zaterdag 28 december 2013

Huisdier & vuurwerk

Het aftellen naar Oudjaarsavond is nu echt begonnen. De oliebollenmix is al in huis en de champagne glazen worden opgepoetst. Misschien ligt je Oudejaars lot van de Staatsloterij ook al klaar en heb je al wat vuurwerk voor Middernacht ingeslagen. Hoewel officieel vuurwerk pas op Oudejaarsdag mag worden afgeschoten, loopt menig tiener al dagen buiten te knallen. Met alle gevolgen (boetes, brandwonden, vernielingen) van dien. Met de sporadische knallen kun je wel meteen zien of je hond, kat of ander huisdier eigenlijk wel tegen vuurwerk kan. Want de ene hond zit rillend onder de tafel, terwijl de ander voor het raam samen met jou naar de uitspattende kleuren zit te kijken, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.



Niets aan de hand!
Het is heel normaal dat een huisdier schrikt van een onverwacht en vooral hard geluid. Hierbij zal je hond of kat ook kijken hoe jij reageert. Spring jij een meter in de lucht bij iedere knal, dan zal je hond of kat denken dat dit de juiste reactie is en dus ook bang reageren. Blijf je zelf kalm – ook wanneer je hondje of kat zich wel een hoedje schrikt – dan zal hij of zij dit zien en het gevoel hebben dat er niets aan de hand is. Daarnaast is het belangrijk om angst niet te stimuleren door je huisdier te beklagen. Zoekt je huisdier echter bescherming bij jou dan is het wel belangrijk dat je deze veilige haven biedt, voor extra zelfvertrouwen. Stel daarbij je hond of kat (of ander huisdier) gerust door te vertellen dat er niets aan de hand is. Krijg je op deze manier je huisdiertje niet kalm? Dan is het belangrijk om wat extra maatregelen te nemen voor Oudejaarsnacht.

Veilige haven
Een angstig huisdier zou zomaar het huis uit kunnen vluchten. Aangezien je je trouwe maatje niet kwijt wilt raken, is het verstandig een veilige haven in huis te maken. Dit kan een bench zijn of een grote mand met een deurtje ervoor. Als het knallen dan begint en er komt bijvoorbeeld bezoek aan de deur of je wilt even naar buiten, dan kun je je huisdier in zijn vertrouwde omgeving opsluiten. Aanlijnen is natuurlijk ook een optie.

Muziek aan!
Oudjaar is een feestje. Zoek daarom op televisie een concert of muziekspektakel op, of zet de radio lekker hard om Middernacht. Als je vaker muziek op een hoog volume draait, dan zal je huisdier daar niet bang voor zijn en zal je hond of kat de knallen minder goed kunnen horen.

Geen stress
Is je hond of kat echt te bang en is kalmeren echt niet te doen? Gebruik dan Beaphar No Stress met valeriaan. Deze druppels kalmeren je hond of kat en stimuleren goed gedrag. Het werkt snel, waardoor je ook je hond of kat kunt helpen relaxen bij acute stress (zoals onweer, reizen of overmatig territoriaal gedrag). Een doosje No Stress voor de hond of kat bevat drie ampullen met valeriaanextract. Breng de druppels aan in de nek (zoals je ook met een antiteken of antivlooien ampul doet). Het extract komt vervolgens gedoseerd vrij, waardoor het langdurig werkzaam is. Je huisdier wordt niet suf, maar zal wel heerlijk rustig zijn. Beaphar No Stress is verkrijgbaar bij de betere dierenspeciaalzaken. Een doosje van drie ampullen kent een consumentenadviesprijs van € 6,95.

Vuurwerkvrije zone
Is er echt geen land te bezeilen met je huisdier en kalmeert hij of zij zelfs niet door deze druppeltjes? Dan kun je ervoor kiezen om hem of haar uit logeren te doen in een vuurwerkvrije zone. Er zijn bijvoorbeeld verschillende boerderijen waar huisdieren tijdens Oud & Nieuw (tegen betaling) mogen logeren. Wil je liever samen met je huisdier het nieuwe jaar in luiden, dan kun je ook naar een vakantiepark gaan. Veel vakantieparken spelen in op angstige kinderen, huisdieren (met name honden) en de vraag naar een rustig Oud & Nieuw door vuurwerkvrije vakanties aan te bieden. En zeg nu zelf: een minivakantie is natuurlijk helemaal niet verkeerd. Bovendien kun je op het park ook lekker een glas champagne (of twee) drinken: je bent immers al op je slaapplek, dus er is geen BOB nodig.

Fijne Oudejaarsavond! Ook voor je hond en kat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.