maandag 19 augustus 2013

Gezonde groente uit de zee

Hou jij er ook zo van om te zwemmen in de zee? Dan ben je vast wel eens in aanraking geweest met zeewier wat zich heerlijk om je enkels wikkelt en je polsen vast houdt. Dit zeewier is vaak losgeraakt van de kelpwouden die zich in ondiepe wateren vormen. Zeewier is een soort alg en is heel gezond.



Verschillende soorten wieren
Net als dat er veel verschillende vissen in de zee zwemmen, bevat de zee ook verschillende soorten wieren in verschillende kleuren. Een van de meest voorkomende wieren is kelp, ook wel bekend onder de naam bruinwier. Dit bruinwier wordt veel gebruikt om sushi in te rollen, maar ook om zo te eten. Andere wieren die veel worden gebruikt in de keuken zijn zeekraal, blaaswier en zeesla.

Salade uit de zee
Wist je dat je veel zeewieren gewoon kunt eten? Het bekendste is het gebruik van zeewier om de sushi rolletjes bij elkaar te houden, maar ook in de Mediterrane keuken zie je regelmatig deze groente uit de zee op het menu staan. Kelp, zeekraal, zeesla en andere zeewieren zijn rijk aan belangrijke vitaminen en mineralen. Daarom is het goed om eens zeewier aan je menu toe te voegen.

Meer vitaminen dan landgroente
De zeewieren onderling kunnen verschillen in voedingswaarden, maar een ding is wel geconstateerd: zeewier bevat meer vitaminen, mineralen en minerale zouten dan landgroente. Zeewier groeit in een pure omgeving waar veel minerale zouten rondzweven. Zo bevatten zeewieren veel jodium, maar ook verschillende B-vitamines.

Ziltige salade
Dat zeewieren meer minerale zouten bevatten proef je ook wanneer je het gaat eten. Het heeft namelijk een milde, maar ziltige smaak. Dit kan even wennen zijn. Wanneer je kelp of andere zeewieren aan je menu wilt toevoegen kun je deze het beste in gedroogde of verse vorm eten. Kun je niet wennen aan de smaak dan kun je beter zeewier in poedervorm gebruiken. Deze kun je makkelijk toevoegen aan powershakes. De zilte smaak is dan namelijk verdwenen, maar de voedingsstoffen niet.

Recepten & weetjes
Wil je zeewier gaan eten – bijvoorbeeld in de pastasaus of als onderdeel van een salade – dan is het verstandig om eens op de website Zeewierwijzer.nl te kijken. Op deze website vind je heel veel informatie over zeewier, wat het kan doen voor je gezondheid en hoe je het kunt toepassen in gerechten. Wil je meer leuke recepten met zeewier? Kijk dan eens op MijnReceptenboek.nl. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.