maandag 16 september 2013

Amethist: mineraal met magische krachten

Eén van de meest geliefde mineralen in de wereld is de amethist. Dit prachtige mineraal behoort tot de kwartssoorten. Meestal is de amethist paarsgekleurd. Er zijn echter ook andere goud/geel gekleurde soorten bekend. Deze kennen we onder de naam citroenkwarts. Amethist wordt over de hele wereld gevonden van Brazilië tot Rusland en van Noord-Amerika tot Afrika. Toch bepaalt de samenstelling van de grond de zuiverheid, de transparantie en de kwaliteit van dit mineraal.



Magische krachten
Dankzij de literatuur en diverse opgravingen weten we dat de amethist een zeer populair mineraal was bij diverse mensen en culturen. In de Middeleeuwen was de steen zeer geliefd bij kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders en werd het mineraal bisschopssteen genoemd. Het mineraal zou overigens magische krachten bezitten. Zo zou het beschermen tegen hekserij, maar het zou ook dronkenschap voorkomen (de Griekse naam voor amethist betekent ‘tegen de roes’). Helemaal wanneer je wijn dronk uit een beker of glas gemaakt van amethist.

Slaap lekker
Aan mineralen worden diverse helende eigenschapen toegedicht en de amethist vormt hier geen uitzondering op. Volgens de edelsteentherapie heeft amethist een positieve werking op de hersenen en het zenuwstelsel. Wanneer je last hebt van hoofdpijn, migraine of slaapproblemen (zoals nachtmerries) helpt het – volgens deze therapeuten, maar het is altijd het proberen waard – om een amethist bij je te dragen of onder je kussen te bewaren. Wil je hier meer over weten? Kijk dan ook eens op EdelstenenenMineralen.nl.

Tot poeder vermalen
Wist je dat sommige minerale oogschaduw vermalen amethist poeder bevat? Dit geeft puurheid, kleur en glans aan het oogschaduw poeder. Meestal wordt amethist in combinatie met andere edelstenen gebruikt in oogschaduw en cosmetica, zoals met saffier.

Geslepen of gepolijst
Amethist heeft een glasachtige glans en is daarom ook een zeer geliefd mineraal om edelstenen van te maken. De amethist laat zich namelijk makkelijk slijpen tot transparante stenen die in oorbellen, armbanden en hangers voor kettingen kan worden gebruikt. Maar de ongeslepen, gepolijste variant is ook zeer populair. Deze kan namelijk in diverse vormen worden gepolijst: van parels tot hartjes en van engeltjes tot grappige dieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.