maandag 16 december 2013

Griep: rillend van de koorts

De ene keer lig je te klappertanden, het andere moment loopt het zweet met straaltjes langs je rug. Je bent net een gloeiend oventje en dankzij deze koorts kun je je ogen bijna niet open houden. Daarnaast lig je flink te hoesten, heb je spierpijn en soms nog enkele andere verkoudheidsverschijnselen. Dit alles bij elkaar opgeteld betekent maar één ding: je hebt griep.



Verkoudheid of griep
Een flinkje verkoudheid willen we ook nog wel eens een griepje noemen. Toch is er een flink verschil tussen en verkoudheid en griep aan te wijzen. Zo heb je bij griep te maken met koorts en verkoudheidsverschijnselen gepaard met spierpijn. Daarnaast wordt een griep veroorzaakt door een influenzavirus en een verkoudheid door een ander virus. Bij verkoudheid kun je wel een beetje verhoging krijgen.

Koorts
Wanneer je griep hebt zal dit altijd gepaard gaan met koorts. Koorts is eigenlijk een belangrijk onderdeel voor het doorlopen van griep. Door het lichaam extra op te warmen, kan de weerstand beter de ziekteverwekkers uit het lichaam afvoeren. Hou koorts wel in de gaten, wanneer het boven de 40 graden Celsius komt of langer aanhoudt dan 5 dagen is het verstandig om een huisarts te raadplegen.

Vitaminen & vocht
Wanneer je last hebt van griep is het belangrijk om je weerstand te ondersteunen. Te beginnen met veel drinken zodat je voldoende vocht aan blijft maken om te kunnen zweten. Water is belangrijk, maar ook vruchtensappen. Deze bevatten namelijk vitamine C en dat kan je weerstand ook goed gebruiken. Bij overmatig zweten is het ook lekker om een bouillon te drinken om wat zouten aan te vullen.

Verkoudheidsverschijnselen
Pijn in je lijf, een berg zakdoekjes naast je bed en een keel die aanvoelt als schuurpapier… ook dat hoort er bij met griep. Je kunt heel veel symptomen erbij krijgen, maar het hoeft niet altijd. Bij pijn kun je een pijnstiller zoals ibuprofen of paracetamol gebruiken, voor de verkoudheid zijn neussprays verkrijgbaar en je keel verzacht je natuurlijk met een zuigtablet bij beginnende keelpijn. Veel mensen vinden het ook fijn om een wrijfmiddel met eucalyptus te gebruiken of te stomen met stoomkruiden, zoals kamille en tijm.

Beetje verwennen
Heb je griep? Dan mag je jezelf best wel een beetje verwennen. Kruip in een bedje op de bank, zet alles wat je nodig hebt binnen handbereik en kijk je lievelingsfilms of lees een boek. Je moet het nu eenmaal uitzieken, dan kun je er maar beter het beste van maken.

Voorkomen
Is griep te voorkomen? Wanneer je weerstand op peil is kun je de dans natuurlijk ontspringen. Hou je weerstand op peil door voldoende te slapen, stress te vermijden en gezond te eten. Ook voldoende lichaamsbeweging – het liefst in de gezonde buitenlucht – helpt mee om je weerstand op peil te houden. En extra vitaminen (zoals vitamine C en D) helpen natuurlijk ook mee. Behoor je tot een risicogroep? Dan is het verstandig om een griepprik te halen. Of je tot een van de groepen behoort kun je navragen bij je huisarts.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.