maandag 26 mei 2014

Dauwtrappen

Ga je mee? Dansen op je blote voeten in het nog natte met dauw bezaaide gras. Met misschien een bloemenkrans in je haar, een flirterige zomerjurk of met omgeslagen broekspijpen? Genieten van de lente en de ontwakende natuur? Aankomende donderdag is het Hemelvaartsdag en dat is het tijd om te gaan Dauwtrappen.



Hemelvaartsdag
Op Hemelvaart herdenken we het moment dat Jezus naar de Hemel is gevaren. Voor veel gelovigen een belangrijke dag. Vroeger stonden de mensen al heel vroeg op (meestal rond drie uur in de ochtend) om zingend op blote voeten te gaan dansen in het gras. Om deze tijd ligt er – vooral in de lente en de naderende zomer – aardig wat dauw tussen de grassprieten, vandaar de naam Dauwtrappen.

Zuiverend
Het op blote voeten dansen in het gras komt overigens ook voor tijdens de oude heidense meifeesten, waarin men de ontwakende natuur eerde. Men geloofde dat de dauwdruppels een zuiverende werking hadden en dat je zo dus rein aan een nieuwe lente kon beginnen.

De paden op…
Hoewel we nu niet meer op blote voeten naar buiten gaan, zijn er nog wel veel mensen, verenigingen (zoals de Scouting) en kerkelijke gemeentes die mooie wandelingen ondernemen onder het mom van Dauwtrappen. Ook kun je via bijvoorbeeld Natuurmonumenten mooie wandelroutes vinden om er lekker op uit te gaan. Laat de dauwdruppels eens om je schoenen springen en geniet van de natuur die langzaam wakker wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.