woensdag 4 juni 2014

Muisjes, hockey & grote schoonmaak

De geboortegolf in de Nederlandse dierentuinen gaat maar verder. En dat is heel mooi nieuws. Toch komt er ook wat triest nieuws uit de natuur. Walrus Natasja van Dolfinarium Harderwijk is in de nacht van 28 mei overleden. Natasja heeft de respectabele leeftijd van 40 jaar bereikt en is vredig overleden in haar slaap. Walrussen worden gemiddeld tussen de 16 en 30 jaar oud, je mag dus best zeggen dat heel erg oud is geworden. Toch zal de eigenzinnige tante door verzorgers en publiek zeer gemist worden. Je kon Natasja altijd herkennen aan haar mooie, lange snorharen. Natasja was een heel lieve, pientere walrus en ik ga haar de volgende keer dat ik bij de walrussenfamilie ga kijken, zeker heel erg missen. (foto: Berry de Nijs)


Verhuizingen & geboortes in GaiaZOO
De ooievaar heeft het maar druk in Zuid-Limburg. Niet alleen met het bezorgen van baby’tjes bij de dierentuinbewoners, ,maar ook met de eigen eieren, want er is een nest met wilde ooievaars bij het restaurant gesignaleerd. De geboortegolf in GaiaZOO is overweldigend. Op eerste Paasdag werd er een zeldzame roodgezicht slingeraap geboren, daarna kwamen er twee stekelvarkens, drie lynxen en meerdere capibara’s ter wereld. En in de nacht van 20 mei werd er een kleine giraffe geboren. Er wordt er overigens nog eentje verwacht, zodat deze dame er dit jaar nog een speelkameraadje bij krijgt. Naast geboortes zullen er ook wat verhuizingen gaan plaats vinden. Zo hebben twee witte neushoornmannetjes de vrijgezellen mannengroep van GaiaZOO verlaten in het kader van het Europees Fokprogramma en gaan er ook twee giraffen broertjes naar een andere dierentuin. In GaiaZOO zijn overigens alweer twee witte neushoornmannetjes aangekomen om de groep te versterken. (foto’s: GaiaZOO)



Hockeyen in Sea Life
Wist je dat het WK Hockey op dit moment (nog tot en met 15 juni) plaats vindt in Den Haag? 31 mei is het toernooi begonnen en geheel voor deze gelegenheid heeft Sea Life Scheveningen er 22 nieuwe bewoners bij, namelijk hockeystickvisjes. Het verblijf is voor deze gelegenheid versierd met twee kleine doeltjes en een heuse grasmat. (foto: Sea Life)

Verbouwing in Safaripark Beekse Bergen
Overigens worden er in Safaripark Beekse Bergen neushoornbaby’s verwacht. Om hier ruimte voor te maken, wordt de komende tijd het verblijf verbouwd. Daarnaast is het mogelijk om de pasgeboren leeuwenwelpjes te adopteren.

Nieuwe bewoners voor DierenPark Amersfoort
Er wordt alweer een tijdje gebouwd in DierenPark Amersfoort aan het volgende gedeelte van de Klim-Alles route. Snavelrijk – oftewel vogels, veren en natte kleren, zoals de aankondiging aangeeft – wordt een waterrijk gebied waar verschillende vogels via je klim en klauter route te bewonderen zijn. De eerste bewoners van Snavelrijk, de kroeskoppelikanen, zijn al gearriveerd in de dierentuin en wonen voor nu in het binnenverblijf van de flamingo’s. Daarnaast worden in Het Paleis van Koning Darius de eerste giertjes verwacht: het ei dat begin deze lente in de broedmachine is geplaatst, begon vorige week ineens te breken. En er worden nog meer kleintjes verwacht. (foto: DierenPark Amersfoort)

Neushoorn ontsnapt in Parijs
Zo luidde het persbericht dat ik vorige week in mijn mailbox mocht ontvangen van Burger’s Zoo. Nu bleek, toen ik het bericht las, dat er niet echt een neushoorn was ontsnapt, maar dat dit te maken heeft met het boek ‘De Neushoorn die er geen zin in had’ van schrijver Michiel Kamphuis. Met dit humoristische boek ondersteunt hij het Wereld Natuur Fonds in de strijd tegen wildlife crime. Het verhaal gaat over Smoske, een neushoorn die van 1998 tot 2006 in Burgers’ Zoo woonde. Op 6 juni 2006 verhuist hij naar een dierentuin in Frankrijk. Bij Parijs krijgt het neushoorntransport pech en gaat hij er vandoor. De bizarre gebeurtenissen daarna staan omschreven in de grappige roman, waarvoor hij zijn ideeën opdeed toen hij in de zomer van 2006 op de ANWB alarmcentrale in München werkte. Maar zijn boek is niet alleen maar humoristisch. Hij wil mensen ook laten inzien dat het afslachten van deze dieren voor de hoorn zinloos is. Daarom gaat er van ieder verkocht boek twee euro naar het Wereld Natuur Fonds Stop Wildlife Crime programma. Op Smoske.eu kun je meer lezen over het boek. (foto: Burger's Zoo)

Grote schoonmaak
Plastic is een groot probleem in de wereldzeeën. Je krijgt het er immers niet even zo uitgefilterd. Alhoewel… de 19 jarige Nederlandse studente Boyan Slat heeft uitgezocht wat de mogelijkheden zijn en presenteerde onlangs een haalbare oplossing (ook op financieel vlak) voor een grote schoonmaak. Boyan richtte hiermee meteen de stichting The Ocean Clean-up op. De haalbaarheidsstudie is het resultaat van meer dan een jaar onderzoek, uitgevoerd op verschillende disciplines. Volgens Boyan is het mogelijk om binnen 10 jaar de helft van het plastic eiland in de Great Pacific op te kunnen ruimen en dat met behulp van de natuurlijke zeestromingen, waardoor het plastic kan worden opgevangen door middel van stevige drijvende dammen. Dat is makkelijker dan het gebruik van scheppen en drijfnetten, die weer het ecosysteem kunnen aantasten. Op dit moment wordt er hard gewerkt om te zorgen dat het project ook echt uitgevoerd kan gaan worden. Hiervoor is uiteraard wel geld nodig, wat via crowdfunding zal worden opgehaald. Dat betekent: grote schoonmaak! (foto: The Ocean Clean-up)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.