maandag 4 november 2013

Eucalyptus: helpende plant bij neusverkoudheid

Heb je ooit een verkouden koala gezien? Nu is de kans dat we in Nederland een koala tegenkomen zeer klein, want dit dier woont voornamelijk in Australië, maar het zou goed kunnen dat koalabeertjes niet vaak verkouden zijn. Ze knabbelen immers hele dagen op de bladeren van de eucalyptus. En wij gebruiken eucalyptus voornamelijk wanneer we last hebben van… juist, neusverkoudheid. (Foto: © Jenny Rollo)



Australische koalaboom
De bladeren van de eucalyptus groeien aan de eucalyptusboom. Van oorsprong is het een Australische loofboom, maar je kunt de bomen ook in warme, Mediterrane landen – zoals Portugal, Spanje en Italië – terugvinden. Maar ook aan de westkust van Engeland en Schotland kun je eucalyptusbomen tegenkomen. In deze landen zal er echter geen koala in zitten die van de blaadjes snoept, dat is toch echt alleen in Australië zo.

Fijn hout
De eucalyptusboom is een snelle groeier en is daarom zeer populair in zowel Australië als andere (sub)tropische landen voor de papierindustrie. Het krimpt en zwelt te veel om er huizen of meubilair van te maken. Het zou echter wel een goede bestemming zijn, want het hout is bestendig tegen termieten. De boom vraagt veel vocht en is daarom ingezet om moerassen droog te leggen in een poging de malariamug te bestrijden.

Alleen geschikt voor koala’s
Er zou echter een bordje op een eucalyptus moeten hangen met een doodshoofdje erop als waarschuwing: de meeste eucalyptussoorten bevatten namelijk vergif. Voor heel veel dieren is dit gevaarlijk, behalve voor koala’s. De bladeren zijn vezel- en vochtrijk, maar bevatten verder weinig voedingsstoffen, waardoor koala’s veel bladeren eten en veel slapen, namelijk zo’n 18 uur in de boom. De rest van de tijd wordt er gezocht naar eten, gegeten of gezocht naar een leuke partner. Koala’s zijn wel kieskeurige eters: er bestaan meer dan 600 soorten eucalyptus, maar zij voeden zich slechts met enkele soorten. Vooral de viminalis, punctata en camaidulensis zijn populair.

Etherische olie
Er zijn twee soorten eucalyptus die vooral worden gebruikt in de farmaceutische industrie en door snoepfabrikanten, namelijk de Eucalyptus Gunni (cidergomboom) en Eucalyptus Globulus (blauwe gomboom). Uit deze bladeren wordt de fris ruikende etherische olie worden gewonnen die vooral wordt gebruikt om de luchtwegen vrij te maken bij een (neus)verkoudheid. Het wordt veel gebruikt in keelsnoepjes, inhalatieproducten en wrijfmiddelen voor de borst. Deze eucalyptusolie is uiteraard gifvrij en de bomen worden speciaal aangeplant, zodat we de koala’s niet hoeven storen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.