maandag 18 augustus 2014

Spelletjesdag

Regenachtige (zon)dagen? Het is dan heerlijk om met zijn allen voor de tv te kruipen met popcorn, een goede film of een spelletje op een spelcomputer. Maar het is ook leuk om eens ouderwets de bordspellen tevoorschijn te halen. Want of je nu jong of oud bent, een potje Ganzenborden of Monopoly blijft natuurlijk leuk. Maak van een regenachtige dag eens een gezellige spelletjesdag. Maar, eh, op een mooie zomerse dag kan dat natuurlijk ook, zoals ik onlangs deed met mijn neefjes in de tuin. (foto: Berry de Nijs)


Leuk voor iedereen
Wanneer je met kinderen een spelletjesdag houdt, zorg dan dat er voor iedereen een bordspel of ander spel bij is in de spelletjes die je gaat doen. Zo maak je het leuk voor iedereen. Kies bijvoorbeeld voor de kleinsten een makkelijk spel uit en speel dat als eerste. Vervolgens kun je een wat moeilijker spel kiezen en het moeilijkste voor het laatst bewaren.

Actief of aan tafel?
Je kunt ook variƫren tussen de verschillende soorten spelletjes. Om te voorkomen dat je de hele dag aan tafel zit, kun je ook een rondje bowlen op de overloop of gang, een potje Oudhollands sjoelen of actief verstoppertje spelen. Wissel een bordspel af met een actief spel om zo verveling te voorkomen.

Lekker naar buiten
Overigens kun je ook een spelletjesdag houden in de tuin of op het balkon, als het weer maar mee werkt natuurlijk. Bowlen, een watergevecht (op warme dagen) of hinkelen zijn ideale buiten spelletjes. Maar je kunt natuurlijk ook lekker op het terras gaan zitten met een bordspel.

Motiveren
Het leukste aan een spelletjesdag is wanneer iedereen een keertje zou winnen. Dat is natuurlijk lastig te voorspellen en niet alle kinderen vinden het leuk als je ze laat winnen. Stel dan eens een puntensysteem in met ranglijst. Spreek af dat je vijf spelletjes gaat doen en dat iedereen er punten mee kan verdienen. De winnaar krijgt bijvoorbeeld 15 punten, de nummer twee 10 en zo voort (pas het aantal punten aan, aan het aantal deelnemers) en hou zo de stand bij. En stel een rode kaart in voor onsportief gedrag (zoals uitlachen) met puntenaftrek. Wie aan het einde van de dag de meeste punten heeft, mag bijvoorbeeld kiezen wat jullie gaan eten. Of je koopt bij de Xenos of Action speelgoed medailles. Ook leuk!

Laat voor je spelletjesdag je creativiteit de vrije loop en heb vooral veel plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.