dinsdag 11 maart 2014

Nieuws uit de Natuur: Geboortes & meer

Het mooie lenteweer brengt alle dieren al in vervoering. Althans, dankzij het mooie lenteweer heeft de Kwak in Dierenpark Amersfoort al eieren gelegd. De kwakken waren al vroeg in vervoering van de lente en dat is aan de dieren goed te zien. Hun normaal groen/gele poten zijn nu roze (dit gebeurt tijdens het broedseizoen) en er werden volop nesten gebouwd. De eerste drie eieren zijn gelegd en zullen binnen een maandje al uitkomen. Het leuke aan kwakken is dat het vrouwtje iedere dag één ei legt. Er zouden er dus meer kunnen komen. (foto: Dierenpark Amersfoort)


Babynieuws
Meer babynieuws komt uit Taman Indonesia. In deze leuke dierentuin in Indonesische stijl kun je bijvoorbeeld de baby van de Muntjak bewonderen. Net als een jonge Parma Wallaby (een dwergkangoeroe). In Dierenpark Emmen zag een girafje het levenslicht en hij mag al naar buiten, omdat het zulk mooi weer is. Tot slot is er in GaiaZOO een zeldzame wolaap geboren. Wolapen hebben een strikt en nogal uitgebreid dieet waardoor ze zeer veel zorg nodig hebben. Daarom zijn er in Europa niet veel dierentuinen waar je wolapen kan bewonderen. Bovendien wonen er slechts 40 wolapen verspreid over de Europese dierentuinen. Dat maakt deze geboorte extra bijzonder.


(foto’s: Dierenpark Emmen, GaiaZOO en Taman Indonesia)

Nieuws uit het water
Er is goed nieuw voor de blauwe vinvis, zo meldt het WNF. De Chileense regering heeft namelijk een van de meest waardevolle kusten bij Chili uitgeroepen tot een beschermd zeegebied. In dit beschermde kustgebied, genaamd Tic-Toc, woont onder meer de ernstig bedreigde blauwe vinvis voor. Door het gebied te beschermen, hoopt men dat er weer meer blauwe vinvissen over blijven.
Minder goed nieuws kwam er uit Dolfinarium waar afgelopen weekend de opgevangen toonhaai is overleden. De haai had een flinke hoofdwond die moeizaam wilde helen. Waarschijnlijk is het dier daaraan overleden.


(foto’s: Diego M. Garces/WWF-Canon en Dolfinarium)

Leuke activiteiten in de dierentuin
De lente is in volle gang, dus er valt steeds meer te beleven en te zien in de dierentuinen van ons land. Dierenrijk biedt bijvoorbeeld een leuke cursus aan waarin je leert dieren te tekenen. De cursus bestaat uit een paar dagdelen en is geschikt voor kinderen en volwassenen vanaf 8 jaar oud. De cursus start op 5 april en bestaat uit 8 teken- en 2 schilderlessen. Op de website van Dierenrijk vind je alle details. Ben jij een vroege vogel? Dan is Zoo Parc Overloon op zoek naar jou! Op zondag 16, 23 en 30 maart biedt het park namelijk de unieke activiteit ‘Wake Up!’ aan, aan bezoekers van alle leeftijden. Slechts 15 deelnemers mogen ruim voor openingstijd het park bezoeken en helpen met het klaarmaken van het ontbijt bijvoorbeeld de pelikanen en de gibbons of de wilde honden en cheetahs naar buiten laten. Meer details van dit unieke programma vind je op de website van Zoo Parc Overloon. En als je voor het komende weekend nog een leuk uitje zoekt: in Taman Indonesia is er Pasar Rombengan, een Indische rommelmarkt met lekker eten natuurlijk.


(foto’s: Dierenrijk en ZooParc Overloon)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.