donderdag 27 maart 2014

Nieuws uit de Natuur: Babyboom in de dierentuin

Het is lente! En of je nu hooikoorts hebt of niet, het is tijd om lekker naar buiten te gaan en van het mooie weer te gaan genieten. Bijvoorbeeld in de dierentuin, want er is genoeg te doen in de verschillende parken in ons land. Maar ook te zien. Zo verwelkomde Dierenpark Amersfoort afgelopen zondag niet alleen een nieuwe olifant, maar ook (geheel onverwacht overigens) een babykameeltje. En dat is niet het enige nieuws uit de natuur natuurlijk. (foto: Berry de Nijs)


Dans het licht uit
Zaterdag is het dan zover: Earth Hour. Om half 9 ’s avonds lokale tijd doen we massaal het licht uit om zo extra aandacht te vragen voor de natuur. We laten zo zien dat we begaan zijn met de natuur en dat we best wel eens een uurtje zonder licht – of elektriciteit – kunnen. Uiteraard mag je wel een (of meerdere) kaarsen aansteken. Wil je geen paraffine kaarsen gebruiken, haal dan eens kaarsen van ecologische soja was in huis (zoals van Oscar & Babette) om toch je weg een beetje te verlichten. In het donker kun je overigens allerlei leuke dingen doen. Zo worden er tijdens Earth Hour allerlei leuke activiteiten georganiseerd. Op www.wnf.nl/nl/earth_hour en de Facebookpagina van Earth Hour vind je allerlei activiteiten, zoals nachtwandelingen en bijzondere lichtkunst, maar ook een ideeënboekje om zelf iets speciaals te doen. Je kunt ook het licht zelf uitdansen, met het Earth Hour-anthem Turn Off The Light (te downloaden via iTunes en Spotify) van de dj’s B-Funky en Max C. De opbrengst van dit heerlijke nummer gaat in zijn geheel naar het WNF. (foto: WNF)

Babyboom
Afgelopen zondag zag er geheel onverwachts een kameeltje het levenslicht in Dierenpark Amersfoort. Onverwachts, want de verzorgers wisten niet eens dat de pas uit Denemarken overgekomen Freja drachtig was. Een bijzondere gebeurtenis dus. Maar er zijn in Amersfoort onlangs ook vier Mara’s geboren en in de Nacht is er een doeroecoeli mama geworden. In het gezellige Plaswijckpark is er een heuse babyboom gaande. Er zijn namelijk drie geitjes en drie lammetjes geboren die het heel goed kunnen vinden met elkaar. Vooral als ze van de minivarkentjes een trampoline maken. Ook zijn er hier wallabietjes (kangoeroesoort) en stokstaartjes geboren.


Mama Mara met jong (foto: Dierenpark Amersfoort) & kleine geitjes plagen een minivarken (foto: Plaswijckpark)

Nieuwe bewoners
Dierenpark Amersfoort verwelkomde vorig weekend een olifant, maar ook andere parken verwelkomden nieuwe bewoners. Zo is er in GaiaZOO een ernstig bedreigde Europese nerts komen wonen. Niet om mee te fokken, maar om de bezoekers bewust te maken van het feit dat deze nertsensoort met uitsterven wordt bedreigd. De dierentuin steunt al sinds de opening het fokprogramma in Estland die ervoor zorgt dat de Europese nerts weer in de natuur terug zal komen. Apenheul heeft afgelopen woensdag drie heilige apen – zoals de Hanuman langoeren in India worden genoemd – verwelkomd. Hiermee is Apenheul de enige Nederlandse dierentuin die deze bijzondere apen in het park heeft wonen. De drie zullen waarschijnlijk vanaf de opening te zien zijn en als ze gewend zijn, zelfs los tussen de gasten van het park gaan bewegen.


Foto nerts: © Tiit Maran – foto Hanuman langoer: Apenheul

Een middag dierenverzorger
Hou jij van dieren en van de dierentuin en zou je eigenlijk wel eens een middagje de dieren willen verzorgen? Dat kan in de drie dierentuinen van Zodiaczoo’s. Aqua Zoo Friesland, Zoo Parc Overloon en Dierenpark Wissel kunnen kinderen tussen 22 maart en 9 april iedere woensdag- en zaterdagmiddag mee doen aan het populaire programma KidsPower! Tijdens deze middag doen de kinderen alles wat de dierenverzorgers ook doen: van verblijven uitmesten tot het klaarmaken van voeding en natuurlijk het voeren zelf. KidsPower is geschikt voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar en kost € 8,50 (dit is exclusief entree). In verband met de beperkte deelname is reserveren noodzakelijk. Dit kan telefonisch (Aqua Zoo Friesland 0511-43 12 14 – Zoo Parc Overloon 0478-64 00 46 – Dierenpark Wissel 0578-61 31 06) of via de websites van de dierentuinen zelf.


Kamelen voeren in Zoo Parc Overloon & Ringstaartmaki’s eten uit je hand in Dierenpark Wissel. Foto boven: pinguïns voeren in Aqua Zoo Friesland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.