dinsdag 26 november 2013

Nieuws uit de Natuur

Hoewel sommige dierenparken zich opmaken voor de winter en sommige zelfs gesloten zijn, blijft het dierennieuws natuurlijk gewoon binnenstromen. Zo viel Dolfinarium Harderwijk twee keer in de prijzen, zijn er heel wat dieren verhuisd (of gaan binnenkort verhuizen) en zijn er een paar bijzondere cadeau ideetjes van het WNF.



In de prijzen
Dolfinarium Harderwijk heeft vorige week maar liefst twee prijzen in de wacht gesleept. Zo won Aqua Bella de Brass Ring Award. Dit is de hoogste onderscheiding ter wereld in de dierentuinwereld en attractiebranche. Het Dolfinarium was samen met dierenpark Bush Gardens uit Williamsburg (VS) genomineerd in de categorie ‘Live Entertainment Excellence’ (Best Overall Production: Budget of $400,001 – $700,000). De prijs werd uitgereikt in Orlando, Florida (VS). Daarnaast won Dolfinarium de Veluwse Innovatieprijs voor het verbouwen van het DolfijnDomijn op een zeer duurzame manier. Momenteel is Dolfinarium gesloten, maar Aqua Bella is tijdens de kerstvakantie weer te zien. Het Feestaardvarken van Burger’s Zoo is ook in de prijzen gevallen en heeft de Betonprijs 2013 in de wacht gesleept. Omdat het – zo luidt het juryrapport – beton onder de mensen brengt. Iedereen wil het bewonderen of aanraken. Het Feestaardvarken van kunstenaar Florentijn Hofman is een cadeau van Koninklijke Burger’s Zoo aan de stad Arnhem.


Aqua Bella (foto: Dolfinarium) / Feestaardvarken (foto: Burger’s Zoo)

Verhuizen
Aqua Zoo Friesland verwelkomde een nieuw Tapirkoppel. Het vrouwtje komt uit Duitsland, het mannetje uit Nederland. De twee zijn samengebracht in het teken van het Europese fokprogramma. De twee zijn sinds vorige week vrijdag te bewonderen in Aqua Zoo Friesland. Een andere verhuizing die wat meer voeten in de aarde zal gaan hebben, is de verhuizing van zes olifanten. De olifantenfamilie van vier uit Dierenpark Emmen verhuizen namelijk binnenkort naar Dierenrijk. En de twee jongvolwassenen mannetjes Than Myan en Kan Kaung uit Dierenrijk vertrekken in december naar de dierentuin van Sevilla (dit in het kader van het fokprogramma). Met de verhuizing van de vier van Emmen is de olifantenruzie in de dierentuin eindelijk voorbij. Htoo Yin Aye en haar kinderen – volwassen dochter Ma Palai, zoontje Mong Tine en de afgelopen zomer geboren Thuya – zullen in december verhuizen naar Nuenen. Het laatste verhuisbericht komt uit Dierenpark Amersfoort waar de kleine Sunanda (bijna twee jaar oud) het ouderlijk verblijf gaat verruilen voor een nieuwe woning in Engeland, zodat ze onderdeel kan gaan uitmaken van het Europese fokprogramma. Op woensdag 27 november is er een afscheidsfeestje voor de kleine neushoorn gepland, waarbij kinderen een appel mogen meegeven aan Sunanda voor onderweg.



Indische neushoorn Sunanda (foto: Dierenpark Amersfoort) / Het nieuwe Tapirmannetje (foto: Aqua Zoo Friesland)
De twee olifantenmannen uit Dierenrijk (foto: Dierenrijk) / Een gelukkig olifantengezin (foto: Dierenpark Emmen)

Bijzonder cadeau
Wanneer we denken aan Kerst en de winter, dan denken we snel aan sneeuw en ijs. En waar vind je in de natuur nog het meeste ijs bij elkaar? Nog wel op de Noord- en Zuidpool. De Noordpool slinkt, dat is een feit. Om het gebied te kunnen beschermen heeft het Wereld Natuur Fonds natuurlijk geld nodig. Geef daarom deze Kerst eens een bijzonder cadeau: een ijsbeer. Door symbolisch een ijsbeer te adopteren steun je de activiteiten om dit prachtige natuurgebied en al haar bewoners te beschermen. En je maakt iemand blij met een lieve ijsbeerknuffel, T-shirt of sleutelhanger. Op de website van het WNF vind je alle verschillende adoptiemogelijkheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.