels van je huisdieren mag je verzamelen. Wanneer er 5 kilo aan nagels binnen is, gaat hij hiermee op pad om te laten zien hoe een onzin het is om neushoorns te stropen voor hun hoorns. Je kunt tot het einde van het jaar je nagels inleveren bij het neushoornverblijf. Ik doe ook mij. Jij toch ook? (foto: DierenPark Amersfoort/ Berry de Nijs)



Dag lieve oudste ijsbeer…
Zo ontving ik vorige week het trieste nieuws dat ijsbeer Wash, de oudste ijsbeer van Nederland, op vrijdag was ingeslapen. Zij was al een tijdje ziek, nadat ze een beroerte had gehad. En afgelopen vrijdag besloten de verzorgers van Dierenrijk dat Wash geen beerwaardig bestaan leidde en haar hebben laten inslapen. Wash is 32 jaar geworden. Nu is Beja – ook bewoonster van Dierenrijk – met haar 27 de oudste ijsbeer van Nederland. De ijsberen in Dierenrijk moeten het voortaan zonder de vrijdag ingeslapen Wash stellen. Mogelijk dat vrouwtjesijsbeer Frimas – hier op de foto met haar twee jongen Noordje en Pixel – in 2015 weer voor groepsuitbreiding zorgt (foto: Dierenrijk/Libéma)

Dag lieve kleine gorilla…
Afgelopen zondagmorgen werden de verzorgers van de gorilla’s in Burger’s Zoo opgeschrikt met het feit dat de jongste gorilla Shalita (geboren 21 mei van dit jaar) plotseling was overleden. Mama, grote zus en de andere gorilla’s hebben uitgebreid afscheid kunnen nemen van de kleine telg. Het kleintje is gisteravond pas uit het verblijf weggehaald en zal onderzocht worden om de reden van overlijden te achterhalen. (foto: Gorilla’s in Burger’s Zoo eerder dit jaar – Berry de Nijs)

Banaan met muisjes
Naast triest nieuws is er gelukkig ook heuglijk nieuws. In Apenheul is vorige week donderdag 13 november een bonobobaby geboren. Mama Kumbuka heeft na een voorspoedige bevalling het leven geschonken aan een kleine meid. Bijzonder is dat de bevalling overdag plaatsvond – meestal vinden de bevallingen ’s nachts plaats. Maar hierdoor hebben de verzorgers de bevalling wel op de voet kunnen volgen. Ook de andere jonge bonobovrouwtjes waren gewoon aanwezig. Dat is ook een goede ervaring: de vrouwtjes leren zo van Kumbuka hoe een bevalling en de verzorging in de kraamtijd in elkaar steekt. Moeder en dochter maken het goed en er wordt over een mooie naam nagedacht. (foto: Apenheul)

Tijdelijke bewoners in Emmen
In Dierenpark Emmen wonen tijdelijk twee jaguars. Op de foto zie je Mowgli de zwarte jaguar die zijn buitenverblijf al heeft verkend. Rica, de geel gevlekte jaguar, en hij zijn vanuit Edinburgh naar Nederland verhuisd in het kader van het Europees fokprogramma. Hun eigenlijke woning in het Amsterdamse Artis wordt op dit moment nog gebouwd. Na het vertrek van de panter en vrouwtjestijger zijn er verblijven vrij in Dierenpark Emmen, waar de dieren voorlopig logeren en te bezichtigen zijn. (foto: Dierenpark Emmen)

Nieuwe olifantenfamilie in Nederland
Een langgekoesterde droom gaat in vervulling voor Safaripark Beekse Bergen: een Duitse olifantenfamilie zal in maart naar Hilvarenbeek komen. De vier Afrikaanse olifanten wonen nu nog in Wuppertal, maar zodra de 1 miljoen kostende nieuwe hypermoderne olifantenstal in het Safaripark (Pasen 2015) klaar is zal de familie verhuizen. Het binnenverblijf zal dan ongeveer 450 vierkante meter bedragen. Het gaat om moeder Punda (in 1992 geboren in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark) met haar drie jongen. Dat zijn de vrouwtjes Bongi (Wuppertal, 2005) en Pina Nessie (Wuppertal, 2013) en het jonge mannetje Shauwu (Wuppertal, 2011). In Hilvarenbeek wonen al drie andere olifanten: stier Calimero en zijn twee vrouwtjes Sabi en Carla (zie foto). Met de komst van de familie hoopt het Safaripark in de toekomst ook zelf een kleintje geboren te zien worden. (foto: Libéma/Safaripark Beekse Bergen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.