maandag 28 juli 2014

Aquamarijn: water van de zee

De aquamarijn is een blauw mineraal dat kan worden geslepen als een diamant. De naam betekent zeewater of water van de zee in het Latijn en het is een zeer toepasselijke naam voor dit mineraal. Het heeft namelijk net als de zee allerlei verschillende kleuren blauw in zich. Van het turquoise van een tropische oceaan tot aan het duistere diepe blauw van de zee. Eigenlijk net als het mineraal turkoois, alleen is aquamarijn deels doorzichtig.
(foto ruwe aquamarijn van Minerals.net en geslepen aquamarijn van Birthstonesbymonth.net)


Aquamarijn-mijn
De aquamarijn wordt op verschillende plekken in de wereld gedolven uit speciale mineralen mijnen. Zo kun je aquamarijnen uit Brazilië tegenkomen, maar ook uit Afrika (Madagaskar, Nigeria, Mozambique, Zimbabwe), Afghanistan, Mexico, Pakistan en India. Zelf in de VS, Oeral en Ierland worden aquamarijnen gedolven. Het mineraal is een vrij kostbare edelsteen en vormt een variatie op het mineraal beril.

Liefdessteen
Men geloofde vroeger dat – hoewel de stenen uit de grond of het gebergte werden gedolven – dat de aquamarijn een schat was van de zeemeermin. Wanneer je een aquamarijn in je bezit had dan zou deze je naar je ware liefde leiden, maar ook waarschuwen voor gevaar door van kleur te veranderen. In de Middeleeuwen was het ook gewoon om beeldjes van de heilige Maagd Maria te versieren met aquamarijn.

Geboortesteen
Veel mineralen worden ook gekoppeld aan sterrenbeelden en geboortedata. De aquamarijn wordt voornamelijk geassocieerd met de maand maart of wordt als sterrenbeeldsteen toegewezen aan Waterman, Vissen en zelfs Schorpioen.

Beschermingssteen
Natuurgenezers die gebruik maken van edelstenen en mineralen in hun therapieën en adviseren de steen te dragen als je last hebt van zeeziekte en huidallergieën. Ook zou het je kunnen helpen ontspannen en tot rust komen. Het valt natuurlijk altijd uit te proberen. Het gaat hier meestal wel om de ruwe variant.

Juweel
Aquamarijn is een mineraal dat door een speciale slijp- en polijsttechnieken omgetoverd kan worden tot een schitterende edelsteen. Deze wordt veel gebruikt voor het fabriceren van sieraden, zoals ringen, hangers aan colliers en oorbellen. Dankzij de veelvoud aan blauwschakeringen kunnen sieraden met aquamarijn bij veel verschillende kleuren kleding gedragen worden. Ook past de steen eenvoudig bij verschillende haarkleuren en huidtypes. Dat maakt de edelsteen extra bijzonder en vooral geliefd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.